07 Юли 2020вторник03:15 ч.

МС иска и колежите да правят професори

/ брой: 148

автор:Велиана Христова

visibility 1117

И самостоятелните колежи ще могат да произвеждат професори и доценти, предвижда Министерският съвет с прието вчера изменение в излезлия от НС в края на май Закон за развитие на академичния състав. Този закон бе върнат безрезултатно с президентско вето, а сега е в Конституционния съд, тъй като депутати оспориха законността на 31 текста.  
Законът за академичния състав закрива ВАК и предоставя на самите вузове и научни институти да произвеждат професори и доценти по правила, които всяко звено само ще определя. Според закона обаче самостоятелните колежи нямат това право, тъй като те обучават студенти само до степен професионален бакалавър, дори нямат право да "произвеждат" бакалаври и магистри. Сега обаче МС иска и те сами да произвеждат професори и доценти. Според съобщението кабинетът изпълнявал и задължението си да измени законите в съответствие с новата система на степени и длъжности. В самия закон обаче на кабинета със заключителна разпоредба бе вменено да внесе поправки в други закони и да ги съобрази именно с него. Вместо да направи допълнения, МС изменя действащ текст, за да позволи и на колежите да си наплодят хабилитирани лица, каквито им липсват, коментираха изненадани депутати вчера.

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 0

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 311

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 647

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ