22 Септември 2019неделя11:36 ч.

Кадър от документалната творба

"Място на силата" обсъждат в София

Богата програма ще съпътства премиерната прожекция на филма на украинската режисьорка с български произход Татяна Станева

/ брой: 61

автор:Альона Нейкова

visibility 662

Среща, на която ще се обсъжда темата "Къде е нашето място на силата?", ще се състои на 30 март, събота, в 12 ч. в Националния етнографски музей при БАН (ул. "Московска" 6А, зала 19). С дискусията организаторите от Дружество "Родолюбец" искат да провокират участниците в събитието да потърсят отговори на някои важни питания: да поговорят за ролята на локалната, родовата и селищната принадлежност като фактор в съвременния глобален свят; да поразсъждават върху проблема за това какви послания идват от българската диаспора в Украйна към прародината; да разберат вълнуват ли някого тези и много други въпроси...

Събитието се организира по повод премиерната за София прожекция на документалния филм на Татяна Станева. Родолюбци и ценители имат възможност да видят творбата на украинската режисьорка с български произход днес, 29 март, от 18 ч., в кино "Люмиер", а входът е свободен.

Лентата е своеобразен летопис за паметта и културната идентичност на малка общност в Бесарабия, където живеят наши сънародници. "Място на силата" всъщност представя автентичната атмосфера на едно от най-големите и интересни български селища в Болградски район, Одеска област, днешна Украйна - село Криничне, известно и със старото му наименование Чушмелий.

Целта на филма е да покаже как са се запазили българите извън границите на страната ни, какво им е коствало това и какви са техните проблеми днес. “Място на силата” демонстрира конфликта на модерния и прогресивен живот с традициите и консерватизма на жителите на селото, които са своеобразен инструмент за запазването на неговата уникалност.

Прожекцията ще има и съпътстваща изложба, наречена "Дългото платно на живота". Авторите на експозицията Таня Янчева-Дукова и Кирилл Дуков от Чушмелий ще представят тъкани, облекла, накити и снимки, като открехнат завесата към света на стари поверия, изящество и красота.

Процесът на създаването на филма ще може да бъде проследен благодарение на фотографската изложба на Александър Барон - също българин от Украйна, посветил дейността си на отразяването на днешните образи и живота на сънародниците ни от Бесарабия.

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ