25 Май 2024събота16:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ВОИСЛАВ ШЕШЕЛ:

МЯСТОТО НА СЪРБИЯ, БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ Е РАМО ДО РАМО С РУСИЯ

Ако Европа се освободи от опекунството на САЩ, наистина може да се превърне в съюз на свободни държави и народи, смята създателят на Сръбската радикална партия

/ брой: 284


- Г-н Шешел, защо ви пуснаха от затвора в Хага?
+ Мисля си, че вече не знаеха какво да правят с мен. По-точно казано, не ме пуснаха, а ме изхвърлиха от затвора в Схейвенинген. И то без никакво искане от моя страна, без съгласие, без каквито и да било поставени условия.
- Искате да кажете, че нямате никакво поставено условие? Дори да се завърнете, ако това е нужно за процеса?
+ Нищо не съм подписвал, с нищо не съм се съгласявал, нито пък някой нещо такова ми е предлагал - да се обвържа с определени условия.
- Смятате ли, че това е своеобразно безсилие от страна на прокуратурата да докаже вината ви?
+ В много случаи и процеси досега прокуратурата използваше лъжливи свидетели. И трябва да отбележа, че често успяваше в процесуален смисъл въз основата на неистинските показания и се завършваше с осъдителни присъди. В моя процес аз разобличих всички такива т.нар. свидетели и по този начин е много трудно да се стигне до осъдителна присъда. Не успяха да намерят каквато и да било връзка между мен и което и да било военно престъпление. И за това бях задържан в продължение на 12 години. От заключителните пледоарии изминаха три години, а присъда все още няма.
- Смятате ли, че процесът ще продължи, или нещата ще останат без последствия?
+ Нямам представа. Всичко е под въпрос. Сега прокуратурата иска да ме върне обратно в затвора, но аз няма да се върна доброволно. Ако тези предатели - Томислав Николич и Александър Вучич, които ръководят Сърбия сега, ме арестуват, е друг въпрос. Но аз победих Хагския трибунал и това е най-важното. Моята лична съдба не е важна в случая.
- Съществували са версии, че след като ви пуснат, ще отидете в Русия и така ще се спасите от трибунала.
+ Защо да бягам? Бих могъл да избягам и в България. Никола Пашич е бил емигрант в България. При вас е намерил спасение след неуспеха на Селското въстание (или по-известно като Тимочка буна, избухнала през 1883 г. в Сърбия - бел. авт.). Защо и за какво да бягам? Аз победих. Бягат онези, които не са на чисто.
- Как смятате отсега нататък да се включите в политическия живот на Сърбия?
+ Вече се включих. Властта в Сърбия се тресе. Хърватска гори. Виждам, че ехото стига и до Федерация БиХ и Черна гора. Мисля, че единствените положителни реакции са в Македония и България. Само в тези държави никой не ме е нападал. Излизали са коректни информации, поне доколкото съм запознат. Имах вече интервюта за български и македонски медии и всичко беше коректно.
- Как смятате, че ще се развива оттук нататък политическата ситуация в Сърбия? Ще успее ли Сръбската радикална партия да се върне триумфално на политическата сцена?
+ Мисля, че да, и то много скоро. В момента извършваме интензивна консолидация в партията. Организационно се засилваме и обновяваме партийната инфраструктура. Все пак сме запазили основната си инфраструктура въпреки тежките удари, които понесохме. Не успяха да ни унищожат, а пък ние ще настояваме да бъдат проведени колкото се може по-скоро извънредни парламентарни избори. И тогава ще се види, че сме най-силната политическа партия.
- Връщат ли се сега хората назад в партията?
+ Масово се връщат. Особено онези, които са били разочаровани. Но най-вече се връщат онези, които са били пасивни и са се оттеглили през последните няколко години.
- Да се върнем отново на темата за трибунала. Ако смятате, че вашето задържане там е било незаконно, ще търсите ли обезщетение за тези 12 години в ареста в Схейвенинген?
+ Вече съм депозирал иск с пълна спецификация. Искът ми е за 12 милиона евро. Толкова ми дължат за тези 12 години. Дали ще осъществя правото си на обезщетение, предстои да се види в бъдеще.
- Съществува още една теория за вашето пускане - предупреждение за Николич и Вучич заради водената от тях проруска политика.
+ Първо, нека видим исторически погледнато кои са по-важните личности - Томислав Николич и Александър Вучич или аз. Всеки обективен наблюдател не би имал дилема. В центъра на днешните политически събития в Сърбия не са те, а съм аз. Те сега са случайно на власт, но повече няма да бъдат. Второ - дали моят престой в затвора е естествено състояние? А буквално изхвърлянето ми от затвора е неестествено? Сто години ли трябва неосъден да стоя в следствения арест? Трето - политиката на Вучич и Николич не е искрено проруска. Водят я дотолкова, доколкото очакват определено решение на икономическите проблеми в Сърбия с руска помощ. Но те са прозападно определени политици. Искат Сърбия да влезе в ЕС, и къде е тук проруското? Дори вътре в ЕС съществува определено напрежение и отделни държави имат идеи да напускат съюза. Например премиерът на Унгария неотдавна заяви, че може да преразгледа членството на страната си, ако ЕС и занапред се противопоставя на изграждането на "Южен поток". Великобритания вече отдавна разглежда напускането на ЕС като реална възможност. Не изключвам вероятността същото да се случи и с България с оглед на това, което ви е донесло членството - задълбочаването на икономическата криза, безработицата... Каква е ползата от съюза? Никаква. Ние като славянски и православни народи трябва да виждаме бъдещето си на Изток. В исторически аспект и на вас, българите, и на нас, сърбите, Русия е помогнала да се освободим от турците. Кой от Запад ни е помогнал? Никой! От Запад само са се старали да ни скарват взаимно. Предизвиквали са войни между сърбите и българите. Воювали сме, за да удовлетворим нечии западни интереси. Сега е дошло времето да се обърнем към нашата мощна защитничка Русия, да се интегрираме с нея и така да излезем от икономическата криза, в която се намираме. Русия разполага с такива ресурси, с които може да ни помогне по такъв начин, че самата тя да не усети тази помощ. Ние от своя страна може да пласираме всички наши стоки на необятния руски пазар. Отново ще дам пример с България. Страната ви е била позната като един от най-големите износители на плодове и зеленчуци в Европа. А сега внася от Полша, Холандия и кой знае откъде. И в Сърбия е унищожено местното производство. Наводнени сме от западни хранителни произведения, които са субсидирани от правителствата на съответните страни и затова са по-конкурентни на нашия пазар. Нашият живот ще бъде по-лек, когато потреблението бъде ориентирано към нашите стоки. Дори и привидно те да са малко по-скъпи. Всичко, което плащаме за нашите стоки, остава в нашата държава и се инвестира в допълнително производство. А колкото и евтино да купим вносното от Запад, то изнася капитал от нашата страна. Това е и крайъгълният камък на нашата радикална икономическа политика. Първо нашето, домашното, а след това създаването на съвместни производства с чужди компании.
- Вие държите на мнението си, че единствената възможна опция за Сърбия е съюзът с Русия?
+ Категорично да.
- А фактът, че Сръбската прогресивна партия има подписан договор за приятелство с Путиновата "Единна Русия" смущава ли ви?
+ Никак. Искаме всички сръбски партии да се свържат с всички патриотични руски партии. От няколко години руснаците имат в парламента си изключително патриотични партии. За съжаление, у нас ситуацията не е такава. На дело това са предателски партии. Сега всички в парламента искат в ЕС, но в следващия парламент няма да е така. Сърбия никога няма да стане член на ЕС. За членство в НАТО не искам и да говоря. Какво ползотворно получи България от НАТО? Само едно нещо - да бъде цел на руските отбранителни системи. Американците биха воювали с радост срещу Русия до последния... българин. До последния сърбин. До последния украинец. Те правят цели от нашите страни. Защо трябва да позволим това?
- Има ли вашата партия договор за сътрудничество с партия от Русия?
+ Сътрудничим си с всички патриотични партии от Русия. Имаме подписани договори за сътрудничество с всички парламентарно представени партии в руската Дума, освен с управляващата партия, тъй като те са подписали такива договори с Кощуница, с Николич, а пък аз бях в ареста. Не изключвам възможността в бъдеще да подпишем договор за сътрудничество и с "Единна Русия". Но сме подписали с Миронов, Зюганов, Жириновски. Искаме също така да осъществяваме сътрудничество и с патриотични партии от България, но чакаме да се появи такава проруска партия на вашата политическа сцена. И да работим братски на тази основа. Вярвам, че в огромното си мнозинство българският народ е искрено русофилски настроен. Такъв е в огромното си мнозинство и сръбският народ. Да, воювали сме помежду си, но никога против Русия. Дори тогава, когато властта в България е била в съюз с Хитлер през Втората световна война, тази власт не е позволила нито един българин да отиде и да воюва на Източния фронт. Имали сме и ние Куислингово правителство в Сърбия, но когато тази власт се е опитала да набере доброволци за война с Русия, са се отзовали само 7 човека.
- Как гледате на отношенията на Сърбия със съседните й държави?
+ Дълбоко съжаляваме, че мафиотският и предателски режим в Черна гора предаде общата ни държава. С Хърватска тепърва ни предстоят проблеми и ние никога няма да приемем окупацията на Република Сръбска Крайна, с Република Сръбска в БиХ ще настояваме за все по-близки отношения с перспективата за едно бъдещо обединение, никога няма да признаем Косово като независима държава, а с Македония бихме искали най-добри отношения. Сърбите, македонците и българите сме безкрайно близки, като един народ. Имаме разлики, но те са разлики между братя - не са едни и същи, но са много, много еднакви. За съжаление и Македония е под западно влияние. САЩ имат там своята база Криволак, но най-вече Македония е заплашена от албанските терористи. И сърбите, и българите трябва в решителния момент с общи сили да помогнат на македонците. Никога не сме искали да върнем Македония в състава на Сърбия. Нашето желание е съюз между Сърбия, Македония и Русия и последваща интеграция с Русия. Това би бил идеален сценарии за нашите народи. Ако Румъния и Унгария също желаят това, не бихме имали нищо против. Вероятно Орбан би искал да напусне ЕС, тъй като Унгария губи твърде много заради отпадането на проекта "Южен поток". Губят много и Сърбия, а най-вече България. Но България първа е склонила глава под натиска на ЕС и САЩ и е блокирала изграждането. И това ви е донесло огромни, неизчислими загуби от откриването на нови работни места, транзитни такси и пр. Такива са и загубите на Сърбия, а и на Унгария. И сега всички зависим от газа, който идва през Украйна. Ако там отново избухне криза и се затворят крановете? Ние настояваме цяла Европа да се освободи от опекунството на САЩ. Европа наистина да се превърне в съюз на свободни държави и народи.

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 676

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 601

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 645

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 607

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 643

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ