24 Януари 2021неделя21:59 ч.

МВФ очаква най-ниския глобален растеж от кризата насам

Фондът и Световната банка с голяма разлика в прогнозите си за ръста на БВП в България

/ брой: 199

автор:Дума

visibility 1121

Международният валутен фонд (МВФ) за пети пореден път понижи очакванията за глобалния икономически растеж за 2019 г. В основата на влошената прогноза са забавянето на развитите икономики в резултат на търговската война, която продължава втора година. Сега фондът предвижда световният ръст през тази година да бъде 3%, след като през април очакванията бяха за 3,3%. За догодина прогнозите отново са понижени - 3,4% при 3,6% по-рано. Ако предвижданията за тази година се потвърдят, това ще е най-ниският икономически растеж за света след 2008-2009 г., когато имаше рецесия заради глобалната криза.

МВФ повишава прогнозата си за ръста на България - фондът очаква през тази година той да нарасне с 3,7%, а догодина да бъде 3,2%. има обаче голяма разлика между очакванията на Световната банка и тези на фонда за тази година. Световната банка също увеличава предвижданията си за тази година, но само до 3,2%.

МВФ и Световната банка представиха докладите си с прогнозите за глобалния растеж през тази и следващата година, а в края на седмицата предстои есенната годишна среща на двете международни финансови институции.

Кристалина Георгиева оглави МВФ в началото на октомври и обяви, че по-дълбоко забавяне на глобалната икономика може да изисква координирани фискални стимули. Според експертите на фонда по-слабите очаквания се дължат на търговските конфликти и геополитическите рискове. Проблем са също така по-малкият обем инвестиции и забавянето на ръста на международната търговията до едва 1.1% при 3.6% през миналата година. Това означава, че световната търговия ще достигне най-малкия си ръст от 7 години. Фондът все пак очаква по-голям глобален ръст догодина от 3,2%.

Жълт код за силен вятър в понеделник

автор:Дума

visibility 57

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 597

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 15

Датата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 16

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 668

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 846

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 817

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ