12 Юли 2020неделя21:12 ч.

"Музиката и Земята" отново събира таланти

Концертите от XXVIII конкурс и фестивала "Изкуствата за Земята" са с вход свободен

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 217

Международният конкурс за инструменталисти и композитори "Музиката и Земята" и фестивалът "Изкуствата за Земята" заемат заслужено място в културния афиш на столицата с вече 28-годишното си присъствие. Посветени на 22 април - Международния ден на Майката Земя, главната цел на събитията е да импулсират младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на Земята и нейното оцеляване. В конкурса от 1993 г. досега са участвали над 2800 млади музиканти от над 40 страни. Според регламента те се представят с по две произведения: виртуозен концертен етюд или кратка виртуозна пиеса и пиеса, свързана с тематиката за Земята и природата. Членове на журито са били над 70 изтъкнати артисти-педагози - професори от цял свят: пианисти, цигулари, флейтисти, диригенти, композитори и др.

Поради извънредното положение в страната XXVIII конкурс ще се състои от 1 до 3 юли. За участие са записани над 40 млади музиканти от България, Япония, Северна Македония, Русия и Белгия. Журито е в състав проф. Шантал Стилиани, пиано, Франция; проф. Хидеко Кобаяши, пиано, Япония; проф. Лидия Ошавкова, флейта, и Стефан Илиев, композитор, България; проф. Сергей Кравченко, цигулка, Русия; проф. Румен Байрактаров, композиция, цигулка, България; проф. Ксавие Льоконт де ла Бретонери, пиано, Франция; Василена Серафимова, ударни инструменти, България. Артистичен директор е проф. Жени Захариева. В рамките на конкурса ще се състои майсторски клас на проф. Шантал Стилиани. Концертите на членовете на журито и на лауреатите на конкурса са в рамките на фестивала "Изкуствата за Земята" под мотото "Откровенията на Земята": 1 юли от 18 ч. - концерт-откриване на конкурса, участват Лидия Ошавкова, флейта, членове на журито и лауреати от конкурса 2019 г.; 2 юли от 18 ч. - концерт, посветен на 250 години от рождението на Бетовен, на оркестър "Симфониета София" със солисти Сергей Кравченко, цигулка, Жени Захариева, пиано, и Анатоли Кръстев, виолончело, диригент Свилен Симеонов; 3 юли от 18 ч. - галаконцерт на лауреатите на XXVIII международен конкурс "Музиката и Земята". Концертите в Националния музей "Земята и хората" са със свободен вход. Проектът е финансиран от програма "Култура" на Столичната община за 2020 г. 

Проведените досега двадесет и седем поредни конкурса и фестивала "Музиката и Земята" донесоха заслужена слава в изданията на България, Франция, Япония, Германия и САЩ, включително в българските учебниците по музика. Идеите и целите на конкурса, както и изявите на лауреатите му - млади инструменталисти и композитори, ежегодно намират отражение в българските електронни медии. Конкурсът е отразяван и от радиостанциите на САЩ Northeastern Broadcasting, USA, Radio Bar Harbor, Maine, USA, Япония, Германия, както и в пресата: сп. "Шопен" и сп. "За педагози" в Токио; в пресата на щата Мейн. Международният конкурс "Музиката и Земята" бе представен пред Съвета на Европа в Страсбург през 1996 г. и в ООН през 2000 г. Изпълнения на лауреатите се записват на компактдискове от поредицата "Зелените ангели". Наградени композиции на младите композитори са издадени в издателство "Henry Lemoine", Париж. Лауреати на конкурса са имали турнета в САЩ, Гърция, Франция, Русия и Япония. През 1996 г. се състоя турне на лауреатите на конкурса в щата Мейн, САЩ, в рамките на Международния фестивал "Arcady Music Festival". Ежегодно лауреатите участват с рецитали в концертната серия "Български концертни вечери" в Ню Йорк (www.BCENY.org). Патрон на конкурса е министърът на околната среда и водите на Република България. По традиция той връчва Голямата награда на конкурса - статуя на ангел, крепящ на крилете си нашата наранена планета, изразява основната идея на конкурса, че духовността ще спаси планетата. Естетическата наслада и емоционалното съпреживяване, породени от представянето на тематично подбрани музикални произведения, имат директно въздействие и възстановяват изгубената хармония в отношението към природата и между хората. ХХVIII международен конкурс за инструменталисти и композитори "Музиката и Земята" и фестивалът "Изкуствата за Земята" са организирани от фондация "Земята и хората" и Националния музей "Земята и хората" и се провеждат със съдействието на Министерството на околната среда и водите, Минстрой Холдинг АД, Геотехмин ООД и др.

http://musicandearth.org/

Хиляди на протест срещу корупцията и мафията

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 131

Президентът поиска оставка на кабинета и главния прокурор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 131

Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 131

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 135

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 54

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 68

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ