07 Юли 2022четвъртък16:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

Искам думата

На България е необходим неутралитет

Историческото време за допускане на нови, повтарящи се грешки е изтекло

/ брой: 99

автор:Петър КАРЛУКОВСКИ

visibility 277

Външната политика е функция и продължение на вътрешната. В този смисъл всяка страна, когато проектира основите на външната си политика, би трябвало да изхожда от географското си местоположение, с какви природни и човешки ресурси разполага, икономически капацитет, какви национални цели и интереси преследва, с какви съседи е заобиколена - малки и големи, и не на последно място - какъв отпечатък носи историческото й минало върху масовото съзнание на съответния народ. Когато не се разчетат и оценят правилно тези базисни фактори, опасността да се повторят едни и същи грешки е предпоставена.

Ние, българите, като народ, дошъл от Изтока, отвоювал централното си място на Балканите, на кръстопът между два континента, до днес сме раздвоени между Изтока и Запада.

Историческият ни опит недвусмислено доказва, че преценката ни за взимане на страна в различни военни блокове е била погрешна. В манталитета ни като народ преобладават емоционално импулсивни реакции, прибързаност, поддаването с лекота на чуждо влияние. Отсъстват спокойният тон и умереността, задълбоченият анализ, оценката на последствията.

През всичките етапи на развитието си след 1912 г. България не успява да излъчи управленски елит, способен самостоятелно да формулира автентичен национален интерес и автентична външна политика. И до днес нямаме ясно формулирани национални надпартийни интереси, които да се следват от всички управления. Постоянно се правят самовнушения, че сме малка страна и затова не можем да бъдем независими. По същия начин се държим в ЕС.

Конфликтът между Русия и Украйна отново го доказва. България активно участва в информационната лудост на враждебност спрямо Русия, след като мнозинството българи се обявяват за неутрална позиция, както е било в навечерието на Втората световна война.

След всичко, което е преживяла България, трябва да осъзнаем, че географията и историята са ни заложили геополитическо място, притиснати от Изток от Русия и Турция, което ни задължава да бъдат разчетени като константа, от които трябва да изхождат нашите интереси и политика. Европа допуска същата грешка под диктата на САЩ.

Този конфликт недалеч от нас, в който воюват два близки народа, би трябвало да ни накара дълбоко да осъзнаем къде се намираме. И да подложим на преоценка плюсовете и минусите на нашето място в региона. Украинската криза е трагичен пример за подценяване на тези фактори.

Войната засили опасенията на българското общество дали и този път с участието си в НАТО под егидата на САЩ няма да бъдем отново на погрешната страна. Когато правехме своя избор за присъединяване към НАТО, България беше в слаба позиция и блокът действително изглеждаше отбранителен. Но с промяната на стратегията му за разширяване ма Изток и погрешно обявеното намерение за прием на Украйна и Грузия, признато за грешка от ЕК, и насищането с бази на източния фланг, едва ли днес пактът може да бъде наречен отбранителен.

Дори войната не може да принуди Запада да превъзмогне омразата си към Русия и да спре ескалацията на Изток. Изпраща се оръжие, демонизира се Русия, насажда се военна психоза, което показва, че НАТО работи за продължаване на дестабилизацията на Европа.

Военният конфликт показва и нещо друго - че ЕС дотолкова е политически зависим от НАТО, респективно от САЩ, че и двете организации като военно-политически инструмент прокарват американските интереси войната да продължи за сметка на европейските народи.

Колко време й е необходимо на Европа да проумее и предприеме решителни действия, да се еманципира от глобалните интереси на САЩ и да заработи за сигурността на европейските народи заедно с Русия? Войната остро поставя въпроса възможна ли е изобщо европейската сигурност с Русия, ако НАТО продължава да съществува?

Дълбоката промяна в световните отношения след войната, когато влиянието на Запада ще отслабва, задължава българските политици да бъдат много внимателни в анализа и оценката за текущите процеси. Битката на САЩ за овладяване на заплахата от Китай и Русия за изплъзващата им се световна доминация не е нашият интерес. И България няма място в този конфликт!

Необходимо е да преценим коя заплаха е по-голяма - от Русия или от членството във военен съюз, който застрашава европейския мир в противоборството му с Русия.

Очертава се тежък поствоенен период за европейските народи. Къде са интересите на България?

Историческото време за допускане на нови, повтарящи се грешки е изтекло. Трябва да проявим разум и решителност, да направим радикална промяна в националната си политика и в международните отношения, като изберем постоянния неутралитет като най-подходящ за обслужване на нашата сигурност и национални интереси.

Защо страни като Австрия и Швейцария да могат, а ние да не можем, след като нашето естествено предимство от географията и историята ни облагодетелства да развиваме отношения и на Запад, и на Изток?

Неутралитетът би открил възможности за по-голяма сигурност на България, отколкото като страна във военен пакт, който все по-открито застрашава сигурността на другите народи и провокира конфликти, насочени срещу мирното развитие на света.

Петър КАРЛУКОВСКИ

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ