29 Ноември 2023сряда13:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мястото на Сърбия не е в ЕС

Сътрудничеството с ЕС от 2008 г. насам разори Сърбия чрез неолибералната си доктрина, твърди заместник-председателят на Сръбската радикална партия Драган Тодорович

/ брой: 150

visibility 47

Интервюто взе Методи Методиев, кор. на ДУМА в Белград

- Какво е отношението на Сръбската радикална партия (СРП) към ЕС и защо?
- СРП има ясно и категорично становище - ние сме против членството на страната ни в ЕС. Сърбия няма място, нито има какво да търси в тази организация. Защо? На първо място заради Косово. Независимостта му е призната от най-големите и икономически силни страни от Евросъюза. Те, чрез тяхното творение ЕУЛЕКС, създават институциите на една нова държава.
- Официално обаче Брюксел заема неутралност по отношение на акта на независимостта.
- Въпрос на време е Европейската комисия да признае Прищина като самостоятелен международен субект. До момента няма такова решение само заради една-единствена причина - има и страни членки като Испания, Румъния, Словакия, Гърция, Кипър, които не са признали Косово и няма да го сторят поради сходни проблеми, които имат и самите те във вътрешнополитически план. Но за да сме обективни, трябва да подчертаем, че натискът върху тези страни да признаят Косово е силен, но и до момента нито една от тях не го е направила, и по този начин е застанала на страната на Сърбия в нейната справедлива борба за запазването на териториалната ни цялост.
Но позволете ми да се върна на предишния въпрос. На второ място, вследствие на целия досегашен процес по асоциирането на Сърбия към ЕС, ние търпим сериозни икономически загуби. Да вземем за пример едностранното прилагане от наша страна на Споразумението за стабилизиране и асоцииране (ССА). Този акт буквално подложи на тежък удар икономиката и пазара ни. Нашата промишленост не може да бъде конкурентноспособна. Годишните загуби за държавния бюджет и фирмите ни са между 150 и 300 млн. евро вследствие ССА. На финансовия пазар в страната ни, който се държи също от западни банки, в момента цари пълен хаос и буквално нашите граждани се ограбват хищнически. Средномесечната лихва е 2,4% или почти 30% годишно! Генерално, сътрудничеството с ЕС от 2008 г. насам разори Сърбия чрез неолибералната си доктрина. От началото на 2003 г. насам бяха изкупени на безценица най-добрите сръбски фирми, като разпродаденото имущество се оценява на 30-40 млрд. евро, а реално в бюджета на държавата са влезли около 2 млрд. евро или по-малко от 10 на сто! Сърбия се превръща целенасочено в жертва на глобализма. В процеса на усвояването на средства от т. нар. "фондове на ЕС" се получава така, че единствено големи европейски компании печелят конкурсите, а нашите фирми имат възможността да се задоволяват само с ролята на подизпълнители и ресурс за евтина работна ръка.
Това, което бихме предложили ние на Обединена Европа и света във външнополитически аспект, е установяването на сътрудничество на двустранно ниво въз основа на принципите на взаимното уважение, взаимната изгода, зачитането на интересите на другата страна, ненамеса във вътрешните и външните й работи. Крайно време е Сърбия да се погрижи за интересите на своите граждани и своето стопанство. Можем за пример в тази насока да вземем Русия, която постоянно сключва двустранни споразумения с Германия, Италия и др. за внос на енергоносители в тези държави и съответен техен износ за Руската Федерация. Ние сме за Европа от Атлантика до Урал, но основаващата се на принципите на Де Гол - Европа, изградена от взаимно уважаващи и зачитащи се национални държави.
Обвиняват ни, че сме националистическа партия и проповядваме идеята за Велика Сърбия. И какво от това? Това не е противозаконно. Нашата идеология е националистическа и антиглобалистка, но чрез нея ние защитаваме своето и не искаме чуждото. Къде е негативното?
Аз бих искал да попитам, какво донесе на България членството й в ЕС? През 80-те и 90-те години на миналия век страната ви е била един от основните доставчици на плодове и зеленчуци за Западна Европа. Когато бях министър на транспорта на Сърбия, някой беше изчислил, че дневно по 25-30 български хладилни камиона минават транзитно през Сърбия към Австрия, Германия, Дания. А днес? Сигурен съм, че е десетократно по-малко.
- А НАТО?
- Ние много остро се противопоставяме срещу каквито и да било отношения с НАТО. Твърдо може да се постави паралел между бомбите на Хитлер над Белград от април 1941 г. и бомбите на НАТО от март 1999 г. За нас няма разлика. От друга страна, Сърбия със сигурност би била една от страните, в която САЩ ще разположат своя противоракетен щит, а в отговор руските ракети ще бъдат насочени към Сърбия. Ние категорично не искаме това. Смятаме, че на Европа, а и на страната ни, е необходима колективна система за сигурност въз основа на Заключителния акт от Хелзинки, Устава на ООН и всичи двустранни международни документи в сферата на отбраната и сигурността, подписани от името на Бивша Югославия и Сърбия. Страната ни трябва час по-скоро да заеме своето място като наблюдател в Организацията за колективна сигурност и сътрудничество, където членуват Руската Федерация, Казахстан, Белорусия, Армения и др., но също така трябва да припомня, че сръбският парламент е приел декларация за военнен неутралитет, която и до момента е в сила.
- Къде се намира СРП на политическата сцена в Сърбия? Каква е настоящата подкрепа за вашата партия?
- Ние сме и оставаме реално единствената и най-силна дясна опозиционна партия в Сърбия, която не променя основите на политиката си. За огромно съжаление на някои тук и извън страната ни, СРП е  пуснала дълбоки корени в нашия народ. Това продължава да заплашва интересите на тези, които ни бомбардираха през 1999 г., защото тогава бяхме наистина най-мощната партия и щяхме да решим още тогава всички сериозни проблеми, които понастоящем разбиват държавата ни. И трябва да призная със съжаление, че от 2008 г. нещата започнаха да се променят. През същата тази година в партията ни беше извършен преврат, целящ СРП да се превърне в боздуган в ръцете на САЩ. Пучът не успя, но вследствие на този удар ние все още не можем да изправим на крака партийните структури. Председателят ни Воислав Шешел е все още в Хага и това също оказва влиянието си върху процесите в партията.
Понастоящем имаме подкрепата на около 10% от избирателите, но също така не трябва да се забравя, че в Сърбия около 45% от хората или още не са решили за кого да гласуват, или просто не излизат на избори. Смятам, че в голямата си част този електорат е в сърцето и душата си за СРП.
- Кои биха били Вашите бъдещи коалиционни партньори в Сърбия?
- Ние ще си сътрудничим с партии, с които бихме могли да се договорим и установим отношения, изградени върху определени принципи. На първо място - това е запазването на териториалната цялост на държавата ни. На второ - борба с корупцията и криминалната престъпност. Това включва в себе си и проверката на всички извършени до момента приватизационни сделки. Тук бих си позволил да вметна, че това, което правят настоящите управляващи в Сърбия, е по-хищническо от това, което са и биха правили едни окупатори на страната ни с оглед на приватизацията. За период от около 1 година сме подали 17 сигнала до Прокуратурата за незаконни приватизационни сделки.  И на трето - икономическо и социално възстановяване на държавата ни.
- А в чужбина?
- До момента имаме подписани споразумения за сътрудничество с Националния фронт на Мари Льо Пен във Франция, с партиите "Справедлива Русия", ЛДПР с лидер Владимир Жириновский и др. В рамките на Съвета на Европа, където СРП е представена от трима депутати, водим разговори и с други десни партии от Германия и Австрия за установяване на междупартийно сътрудничество.
- Кога и как смятате, че ще завърши процесът срещу лидера ви д-р Воислав Шешел?
- Международният трибунал за престъпления в Бивша Югославия (МТБЮ) е политическа институция, създадена от САЩ, в която жертвата е превърната в обвиняем, а злодеят се освобождава от отговорност. Сърбия е сатанизирана и обявена за главен виновник в процеса по разпадането на Бивша Югославия. Цялото нейно тогавашно военно и политическо ръководство се озова на подсъдимата скамейка, и до момента сръбските граждани, осъдени от трибунала са получили присъди за общо над 1000 години затвор. За сравнение, хърватите имат присъди за около 160 години, албанците - за около 20 години, а от словенците не е търсена дори отговорност въпреки убийството на повече от 40 невъоръжени военнослужещи от бившата ЮНА от словенската Териториална отбрана през 1991 г.! Наред с това, в Косово и Метохия е извършвано едно от най-ужасяващите престъпления срещу човечеството - вадене и търговия с органи от живи хора и последващото им умъртвяване. И това е правено под ръководството на сегашния косовски премиер Хашим Тачи. В с. Клечка пък друг съратник на Тачи - Фатмир Лимай, е имал частен крематориум, където са изгаряни труповете на жертвите. И много, много други...
Когато беше арестуван ген. Ратко Младич, единствено ние ясно и недвусмислено застанахме зад него, а с това и в защита на сръбските държавни и национални интереси.
Д-р Шешел  е все още в Хага, и според думите на съдия Робинсън присъдата срещу него няма да бъде произнесена преди 2012 г., и по-точно - едва ли преди провеждането на парламентарните и президентските избори в Сърбия.
В крайна сметка на всички е ясно, че д-р Шешел не е обвиняем, а обвинител в този монтиран срещу него процес. Той разбива основите на хагското "правосъдие" и размерът на присъдата, която ще бъде произнесена срещу него, не го интересува, тъй като без съмнение той ще бъде оправдан. Вече обяви, че ще иска и 10 млн. евро обезщетение за времето на престоя си в затвора.

БСП гласува "против" Бюджет 2024

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 231

Депутатите отхвърлиха проекта за бюджет на НЗОК

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 231

БСП гласува "против" бюджета за 2024 г.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Мрачна прогноза за икономическия растеж

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 231

Лихвите по депозити скочиха двойно

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 231

Партенонът скара Лондон и Атина

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 231

Русия с рекорден военен бюджет

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 231

14 дни власт в Полша

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 231

Нигер насърчава трафикантите на хора

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 231

Сметки без кръчмар

автор:Нора Стоичкова

visibility 166

/ брой: 231

Болниците в Параграф 22

автор:Аида Паникян

visibility 171

/ брой: 231

МОН ли, що е това?

автор:Юри Михалков

visibility 193

/ брой: 231

Ставайте, българи!

visibility 159

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ