14 Април 2021сряда01:53 ч.

"Мръсната работа" на Борисов

Премиерът иска да му благодарят, че я е свършил, но никой в Европа не бърза като него с пенсионната реформа

/ брой: 288

автор:Боряна Костова

visibility 1857

"И президентът Първанов трябваше да ни благодари, че ние от 1 януари вдигаме пенсионната възраст. И ако един ден той стане премиер, каквито са му амбициите, няма лошо, той трябва да го направи. А той като социален президент няма да му отива. Сиреч ние и на него му свършваме мръсната работа." Подобна реч напомня за гангстерската война в Америка през 30-те години на миналия век - изрази от рода на "мръсна работа", "мокри поръчки" и т.н. са от арсенала на подземния свят. Но с тези мисловни бисери Бойко Борисов обогати тeзи дни и представителите на бизнеса по време на поредното цирково представление на правителството. Казвам "и представителите..." защото от няколко дни министър-председателят, видимо уязвен от ветото на президента, навсякъде каканиже себепохвали как е прекарал българските пенсионери, всуе търсейки съпричастие. И понеже част от работодателите му ръкопляскат с две ръце за нечовешката реформа, и понеже ще им пълни джобовете, Борисов най-сетне си намери подходяща публика, пред която да се самогероизира.
Приносът за (не)пенсионирането явно се е видял твърде нищожен на премиера, та е украсил речта си "ала бай Тошо" с кръстене, поклони и покъртителните реплики "Благодаря ти, Дянков", "Благодаря ти, правителство". Казват, че Борисов толкова се разчувствал, та -аха!- да си плюе и в пазвата...
Но да оставим забавлението. Нека видим за какво Бойко Борисов така настойчиво иска българският народ

да прави метани нему и на Дянков

За какво всъщност трябва да му благодари и президентът Първанов?
Вероятно за това как "успешно" е решил гигантския проблем на НОИ, с което уж премахна заплахата от скорощната му неплатежоспособност. Щото по тази точка е направо "фръст", както обичат да казват тийнейджърите. Правителството повтаря като мантра, че няма да се огъне пред синдикални и други протести, а вдига шоково пенсионната възраст като силна антикризисна мярка в осигуряването. Според специалисти подобно поведение е проява на безхаберие и се нарича професионален анархизъм.
Прости сметки показват, че аргументите на кабинета са "мижи да те лажем". Очакваният финансов резултат от пенсионната авантюра е 30-40 млн. лева, което е трошичка за зиналата 4-милиардна дупка в НОИ. Тази огромна сума не може да дойде от спестяването за година-две на мизерни пенсии дори да става дума за стотици хиляди души. А се оказва, че и 40-те "сигурни" милиона са под въпрос. Защото обратният ефект от реформата изпревари началото й. На практика стана така, че хем отлагат пенсионирането, хем през последните месеци броят на пенсионерите расте като цунами. Уплашени, че "най-успешното правителство" ще ги лиши изобщо от пенсия (което си е напълно възможно), почти всички, навършили стаж и възраст, се юрнаха към гишетата на НОИ да се пенсионират скоростно. Твърди се, че само репликата на Дянков за евентуално премахване на бонуса от 20-те заплати за полицаи и военни, е причина около 200 души в ДАНС, над 2800 военни и голяма част от служителите на МВР също да подадат документи. Някои дори теглили кредит и доплащали по 3000 лв., за да си купят липсващите години за пенсия. По думите на вътрешния зам.-министър Веселин Вучков масовото желание за уволнение ще струва сега на ведомството около 300 млн. лв. за обезщетения. Другият въпрос, по който малко се говори, е: при такава вълна от напускащи откъде ще се вземат подготвени хора да ги заместят. Или и тук ще се работи

на принципа "каквото падне"

И още един въпрос: ако мнозина от тези с отложеното пенсиониране бъдат уволнени, няма ли това да бъде пореден воденичен камък върху шията на социалната система? Ще бъде, и то голям!
Да, проблемът с дефицита в НОИ не е от вчера. Но всички досегашни правителства успяваха да си вържат финансите така, че осигуряваха допълнително пари за института. За пръв път при кабинета на Бойко Борисов държавата не е в състояние да си събере приходите и се опитва да кърпи непрекъснато отварящите се дупки, като реже от разходите - за пенсии, за майчински, за болнични, за безработица... Изобщо от социалните плащания, от които се ползват най-уязвимите групи от населението.

"Ще режем и ще боли"

казва премиерът, който като че ли се опиянява от перспективата за страданието на бедните. А и те са лесен противник, може да ги мачка, както си иска. Друго нещо е да се опълчи на работодателите - да прекрати прилагания към тях осигурителен либерализъм и със законодателни мерки да ги задължи да бъдат така добри да плащат осигуровките на работниците си. И то реалните, не на минималния праг за съответната професия. А които са хитрували с години, да си получат заслуженото - яка глоба и после договор за разсрочено плащане, под контрола от НОИ. Да не би Борисов това да не го знае! Знае го, ама защо да чупи достлук с тия, дето пълнят партийната кошница, па и нечий и друг персонален джоб...    
Колкото до твърдението, че с вдигането от догодина на пенсионната възраст България почти се изравнявала с европейската практика и така сме ставали повече европейци, това е направо гавра. Бърз преглед на тази реформа в ЕС показва, че ние, както се казва,
 
сме "по-католици и от папата"

Само преди месец минимална пенсионна възраст във Франция наистина беше увеличена от 60 на 62 години. Но според закона това ще става плавно до 2018 година! Променя се и възрастта за получаване на пълна пенсия - от 65 на 67 година. Но до 2023 година! А плащането на вноски за тази пенсия ще се увеличи от 40,5 на 41,5 години, но до 2020 година. Въпреки тези сравнително меки поправки в пенсионния закон френският президент Никола Саркози преживя вълна от протести. А опозицията се закани, че ако спечели президентските избори, веднага ще направи промени към по-поносима реформа.
Законът за пенсионна реформа, който бе гласуван през март 2007 г. в Германия, предвижда вдигане на минималната възраст за пенсиониране от 62 години на 63 години - до 2029 г. Възрастта за получаване на пълна пенсия също постепенно ще се увеличава от 65 на 67 години - до 2029 г. Дотогава ще нарасне - от 35 на 45 години, и осигурителният период за пълна пенсия.
Предишното правителство на Великобритания прие решение за вдигане на минимална пенсионна възраст от 65 на 66 години до 2024 г. Кабинетът на Дейвид Камерън обави, че ще обсъди идеята промяната да стане по-скоро - до 2016 г. или до 2020 г. Лейбъристкото правителство одобри през 2007 г. план за увеличаване на възрастта за пълна пенсия от 65 години за мъжете и 60 за жените на 68 години. Това обаче трябва да стане до... 2046 г.!
Чехия обяви, че вдига възрастта за пенсиониране до 73 години, но това ще стане реалност едва през 2066 г. Засега страната запазва придобивката за нежния пол - за всяко родено дете на жените се начислява по 1 г. трудов стаж.
В една от сериозно засегнатите от кризата европейски държави - Испания, работещите в държавния сектор могат да се пенсионират на 61 години, ако са се осигурявали 30 години. Обсъжда се идеята за увеличаване възрастта за пълна пенсия от 65 на 67 години. Обмисля се и реформа, която да вдигне възрастта за пенсиониране от 61 на 63 години, но това ще е от 2013 до 2025 г.
Най-закъсалата страна в ЕС - Гърция, с чието катастрофално положение Бойко Борисов и министрите му ни плашат всекидневно, трябва до 2015 г. да увеличи минималната възраст за пенсиониране от 61,4 на 63,5 години. До края на 2013 г. влиза в сила изменението, според което пълна пенсия ще получават мъжете и жените на 65 години. До 2015 г. минималният осигурителен период за пълна пенсия постепенно ще нараства, за да стигне от 35 до 40 години за жените и от 37 до 40 години за мъжете. Майките с непълнолетни деца обаче ще се пенсионират на 55 г.
Единствено Италия увеличава пенсионната възраст на 66 г. още от догодина. Но при жените това ще стане до 2018 г. Паралелно ще расте и стажът - съответно до 42 г. и 1 месец, и до 41 г. и 1 месец. Но властта страда за народа си и не  прави промените с усмивка, както у нас. Италианските медии гръмнаха, че при обявяването на реформите от премиера Марио Монти министърката на социалната политика Елза Форнеро публично се разплакала.   
Видно е, че Европа не си дава много зор в  пенсионната реформа. И то при положение, че средната продължителност на живота в ЕС е 78,2 години, т.е. със 7 години по-висока от тази в България. Дори в съседна Румъния живеят средно с 4 години повече от нас. По европейските норми пенсионната система трябва да е устроена така, че хората да могат да получават пенсия поне 12 години. Ако приложим това изискване към ситуацията у нас, излиза, че ние

трябва да се пенсионираме на 59 години

Пенсионна реформа в Европа действително има, но промените не са драстични и ще се извършват плавно в продължение на години. Никой не удря "с чук по главата" възрастното си население така, както направиха тук парламентарното мнозинство и правителството на ГЕРБ. Освен ако не иска да го унищожи. За това ли премиерът иска президентът да му благодари?!
"Идва денят, в който държавата - както го прави и всяко семейство - трябва да си плати дълговете. Решението на кризата е в усилната работа и контрола над разходите. В същото време подход, разчитащ единствено на бюджетни съкращения, рискува да тласне икономиката в рецесия и дори в депресия." Това са думи на френския президент Никола Саркози от речта му на 1 декември т.г. пред близо 5000 партийни привърженици в Тулон. Нещо да ви напомня това? Естествено, че за Бойко Борисов. Той обаче си е харесал само първите две изречения и ги повтаря под път и над път. За продължението не обелва  дума. Защото веднага ще се разбере, че политиката му тотално се разминава с вижданията на европейските лидери. Включително и с тези в любимата Италия, която си изправя срещу кризата, като вдига данъците за по-високите доходи и въвежда нови налози върху частните авоари и жлищата. Но никой от тях не посяга на бедните!


Обаче пък Борисов умело жонглира в своя и на правителството си полза с оценките на различните рейтингови агенции. Нищо, че от време на време ги бърка с кредитните (?!). Тия дни се похвали например с "Мудис", която повишила рейтинга на България заради устойчивия растеж (къде ли го е видяла?) и фискалната й стабилност от началото на кризата досега. И в това намери нов повод да призове опозицията и президента да си посипят главата с пепел. "Да се извинят на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков... И директно на мен да се извинят, че ме тормозиха да му взема главата", публично се изрепчи Борисов, който блести със скромни познания за любимите си рейтингови/кредитни агенции. Затова ще му припомним един доста поучителен факт: световната криза се развихри преди около три години след фалита на четвъртата по големина банка в САЩ "Лемън Брадърс", макар че преди фаталния ден друга, подобна на "Мудис" агенция - "Стандарт енд пуърс", й беше дала най-висок рейтинг. Има и още една подробност: само преди дни същите две агенции заплашиха да намалят оценките за платежоспособност на 6-те държави в еврозоната с най-висок рейтинг в света - Германия, Франция, Холандия, Австрия, Финландия и Люксембург. Което предизвика брожение сред европейските политици, според които рейтинговите агенции само задълбочават кризата. Това беше една от важните причини на най-високо ниво в ЕС да се заговори за създаване на европейска рейтингова агенция, която да се изправи срещу американската "тройка" - "Стандарт енд пуърс", "Мудис" и "Фич". И точно тук стремежът на Борисов да се покаже на висотата на "приятелите от Европа" му изигра поредната лоша шега. Като разпалено обясняваше как лично той казва "да" на изграждането на "европейска кредитна агенция",  попадна в собствения си словесен капан. И още веднъж показа, че всичките му опити да се пришие към голямата политика са повече от комични.

 
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ