13 Август 2020четвъртък20:24 ч.

Оливер Ведер

Музикални шедьоври от Бърнстейн и Владигеров

Концерт за пиано, написан специално за откриването на зала "България", ще звучи утре в изпълнение на Мария-Десислава Стойчева

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 473

Първата симфония на Ленард Бърнстейн "Йеремия", изпълнена от Софийската филхармония и мецосопраното Виолета Радомирска под диригентската палка на маестро Оливер Ведер, ще звучи на 31 октомври от 19 ч. в зала "България". Бърнстейн, който я написва едва на 24 години, дирижира премиерата й на 28 януари 1944 г. със Симфоничния оркестър на Питсбърг.

В първата част на вечерта ще чуем Концерт за пиано 3 на Панчо Владигеров със солистка Мария-Десислава Стойчева - носителка на първа награда от Международния конкурс "Панчо Владигеров", Шумен 2019. Произведението е написано специално за откриването на зала "България" на 9 октомври 1937 г.

Роден във Франкфурт, Германия, маестро Оливер Ведер започва музикалното си образование като цигулар във Франкфуртската академия. Той е първият западногермански стипендиант в Санкт Петербургската консерватория, където учи при проф. Иля Мусин и проф. Владислав Чернушенко. От 1994 до 1997 г. е музикален ръководител и главен диригент в Държавния театър "Римски-Корсаков" на Санкт Петербургската консерватория. Работи и като асистент на Валерий Гергиев в Мариинския театър. Осъществява оперни постановки в Южна Корея и за фестивала в Савонлина (Финландия), концерти в Хамбург и Франкфурт на Майн и др. В момента е музикален директор и главен диригент на един от най-старите германски оркестри, основан през 1635 г. - Симфоничния оркестър на Тюрингия. 

Мецосопраното Виолета Радомирска е добре позната на родната публика от изявите й в Софийската опера и зала "България". Творческият й път я отвежда в Швейцария, където е солистка в оперите в Цюрих, Люцерн и Бил. Има изяви с Радиооркестъра на Мюнхен и оркестъра на RAI. През 2018/2019 г. дебютира в Миланската скала в операта "Електра" от Рихард Щраус.

Мария-Десислава Стойчева завършва пиано в класа на проф. Людмил Ангелов в НБУ. Двукратно е избирана за участник и стипендиант в престижния курс по камерна музика "Musica Mundi" в Белгия. Лауреат е на множество национални и международни конкурси и фестивали.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 37

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 35

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ