25 Октомври 2021понеделник04:10 ч.

Мръсният въздух убива 14000 българи годишно

автор:Дума

visibility

Всяка година в България загиват 14 000 души вследствие на въздушно замърсяване, което се изчислява по определена методика, пише News.bg. Това са около 1500 души на месец. България е държава, където индикаторът за въздушно замърсяване сред 652 държави е над нормите, поради тази причина има най-високи стойности. Резултатите от смъртност вследствие на замърсяване на въздуха са абсолютно същите както при коронавирус спрямо останалия свят. Това обясни д-р Александър Симидчиев на онлайн събитие за здравните проблеми вследствие от замърсяването на въздуха.

Той препоръча на българската страна: Превенция на здравето, да се борим да не разболяваме хората, а не да ги лекуваме, след като са се разболели.

Иначе след появата на коронавируса се наблюдавало малко изчистване на въздуха в Западна България, за съжаление няма промяна в чистотата на въздуха в Добричко, Черноморието, тъй като там икономическите дейности не са се променили.

Д-р Михаил Михайлов обясни, че 11 лекари от различни специалности, практикуващи в различни градове на страната, участват в обединение. Той представи първото обединение на медицински специалисти от различни специалности - Лекарска мрежа "Въздух за здраве". Дейността на организацията е насочена към подобряването на качеството на въздуха в страната, а целта е по-добро обществено здраве, изграждане на устойчива икономика и повишаване качеството на живот на хората.

Всички лекари настояват чистотата на въздуха да се разглежда като значим здравен проблем, който може да бъде предотвратен с усилията на обществото и държавата.

На събитието стана ясно още, че страната ни е в първата десетка в световен аспект по загуба на продуктивен живот заради замърсяване на въздуха и първата по смъртност заради същата причина. Това сподели Анджелика Велкова, Медицинска академия в София в катедра "Обществено здраве".

Д-р Димитър Никифоров, болница Лозенец посочи, че замърсяването на улиците е по-голям замърсител от колите, тъй като бензиновите пари макар и замърсяват излитат нагоре и след 1 минута ги няма. Той препоръчва редовно чистене на улиците, тъй като прахта пада обратно по улиците, а това са едни от най-канцерогенните фактори.

Севдалина Никифорова, личен лекар и специалист по обща медицина от Перник добави, че отоплението като твърдо гориво, особено зимата, е най-големият замърсител, трябва да се обърне внимание и към еко чист градски транспорт.

50% от здравето на човека е свързано с околната среда. 1/3 от климатологичните проблеми и жизнеността на екосистемите се дължат на въздуха, отбеляза д-р Симидчиев. Той обясни научно: Замърсителят във въздуха може лесно да попадне в нашия организъм и да предизвика определен вид заболяване - частиците могат да стигнат до мозъка и да преодолеят неговата специална бариера, и въпреки малкия си размер могат да проникват и да увреждат.

Александър Симидчиев уточни, че нивото на риск на замърсяване на въздуха се измерва със съотносим риск и е променлива величина. С нивото на замърсяване расте нивото на смъртност. Само около 6% от нивото на замърсяване идва от вулканите, останалите проценти са от горива, трафик, селско стопанство и малки частици.

Утре се очакват новите рамки на СЗО за глобални граници за качество на въздуха, а очакванията на Симидчиев са да се вдигат критериите за чистота на въздуха.

 

Властта обеща засилен контрол и план за отваряне на училищата

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 204

Нинова призова да се отвори държавният резерв

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 204

35% от учителите плашат с оставки, синдикат - със стачка

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 204

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 204

2,50 лв. ще стигне литър бензин по Коледа

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 204

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 204

Германски министър вбеси социалдемократите

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 204

Президентски избори и в Узбекистан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 82

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 146

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 136

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ