04 Април 2020събота15:19 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

МЗ скри спорна наредба

Фармацевти отново искат правото да заменят с аналогични лекарства, изписани от лекар

/ брой: 58

автор:Аида Паникян

visibility 497

Когато в аптеката липсва изписаното от лекаря лекарство, аптекарят да има право да го замени с аналогично със същото активно вещество, т.е. да направи генерично заместване. Такава промяна е предвидена в проект на МЗ за промени в Наредба 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Документът бе публикуван за обществено обсъждане до 7 април на електронната страница на МЗ, но само за часове, след което бе свален. Според запознати това станало след преговори между БЛС и Българския фармацевтичен съюз.

Веднага след публикуването на проекта за промяна в Наредба 4, личните лекари реагираха с остро писмо до министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК и председателя на БЛС. "Ние познаваме пациентите си от години и настояваме да им изписваме точно тези лекарства, които сме преценили, за може да проследим ефекта от лечението. По закон отговорността за лечението е изцяло на лекаря. А и в момента нито една фирма не е съобщила за липса на лекарства, за да има основания за подобна промяна в наредбата", коментира за ДУМА общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънцалов, зам.-председател на БЛС. 

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари припомнят чл. 34 от спорната наредба, според който не се разрешава генерично заместване на предписания от лекаря лекарствен продукт, като изрично е посочено, че когато той е предписан под търговското си име, се отпуска точно предписаният продукт, а когато аптеката не разполага с него, е длъжна да го осигури до 24 часа. Лекарите са притеснени и от вероятността за създаване на корупционни практики с въвеждането на генерично заместване без съгласието на назначилия терапията лекар, тъй като предложените промени "са особено удобни за собственици, които притежават цялата верига: производство- разпространение-продажба", пише в писмото. 

От мотивите на свалената от сайта на МЗ проектонаредба ставаше ясно, че целта е да бъде намалено напрежението сред пациентите, да си спестят ходенето от аптека в аптека, ако веднага не намерят предписаното лекарство, както и личните им разходи да бъдат сведени максимално. 

ДУМА припомня, че от около 10 години магистър-фармацевти настояват да бъде въведено генеричното заместване, като представят различни аргументи.

През 2016 г. дори тогавашният здравен министър Петър Москов имаше подобни предложения, които бяха приветствани от фармацевтите, но срещнаха сериозен отпор от лекарите, отново притеснени, че лечението може да е безрезултатно или дори по-лошо, ако предписан медикамент бъде заменен с аналогичен без консултация с лекаря.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 457

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 888

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 668

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 408

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 294

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ