28 Ноември 2021неделя14:37 ч.

Музикални празници в памет на Емил Чакъров

Фестивалният финал е на 5 септември с премиерата на оперетата "Графиня Марица"

/ брой: 186

автор:Иванка Иванова

visibility 3457

По решение на община Бургас традиционните музикални празници от т.г. са с името на Емил Чакъров. Роден е в Бургас през 1948 г. През 70-80-те години на ХХ век бе най-известният български диригент из цял свят. Проявил от рано таланта си, печели конкурс и специализира при легендарния Херберт фон Караян. Ученикът на маестрото дирижираше пищни оперни спектакли и най-големите симфонични оркестри, но не забравяше и родната публика. Между другото, за краткия си живот успя да организира и прочутия в чужбина Новогодишен музикален фестивал в НДК.
Шестите бургаски музикални празници "Емил Чакъров" се провеждат в Летния театър от 3 юли до 5 септември. Главен организатор и изпълнител е Държавна опера - Бургас. Цените на билетите, благодарение на голямата общинска подкрепа, са по джоба на всички ценители на музикално-сценичните изкуства - 6, 8, 10 лв. Чакан с интерес бе фестивалният старт с премиерата на руския оперен шедьовър "Борис Годунов" от Модест Мусоргски. Постановката на режисьора проф. Павел Герджиков е по първата редакция на операта. Дирижира Христо Игнатов. В главната роля на властния, но и трагичен цар Борис гостува солистът на Московския Болшой театър Вячеслав Почапский. Следващият спектакъл е на 16 август.

Камен Чанев ще предизвика бургазлии на 24 август като Манрико от "Трубадур"


Още седем оперни заглавия са вписани в афиша на Летния театър. Явно посвещение на 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди (10.Х.1813 - 27.I.1901 г.), наречен "маестро на италианската революция", е решението на организаторите да покажат под звездното небе на Южното Черноморие именно "Отело", "Набуко", "Аида" и "Трубадур". Всеизвестно е, че Верди е ценял изключително много творчеството на английския бард Уилям Шекспир. Затова предпоследната си опера "Отело" композирал пет години. Прецизност налагало и оригиналното либрето на известния италиански композитор и писател Ариго Бойто по едноименната Шекспирова драма. Световната премиера на 5.II.1887 г. е в най-известния и тогава оперен театър Миланската Скала.

Сцена от "Аида"

Бургаската премиера реализират режисьорката Дарина Главанакова, художникът Радостин Чомаков. Оркестъра, хора, солистите Линка Стоянова - Дездемона, Костадин Андреев - Отело, Венцислав Анастасов - Яго, и колегите им дирижира Иван Кожухаров. Костадин Андреев е най-младият тенор, дръзнал да изпълни трудната от вокална и артистична гледна точка партия на Отело, при това толкова блестящо, едва на 27 години. С "Набуко" по либретото на Сорел през 1842 г. тръгва славата на младия Верди. Ариите, хоровете от операта се запяват из цяла Италия. Борещите се за независимостта си италианци навред изписват Viva Verdi, т.е. "Да живее Виктор Емануил, крал на Италия". Да припомним, че с партията на Абигайл от "Набуко" Гена Димитрова грабна златото от Международния конкурс за млади оперни певци в София, триумфално завладя големите световни сцени. На Музикалните празници "Емил Чакъров" Абигайл е ученичката на Гена Елена Баръмова. Партнират й Марян Йованоски - Набуко, Орлин Горанов - Измаел, солисти, хор и оркестър, дирижирани от Найден Тодоров. Маестро Кожухаров води и спектакъла на "Аида". Главната роля е поверена на Йоана Железчева. Любимият й Радамес, за чието сърце се бори и фараонската дъщеря Амнерис, е Камен Чанев. Чуждестранната критика го нарежда сред десетте най-добри европейски тенори днес. Големият баритон Кирил Манолов, голям и с божия гласова дарба, и с височина, се завръща на наша сцена с една от коронните си роли, на царя на Етиопия Амонастро. Камен Чанев безспорно ще предизвика възторга на бургазлии и курортистите на 24 август като Манрико от "Трубадур". "Ролята" на режисьор преди време пое басът Александър Текелиев, директор на Бургаската държавна опера. Диригент-постановчик е Иван Кожухаров. Съперникът на трубадура граф Ди Луна ще е баритонът Марян Йованоски. Леонора е любима и успешна роля на младата Железчева. Отлична е вокално-артистичната защита на Даниела Дякова за Азучена.
Италианска класика са Пучиниевите "Мадам Бътерфлай" и "Тоска", режисирани от Ал. Текелиев. Партията на малката японка Чо-Чо сан - Мадам Бътерфлай, Йоана Железчева извайва също вълнуващо. Навярно Александър Крунев най-често гостува на български сцени като Шарплес. Любимец на родната публика, а и в десетки страни из Европа, двете Америки, Азия, дори в Австралия, Калуди Калудов и в юбилейната си година продължава да обира овациите. В Бургас на 23 юли бе с костюма на американския морски офицер Пинкертон. Предпочитана явно е операта "Мадам Бътерфлай" и за диригента Ивайло Кринчев, а и за художниците на декорите и костюмите - семейство Борис и Цветанка Стойнови. Преди да започне да композира "Тоска" Пучини се среща в Париж с автора на едноименната драма Викториен Сарду. Любопитното е, че след като вижда операта, Сарду със задоволство отбелязва как либретото на Джакоза и Илика и най-вече музиката са превърнали драмата му в силно, вълнуващо преживяване. В Бургас го постигат диригентът Кожухаров, Линка Стоянова - Тоска, Камен Чанев - Каварадоси, Марян Йованоски - барон Скарпия. Режисурата е на Ал. Текелиев, а пластиката - на Гриша Роглев. Престижен фестивал като "Емил Чакъров" как да не привлича меломани и с най-често играната по света опера - френският шедьовър на Жорж Бизе "Кармен". Популярността й не намалява 138 години след премиерата в Париж. "Кармен" може да се види на 27 август от 21 часа. Впрочем всички представления в Летния театър са от 21 часа. Споменаването само на изпълнителите, на страстната, горда испанска циганка Кармен - Даниела Дякова, и сержант Дон Хозе - Костадин Андреев, вече е обещание за неповторим музикален празник.
Обещание за духовно преживяване са и балетните покани с най-новите премиери - "Шехерезада" (муз. Николай Римски-Корсаков) и "Романтично" (муз. Франц Шуберт). Либретото, хореографията и постановката са на проф. Хикмет Мехмедов. Подпомагат успеха на трупата и проектите за декорите и костюмите на Цветанка Петкова-Стойнова и Недко Георгиев. Главните партии танцуват премиерите Галина Калчева и Стоян Фъртунов.
Миналата година летните Музикални празници край морето бяха закрити с премиерата на най-харесваната оперета на Имре Калман - "Царицата на чардаша". Посвещението бе на 130-годишнината от рождението на композитора. Тогава дирижира Найден Тодоров, а сега - Юли Дамянов. Овации имаше и за режисьора, за художниците, солистите Шмилена Султанова - Силва, и Георги Султанов - Едвин, за Йордан Христозов - Бони, и Людмила Михайлова - Щаси.
Фестивалният финал на 5 септември е премиерата на оперетата "Графиня Марица". Осъществяват я диригентът Иван Кожухаров, гост-режисьорът Марио Николов и гост-сценографът Иван Токаджиев. Ще участват солисти, хор, оркестър и балет на Бургаската опера. Тогава ще бъдат връчени и наградите на името на световноизвестния бургазлия - диригентът Емил Чакъров.
 

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ