09 Април 2020четвъртък16:05 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

МВФ: Плоският данък увеличава неравенството в България

Фондът предлага вдигането на осигурителния доход и на данък сгради

/ брой: 32

автор:Дума

visibility 580

Неравенството в България, което е високо, се увеличава през последните години, тъй като разходите за социална защита като дял от БВП и ефективността на данъчното преразпределение намаляват. Това е един от основните изводи на редовната мисия на МВФ, която беше у нас от 4 до 14 февруари. 

България може да увеличи леко държавните разходи и да си позволи лек бюджетен дефицит. Условието обаче е парите да се вложат в смислени инвестиции - образование, здравеопазване, социални грижи. Средствата за по-високите разходи могат да дойдат от по-добра събираемост на ДДС, препоръчва МВФ. Чиновниците от Вашингтон дори предлагат да оценят работата на Националната агенция за приходите чрез т.нар. "Инструмент за диагностика и оценка на данъчната администрация". Целта е финансовата стабилност на страната да се превърне в икономически ръст, който да бъде усетен от колкото се може повече хора. Според МВФ е добре имуществените данъци, и в частност данък сгради, да бъдат повишени . Максималният осигурителен доход също да бъде вдигнат, препоръчва шефът на мисията Джей Лий.

Според МВФ вдигането на максималния осигурителен доход от 3000 лв., колкото е той в момента, е алтернатива на замяната на плоския подоходен данък с прогресивно облагане. Аргументът за по-висок данък особено върху най-високите доходи е, че плоското облагане реално се оказва регресивно - бедните плащат повече, а богатите - по-малко. Проблемът идва от това, че за доходи над максималния осигурителен доход, т.е. над 3000 лв., не се дължат осигуровки. Фондът изразява загриженост от това, че разликата между доходите в България и в останалите държави от еврозоната е голяма и расте. В началото на януари управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че насърчава България да върне прогресивното подоходно облагане, което не само не пречело, а помагало на икономическия растеж. Причините за новата позиция фондът обясни с това, че неравенството се превръща в основно предизвикателство пред световната икономика.

България е сред държавите с плосък подоходен данък, при който и бедните, и богатите плащат еднаква ставка - 10%. Преди години МВФ подкрепяше коренно различна политика, насочена към сваляне на данъците по света. Преосмислянето на позицията на международната организация е в резултат на нарастващото осъзнаване, че неравенството се е превърнало в "едно от най-сложните и неприятни предизвикателства в световната икономика" през последното десетилетие.

Експертите на фонда обърнаха специално внимание на отчитащия се през последните години излишък по текущата сметка на България. Те смятат, че, от една страна, силната външна позиция на страната е добра новина, но от друга, е добре тя да се нормализира. МВФ смята, че този излишък е "висок за икономика, която би следвало да инвестира повече за по-бързо преодоляване на изоставането по отношение на доходите".

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 108

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 240

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 264

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1169

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 302

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ