06 Декември 2022вторник15:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Музеите настояват за адекватно финансиране

В писмо на Сдружение "Български музеи" до държавни институции се посочват проблемите и пропуснатите допълнителни приходи, които тези културни институти търпят поради неблагоприятни обстоятелства и наложените мерки, свързани с пандемията

/ брой: 7

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 46

Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА


"Във връзка с динамичната ситуация, в която са поставени културните институти в страната и пораждането на сериозен риск за нарушаване на основните им дейности, Сдружение "Български музеи" настоява да бъде увеличен основният стандарт на делегираните от държавата дейности музеи и художествени галерии с минимум 50% за 2022 г." Това се казва в писмо от Сдружение "Български музеи", изпратено на 6 януари до председателите на комисиите по бюджет и финанси и по културата и медиите към НС, до вицепремиера и министър на финансите и до министъра на културата. Сред посочените причини са драстичното повишаване на цените на електроенергията и природния газ, рязкото поскъпване на материалите и услугите от фирми и физически лица, рестрикциите, свързани с пандемията от КОВИД-19, очакваното увеличаване на минималната работна заплата и подписаното браншово споразумение, изоставането в заплащането на музейните специалисти, сравнено с това в образователната сфера.

По този повод ДУМА потърси за допълнителна информация Борис Хаджийски, председател на УС на Сдружение "Български музеи" и директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Той поясни, че в Сдружението членуват 127 национални, регионални и общински музея и художествени галерии и един частен музей. Условието е членовете да са юридически лица. Музеите в България се грижат за опазването, съхранението, изучаването и популяризирането на над 7 500 000 движими културни ценности. В писмото се настоява още за въвеждане на държавно финансиране за останалите 50 общински музея, които към момента са местни дейности, чрез отпускане на общо 200 субсидирани бройки за тези институции.

Пандемията оказа изключително неблагоприятен ефект върху постъпленията на музеите през 2020 г., сигурен съм, че и през 2021 г. финансовите загуби ще бъдат подобни, но това ще стане ясно, когато през месец май т.г. излязат официалните данни в НСИ, каза за ДУМА Борис Хаджийски. Той припомни, че през 2020 г. в нашите музеи са влезли 3 119 000 посетители по-малко, сравнено с 2019 г., и пропуснатите приходи за институциите са в размер на 5 713 000 лева. Пандемията продължи да бъде съпроводена с рестриктивни мерки от страна на правителството, включително и последните като наложения зелен сертификат за посещение в музеите от края на октомври 2021 г. Предполагам, че до момента, в който той не отпадне, посещаемостта ще бъде изключително ниска, тъй като ние сме длъжни да спазваме въведените мерки, а това изискване ограничава голям брой хора, допълни г-н Хаджийски.

По неговите думи данните за посещенията в РИМ - Пазарджик, на който той е директор, са изключително неприятни за музея и като цяло, включително за туризма. Така една от основните мисии на музеите - да представят културно-историческото наследство пред публики, е възпрепятствана.

Историческият музей в Пазарджик стопанисва три обекта. За ноември 2021 г. общият брой посетители е около 40 души. Нашата цел е да работим с хората, да възпитаваме децата, учениците, да ги приобщаваме към културно-историческото наследство, да ги учим на родолюбие, а тях ги няма. Специално за учениците имаме образователни програми. През юли м.г., когато нямаше рестрикции, успяхме да осъществим едномесечната си ежегодна програма "Лято с музея" - при голям интерес, както е било винаги през годините. По Националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", модул "Музеите като образователна среда", съвместна инициатива на Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, свързана с посещения, изнасяне на открити уроци, беседи в музеите с ученици от различни училища, не можем да реализираме дейности. Имахме много заявки за годината, но те не успяха да се осъществят поради известните обстоятелства. Изключително много намаля посещаемостта на учениците - най-многобройната възрастова група, която влиза в музеите, като се надявам час по-скоро те отново да имат възможност да се докоснат до наследството, което съхраняваме.

Всички музеи в България изпитват подобни трудности. Пропуснатите приходи за общо 5 713 000 лева, които Борис Хаджийски посочи, са свързани с техните бюджети, с реализирането на билети, продажби на литература, сувенири и т.н. - приходи, които допълват скромните бюджети на тези културни институти. За съжаление, до този момент няма държавна политика и програма за подпомагане на музеите и галериите по отношение на тези загуби, казва г-н Хаджийски.

По-голямата част от българските музеи и художествени галерии се финансира по определен начин от държавата ежегодно, чрез решение на Министерския съвет. Те получават субсидия по два стандарта: основен и допълващ (за закрити площи). Но има и 50 музея, които не се финансират от държавата, а с решение на общинските съвети по места. Техните средства обаче са доста по-ограничени и несигурни и една от основните цели на Сдружението през последните 7-8 години е и тези 50 музея да влязат в системата на държавно финансиране, тъй като в тях също се опазва и популяризира културно-историческо наследство.

Справедливо е всички музеи да получават по един и същ начин финансиране от държавата, заяви председателят на УС на Сдружение "Български музеи".


Борис Хаджийски

Нашата цел е да работим с хората, да възпитаваме децата, учениците, да ги приобщаваме към културно-историческото наследство, да ги учим на родолюбие. Специално за учениците имаме образователни програми. През юли м.г., когато нямаше рестрикции, успяхме да осъществим едномесечната си ежегодна програма “Лято с музея” - при голям интерес, както е било винаги през годините. По Националната програма “Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул “Музеите като образователна среда”, съвместна инициатива на Министерството на културата и Министерството на образованието и науката, свързана с посещения, изнасяне на открити уроци, беседи в музеите с ученици от различни училища, не можем да реализираме дейности. Имахме много заявки за годината, но те не успяха да се осъществят поради известните обстоятелства. Изключително много намаля посещаемостта на учениците - най-многобройната възрастова група, която влиза в музеите, като се надявам час по-скоро те отново да имат възможност да се докоснат до наследството, което съхраняваме.

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 757

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 236

ЕС забранява вноса на продукти, водещи до обезлесяване

автор:Дума

visibility 206

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 371

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 442

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 446

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 461

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 383

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ