02 Март 2021вторник10:25 ч.

Ал Бано:

Музиката е еволюция и кръст Господен

Ако записите в студио биха могли да се сравнят с правенето на любов, то на концертите артистът представя детето си, смята световноизвестният италиански изпълнител

/ брой: 285

автор:Альона Нейкова

visibility 1029

Италианският певец Албано Каризи е роден на 20 май 1943 г. в Челино Сан Марко, Бриндизи. Първият му голям успех идва през 1967 г. с песента "Nel sole", включен е в така наречения клан Челентано и обикаля страната, придружавайки известния италиански певец на неговите концерти. По-късно разделя името си на две и го използва като творчески псевдоним - Ал Бано. Става изключително известен със сценичните си дуети с Ромина Пауър, с която по-късно стават и съпрузи. Бракът им просъществува над четвърт век. Самият Ал Бано споделя, че това са едни от най-щастливите години от живота му. Двойката има 4 деца, но се разделя заради непреодолима семейна трагедия - изчезването на голямата им дъщеря Иления. Ал Бано е баща на още две деца от съжителството си с Лоредана от 2001 до 2005 г.
Изпълнителят многократно участва в известния фестивал на италианската песен в Сан-Ремо, откъдето има доста награди. Записва албуми с класически оперни арии, издава дискове с ремикси и хитове на свои известни песни, не спира да изнася концерти и да демонстрира ведър дух и страхотно чувство за хумор.

Цитат:
Аз съм наполовина българин - говоря на италиански, но мисля на български


Близо два часа и половина продължи страхотният концерт на Ал Бано в зала 1 на НДК в неделя вечерта. Публиката имаше възможност не само да се наслади на известни и обичани от всички златни хитове на италианския певец, сред които "Felicita", "Sempre sempre", "Volare", "Sharazan", "Liberta" и други. Българите също така чуха и интерпретациите му на класически произведения. С модерно звучене на "О Sole mio" (с вокални цитати на Енрико Карузо) Ал Бано поздрави Дето Мариано, който го е открил като изпълнител. Певецът го извика на сцената и с благодарност коленичи пред него. Ал Бано подчерта, че смята за коледен подарък присъствието на италианския композитор и аранжор в България на концерта, защото маестрото много рядко пътува.
Една от живите легенди на световната сцена, популяризиращ италианската музика на всички континенти, още в началото на концерта си в София постави едно до друго българското знаме и флага на родината си и поздрави всички присъстващи в залата, сред които бе и посланикът на Италия у нас - Негово Превъзходителство Стефано Бенацо.
Естествен завършек на грандиозния концерт в зала 1 на НДК бяха 4-5 песни, изпълнени "на бис". Ал Бано продължи да се раздава без умора, доказвайки, че "бракът" между оперното изкуство и естрадата не само е възможен, но може да бъде и изключително успешен.
След като изпълни вечните си шлагери и някои класически произведения, певецът се присъедини и към партито по случай 10-ия рожден ден на музикално-продуцентската компания "Жокер медиа", по чиято покана гостува в България. На купона в хотел "Downtown" гостите имаха ексклузивната възможност да опитат вина от специалната селекция на Ал Бано. А няколко часа преди това изпълнителят отговори на въпросите на ДУМА.- Сеньор Ал Бано, пристигнахте за концерта в София с екип от 11 души, като с вас е и композиторът Дето Мариано - ваш откривател и дългогодишен мениджър. Да не би сега пак да работите по нов проект?
- Преди доста време с Дето Мариано обсъждахме идеята класическите произведения да бъдат изпети по нов начин, за да достигне хубавата музика до съвременното поколение. Имахме куража да вземем лирически откъси и да експериментираме върху тях, да ги представим така, както според нас те биха звучали днес, с помощта на съвременни инструменти. Част от публиката изключително много хареса тази идея, но имаше и фенове, които, за съжаление, се отдръпнаха.
- Освен че са наслада за ухото и душата, песните ви дават сила на хората да продължат напред в труден момент, да не се предават, да обичат живота... Музиката ли е най-големият стимул за вас, или има нещо друго, което ви дава силата и духа, които демонстрирате?
- Музиката е кръст Христов. И аз всеки ден се моля: "Господи, отведи ме напред, към доброто!" Всичко онова, което изживявам с всяка изпята от мен нота, е молба и послание да продължавам да нося доброто. Музиката винаги е еволюция. Невероятно е как само със 7 ноти Верди, Пучини, Бах, Бетовен и други композитори са успели да създадат велики произведения. Музиката е безкрайна възможност да изразиш себе си по неповторим начин.
- Баща ви, Кармело Каризи, по време на Втората световна война е бил в Албания и затова ви е кръстил Албано (албанец)...
- Наистина, когато баща ми отива на фронта, майка ми е била бременна с мен. И понеже е воювал в Албания, избира за мен това нетипично за Италия име. Но искам да подчертая, че баща ми не е убил нито един човек по време на войната. Той е бил толкова добър, че, когато се е налагало, е стрелял във въздуха. Но дори и птичка не е уцелил! Баща ми е видял лицето на войната и осъзнал нейното безсмислие. Той беше много добър и хуманен човек.
- Вие самият сте посланик на добра воля и се изказвате често срещу вредата от наркотици и подкрепяте борбата с глада. Какво ви кара да се занимавате и с това?
- Като посланик на добра воля съм в една организация с Анджелина Джоли, Майкъл Дъглас и много други известни личности. Занимаваме се с благородни каузи не само защото ни харесва самата идея, а смятаме, че това е изключително важно, а ние можем да помогнем, като застанем с името си и с делата си. Новата генерация трябва да забрави за дрогата и да започне да обича музиката. По този начин светът ще може да продължи да се развива към по-добро. Моето мото е: "Изправяй се пред проблема и го решавай!" За да има смисъл животът, човек трябва да се бори, да преодолява различни препятствия, да открива нови неща и да продължава напред. Проблемите са винаги пред нас. Всеки ден се сблъскваме с тях, за да ги побеждаваме. Такъв е животът. Бог е бил доста интелигентен, когато е създал този свят. Всяко място е различно, но това не бива да ни притеснява. Напротив, днес можем да хванем самолет и да отидем във всяка точка на планетата и да открием света лично за себе си.
- Пял сте на една сцена с Пако де Лусия, Монсерат Кабайе, Хосе Карерас, Лучано Павароти, "Ролинг стоунс", Андреа Бочели... Какво ви даде работата с тези световноизвестни артисти? Кое от срещите с тях ви е направило най-голямо впечатление?
- Те са един друг, невероятен свят, който аз много обичам. Конкуренцията при тях е изключително чиста. Пласидо Доминго например, е уникален. Той чете нотите от партитурите така, както аз - вестник. А с Пако де Лусия е съвсем друго, даже обратното. Записвахме с него в Мюнхен. Идва аранжорът, подава му партитурите и казва: "Маестро, ето музиката". Тогава Пако де Лусия му отговаря: "Извинете, но аз не чета ноти. Самият аз съм музика..." Какъв гений! Той създава музиката си така, както Рудолфо Валентино облича жените в своите красиви тоалети.
- А какво лично на вас ви носи по-голямо удоволствие - да записвате албуми или да правите концерти?
- Плувам в морето на сцената вече 40 години и изнасям концерти почти всеки ден. Затова мога твърдо да кажа, че двете неща са много различни. Ако записите в студио биха могли да се сравнят с правенето на любов, то на концертите артистът представя детето си пред публиката.
- Хрумвало ли ви е някога да се откажете от кариерата си на изпълнител?
- Нещо лошо ли съм направил?! (Усмихва се.) Защо да се отказвам?! Правя всичко възможно, за да продължавам напред!
- Запознат ли сте с българската музика?
- Слушал съм, но малко. Трябва ми повече време, за да я опозная по-добре. Гледал съм по телевизията някои фолклорни изпълнения на български артисти. Има добра музика и не чак толкова добра.
- Смятате ли, че българи и италианци си приличат?
- Какви са цветовете на българското и италианското знаме? Еднакви са, нали? Жалко само, че езиците са ни различни, иначе сме едни и същи като темперамент. Ще ви разкрия една тайна: аз съм наполовина българин - говоря на италиански, но мисля на български (усмихва се).
- Как бихте подредили по значимост музиката, виното и жените?
- На първо място, разбира се, е музиката - като атмосфера. Още Фридрих Ницше е казал: "Животът без музика ще бъде огромна грешка". После са жените. Защото един мъж може да бъде себе си, да се чувства пълноценен само когато до него има нежна душа, която да го оцени. А виното служи, за да свързва тези две прекрасни неща - музиката и жените. Както твърди един мой приятел - който не пие вино, пише анонимни писма.
- Казвате ли си нещо, когато се погледнете сутрин в огледалото?
- Казвам: "Какъв ужас!" (Смее се.)
- Защо?
- Защото виждам зад гърба си миналото, всичко, което съм изживял досега. Но зная, че искам да продължа напред и гледам към бъдещето.
- Един от хотелите в Челино Сан Марко е проектиран от вас и тогава откривате дарбата си на архитект. Какви други таланти успяхте да откриете?
- Аз съм страхотен архитект! (Смее се.) А и музиката, и архитектурата са свързани: от всяка тухла, както и от думите в песента, се ражда нещо ново, нещо хубаво, нещо красиво. Но наистина притежавам и други таланти: правя много добро вино - 400 хиляди бутилки на година - специална луксозна колкеция. Имам и страхотен ресторант, който е построен изцяло по моя идея и дизайнерски решения. В него обаче има нещо и от Ромина, която е оставила там надписа: "Пийте, за да си спомняте!" Но самата тя със сигурност го е забравила...
- Верни ли са слуховете, че подготвяте нов албум с бившата си съпруга и дуетна половинка Ромина Пауър?
- Всички се интересуват от това - и семейството, и децата, и приятелите ми, но такъв проект не съществува. С Ромина отдавна се разделихме и решихме да не правим повече дуети. Всеки има своята лична свобода и право на избор и това трябва да се уважава.

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ