08 Август 2020събота20:39 ч.

МЗ иска сливане на болници

Отново нагнетяват напрежение между две търсени медицински структури в Старозагорско

/ брой: 144

автор:Христо Христов

visibility 1322

Ултимативен срок до средата на септември да се слеят са получили ръководствата на двете най-големи здравни заведения в Старозагорско - МБАЛ-Университетска, и МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Искането е било отправено към изпълнителните директори на двете акционерни дружества от зам.-министър проф. Иван Миланов в началото на седмицата.
Медицинският съвет на университетската болница е изразил съгласие за промяната, но при условие, че бъдещата структура ще бъде отново университетска, съобщи за ДУМА шефът й д-р Кирил Добрев. Според него след сливането новото здравно заведение ще бъде една от 8-те високотехнологични болници в страната и ще има по-големи шансове да се бори за субсидиране от еврофондовете, в това число и за проект на стойност от 10 млн. лв., свързан с технологично обновление. За този проект кандидатстват и колегите им от МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", в което акционери освен държавата са и 10 от общините в Старозагорска област.
В момента университетската болница, където през м.г. са били лекувани 8900 пациенти, разполага с 287 легла, в нея работят 500 души, от които 109 лекари на трудов договор и близо 70 на граждански. 55 са хабилитираните лекари. Д-р Добрев отказа да коментира задълженията на дружеството под претекст, че става дума за търговска тайна, но не скри, че ситуацията не е по-различна от всички болници в страната вследствие недофинансирането на 214 от клиничните пътеки и хроничото бавене на плащанията от здравната каса.
За разлика от колегите си медицинският съвет на МБАЛ "Проф. Стоян Киркович" е категорично против намеренията на МЗ за сливането на структурите. Сред опасенията на лекарите са, че съкращенията ще засегнат основно тях, а шефове на отделенията щели да бъдат само хабилитираните им колеги. "Становището ни е категорично против сливането под шапката на университетска, имаме 650 легла, 1000 души персонал, от които над 200 са лекарите, през м.г. сме лекували 24 000 пациенти, а ако касата е коректна, до края на годината ще стопим задълженията си до 3,5 млн. лв.", заяви за ДУМА изп. директор д-р Николай Колев.
Ако идеята на министър Борисова не се реализира в указаните срокове, и двете болници ще бъдат редуцирани, коментира д-р Добрев. Той не изключи възможността по административен път със заповед на министъра само университетската да бъде превърната във високотехнологична, като към нея министерството прехвърли акциите си от МБАЛ "Проф. Стоян Киркович". Ако ли пък сливането станело под шапката на областната болница, то новото заведение нямало да има акредитация за обучение на студенти и щяло да се наложи закриването на медицинския факултет при Тракийския университет, отбеляза деканът му доц. Мая Гълъбова.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 304

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 389

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 601

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1083

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ