01 Ноември 2020неделя03:52 ч.

МВФ прогнозира "ера на колапс"

Брюксел очаква споразумение по гръцкия дълг "тази седмица"

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 4

Световната икономика рискува да се окаже в депресионна ера на колапс на потреблението, ако Европа не предприеме бързи действия за драматичнo повишение на размера на своята антикризисна защитна финансова стена, не приложи политики в подкрепа на растежа и не продължи по-нататъшната интеграция на еврозоната. Това заяви шефът на МВФ Кристин Лагард, цитирана от световните агенции. Тя посочи, че ако лидерите на еврозоната не изградят спешно по-голям спешен спасителен фонд, две от най-големите страни от еврозоната - Италия и Испания, рискуват да се окажат в неплатежоспособност, тъй като цената на финансирането на техните дългове се покачи рязко.
Редица водещи икономисти обаче прогнозират, че сериозни проблеми с двете икономики може да провокират трусове на глобалните финанси и глобалната икономика и поради това от МВФ препоръчват на Европа да дублира по размер своята финансова защитна стена до около 1 трлн. евро. Списание "Шпигел" пък цитира италианския премиер Марио Монти и шефът на ЕЦБ Марио Драги, които също са препоръчали обемът на постоянния Европейския стабилизиращ механизъм (ESM фонда) да бъде повишен двойно - до 1 трлн. евро спрямо досега планирания размер от 500 млрд. евро. Лагард обаче заяви, че тя не е призовала еврозоната да увеличи двойно планирания Европейския спасителен фонд, въпреки че според нея е необходимо такова увеличение. Според нея ЕЦБ би трябвало да провежда по-нататъшна отслабваща парична и лихвена политика (политика на по-ниски лихви) с оглед забавянето на инфлацията в еврозоната. По думите й действията на ЕЦБ са "крайно необходими" за справяне с финансирането на суверенния дълг и на европейската банкова система. Лагард също така посочи, че икономиката на САЩ се възстановява, макар и с умерено темпо.
Частните кредитори, ангажирани с решаването на гръцката дългова криза, разчитат на успех в преструктурирането на дълга на страната, заяви ръководителят на Института за международни финанси Чарлз Далара, който е ключов преговарящ от страна на притежателите на гръцки облигации. Припомняме, че много наблюдатели очакваха постигане на споразумение на преговорите в събота и неделя, но това не стана. Представителят на кредиторите изтъкна, че Гърция "е на кръстопът - или доброволно преструктуриране, или фалит", подчертавайки по този начин непоколебимата позиция на кредиторите. Но той заяви също, че е "оптимистично настроен и уверен", че двете страни ще постигнат споразумение, което ще предотврати пълната неплатежоспособност на Гърция, когато на 20 март изтече падежът на облигации на стойност над 14 милиарда евро.
Междувременно еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от АФП, заяви, че е оптимистичен, че преговорите с банки по значително съкращение на гръцкия дълг могат да бъдат приключени успешно, "за предпочитане" още тази седмица.


Гръцкото финансово министерство публикува списък с лица, които дължат на държавата близо 15 милиарда евро. Става дума за 4152 физически лица, всяко от които дължи над 150 хиляди евро. Общо просрочените задължения към държавата възлизат на 42 милиарда евро. Финансовото министерство цели да събере част от тях чрез схеми за разсрочване и чрез конфискация на имущество. В списъка не са попаднали онези, които са се договорили с държавата да погасят задълженията си. На първо място в списъка е счетоводител от Солун, който дължи на държавата 952 милиона евро.
По официални данни през 2010 г. сред гръцките данъкоплатци е имало само 52 души с официални доходи над 900 000 евро и само 204, отчели доходи между 500 и 900 хиляди евро годишно.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ