17 Август 2022сряда01:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков и ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков подписаха споразумение за партньорство при провеждането на студентски стажове, презентации, семинари, конференции, подготовката на проучвания

МТСП ще отговаря за детския телефон

/ брой: 127

автор:Аида Паникян

visibility 36

Аида Паникян 


Служители от системата на МТСП ще осъществяват 24-часово консултиране и приемане на сигнали за деца в риск чрез Центъра за обаждания на Националната телефонна линия за деца с номер 116 111 (НТЛД). Това предвижда проект на Постановление за промени в Устройствения правилник на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Според него функциите по осигуряването на Центъра за обаждания на тел. 116 111 ще бъдат осъществявани като споделени услуги в системата на Министерството на труда и социалната политика, а ДАЗД ще изпълнява функции по наблюдение и контрол на работата на Центъра за обаждания.

Към момента НТЛД се обслужва от щатни служители на ДАЗД. С последните изменения в Устройствения правилник на агенцията от октомври 2020 г. беше намалена числеността на персонала в административните звена и към момента тя е 54 щатни бройки.

ДУМА припомня, че за първите четири месеца на годината на тел. 116 111 бяха постъпили 116 обаждания за проблеми в семейството. Най-често децата се обаждат, за да споделят ситуацията, в която се намират, и да потърсят съвет за излизане от нея. Децата срещат различни затруднения - от липса на внимание до поемане на грижата за по-малки деца в семейството и домакинството.

От началото на 2022 г. до април са регистрирани 70 обаждания с информация и сигнали за риск от неглижиране и пренебрегване на дете. Консултантите са потърсени по тази тема от 4 майки и 10 бащи, има сигнали и от съседи и роднини.

Създаването на телефонна линия се обмисля още от 2001 г. със създаването на ДАЗД. След проучване на опита в 6 европейски държави, както и други процедури, през 2009 г. телефонът става реалност и тогава е подписан първият договор за опериране на линията с Фондация "Асоциация Анимус". По-късно се налага убеждението, че НТЛД е неразделна част от агенцията. От началото на 2020 г. ДАЗД поема работата на телефона. От юни 2021 г. ДАЗД е официален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца, която е представена в 139 държави и има 166 членове.

Финансовият министър не очаква бюджетен излишък

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 158

Стойността на банкнотите в обращение се е увеличила над 12,67%

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 158

Инвестициите се свиха с 11% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 158

Политически реваншизъм и в Патентното ведомство

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 158

Запорожката АЕЦ пред спиране

автор:Дума

visibility 689

/ брой: 157

Кисинджър: САЩ са пред война с Русия и Китай

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 157

Сред боклука

автор:Деси Велева

visibility 235

/ брой: 158

Невиждана от 500 години суша мори Европа

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 158

Вузовете в надпревара с модерни магистратури

автор:Деси Велева

visibility 357

/ брой: 158

В Пещера отбелязват Успение на Пресвета Богородица

автор:Дума

visibility 344

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ