01 Декември 2021сряда21:34 ч.

Избори: интервю

Атанас Костадинов:

Моята кауза е развитието на Северозападния регион

Ние сме тези, които можем да слушаме и да чуваме гласа на народа, категоричен е водачът на листата на "БСП за България" в Монтана

/ брой: 52

автор:Мария Нинова

visibility 2197


Атанас Костадинов е роден на 3 май 1968 г. Има магистратури по социология и философия в СУ "Св. Климент Охридски". Бил е докторант на БАН. Специализирал е в Харвардския университет в програма за обучение на лидери. Той е мениджър в областта на управлението на инвестиционни проекти, социологически и маркетинг изследвания. От 29 години е член на БСП. Оглавявал е националния съвет по "Околна среда и климатични промени" към БСП. Член е на съветите по "Местна власт" и "Финанси, икономика и енергетика". В периода 2005-2009 г. е бил зам.-министър на околната среда и водите, през 2013 г. отново е назначен на същия пост. През 2014 г. е президент на Международната комисия за защита на река Дунав към ООН. Водач е на листата на "БСП за България" в 12 МИР Монтана.


''Област Монтана се нуждае от изпълнима държавна политика за хората''
- Г-н Костадинов, участвате в надпреварата за влизане в Народното събрание от Монтана, където сте водач на листата. Всички в предизборна кампания говорят за промяна. Каква трябва да бъде тя?
- Повече от 25 години хората в България са лъгани и подвеждани. Заради това вече никой не вярва на обещания. От миналата година БСП показва реална промяна. Предложихме на българите президент, който е различен от статуквото и не е омърсен от годините на прехода. Показахме, че сме готови да променим себе си, днес сме готови да променим България. Поставяме си две важни цели - да спасим България от демографската катастрофа. Това е кауза и за Северозападния регион. Всеки ден обикаляме из обезлюдените села в Монтанско. В някои от тях са останали по 10 жители. На всеки час умират по 6 души, но дали се раждат по толкова българчета? Втората важна задача е да се справим с бедността. Това няма да се случи веднага. Мерките, които предлагаме за управление на държавата, ще променят живота на хората към по-добро, защото народът ни заслужава да живее достойно. Осъзнавам отговорността, която поемам. 
- Оглавявате район, който е сочен за най-бедния в България. Какво трябва да се случи, за да се промени това?
- Северозападният регион е най-бедният в цяла Европа. През последните седмици ежедневно аз и моите колеги имаме срещи в Монтана. Обявихме, че отиваме при хората и го направихме. Хората тук живеят много трудно - отчаянието и борбата за оцеляване са се превърнали в ежедневие. Чувството, че са забравени от всички властимащи е навсякъде около нас - от разбитите улици, през лошото осветление, липса на канализация в много места, до полупразните джобове. Важно е да покажем на хората, че не са забравени и че няма да допуснем мизерията и бедността да съпътстват ежедневието им.
В програмата имаме няколко важни цели - достъпно здравеопазване, качествено образование, достоен труд, развитие на българското производство и земеделие, сигурност и отбрана, опазване на околната среда.
Икономиката и земеделието се нуждаят от качествени кадри. В програмата на БСП сме заложили, политиките за училищното и предучилищното образование трябва да бъдат променени, както и законът, който сега гарантира единствено неграмотност за българското дете и унижение за учителите. Поставяме на дневен ред и професионалните училища, и техникумите. Това образование ще бъде свързано с икономиката.
Един от основните ни приоритети е здравеопазването. Всеки, който си плаща здравните осигуровки, ще получи безплатно здравеопазване, без да доплаща. Това е записано и в Конституцията на Република България.
Битовата престъпност в региона е висока. На всеки три села трябва да има полицейски пост. Недопустимо е пенсионер със 120 лв. да бъде пребиван и ограбван в собствения си дом. Та това са нашите бащи, майки, баби и дядовци. Трябва да направим всичко възможно да живеят достойно и спокойно.
Когато ме предложиха за кандидат за народен представител от Монтана, приех тази отговорност като лична кауза. Моята цел е постигане на справедливост за хората и развитие на региона.
- Младите все повече се ориентират към големите градове. Какво предлагате, за да бъдат задържани в един град като Монтана?
- Голяма част от младите хора в Монтана търсят реализация извън границите на страната. Не можем да ги виним за това. Програмата ни предлага спешни мерки за насърчаване на реализацията на младите хора, подпомагане на младите семейства и регионално развитие. Целта е да се спре обезлюдяването на едни райони за сметка на други. За да се случи това, е необходимо реализирането на съвкупност от мерки за подобряване условията за живот в малките населени места.
Предлагаме обвързване на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години с размера на минималната работна заплата (пример: от 340 лв. на 460 лв. за 2017 г.). Приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители за дете. Разширяване обхвата на помощта в началото на учебната година освен за 1-ви клас и за ученици от семейства с ниски доходи от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Обвързване на професионалното образование с профила на региона, с цел реализиране и подпомагане на местния бизнес.
- В платформата на БСП, приета на конгреса, е заложено ускорено приемане на програма за интегрирано развитие на изоставащите райони, сред които е и Северозападна България. Какво трябва да включва тази програма?
- Област Монтана се нуждае от изпълнима държавна политика за хората. Това е възможно да се реализира чрез пренасочване на икономическата активност в изоставащите региони, както и с разумна национална бюджетна политика. За нас е важно да приложим тази политика за подкрепа на българските производители от нашия район, мерки за създаване на високотехнологичен икономически модел с добавена стойност, нови източници на финансиране на малките и средните предприятия. Само така в близките години ние ще постигнем ускорен икономически растеж. В Националния план за развитие на България БСП по сектори е записала и утвърдила мерки, които са реално изпълними. Тези мерки включват подобряване на конкурентоспособността на областно равнище; прилагане на нов модел на финансиране на български предприятия, както и създаване на фонд "Индустрия" с начален национален капитал от 500 млн. лв. за дялово финансиране на предприятия; подобряване качествата на човешкия капитал чрез социално развитие; увеличаване капитала на фонд "Иновации" със 150 млн. лв., с акцент подкрепа на млади български инженери и специалисти, които да основават свои фирми и да развиват свои марки в област Монтана. Целта е да насърчим нашите кадри, в които вече сме инвестирали средства за обучение, да намерят своята реализация в областта, нов данък с нулева ставка "Печалба" за стартиращ бизнес на предприемачи до 35 г. при годишен оборот от търговска дейност до 150 000 лв., които в рамките на 24 месеца открият минимум пет работни места.
Освен това за всички общини ще се предприеме комплекс от мерки за икономическо съживяване и подобряване на инфраструктурата - транспортна, здравна, образователна, културна и други; развитие на различните видове туризъм; изграждане и рехабилитация на третокласната  пътна мрежа в областта, а също и на водопроводни и пречиствателни съоръжения.
- На президентските избори БСП изненада с издигането на Румен Радев и последвалата му победа. Ще успеят ли социалистите да повторят този успех?
- Убеден съм в това. В листите на БСП участват хора с авторитет в обществото. Доказани професионалисти в своите области. И най-важното хора, готови да работят с душа и сърце за България. В листата на област Монтана имаме експерти от всички сфери. Постигнали сме баланс и по отношение на представителство от общините - Монтана, Берковица, Лом, Чипровци, Георги Дамяново, Вършец, Вълчедръм. Всеки един кандидат има разработена програма с конкретни ангажименти и задачи, които са поставени от жителите в областта, а наш приоритет е да търсим начини за решаването им. 
- БСП премина и през много вътрешнопартийни промени. Защо хората трябва да изберат, така да се каже, новата БСП?
- Още през миналата година беше обявено, че БСП започва да работи изцяло в интерес на хората. И това се вижда от програмата ни за управление, която написахме. През последните 10 години БСП попадна в един кръговрат, от който много членове и симпатизанти, а и опоненти, си мислеха, че няма да излезем и да се изправим отново на крака. Промените в Устава на партията са факт. А с това можем смело да заявим, че процесите от последните месеци ни дават основание да смятаме, че БСП е най-демократичната партия в страната. Вече всеки член може пряко да гласува за председателя на националното ръководство и да изразява свободно своето мнение, което да бъде чуто на всички нива.
Обикновените хора едва ли се вълнуват от вътрешнопартийните промени. Днес хората може би си задават въпроса: Защо БСП? Отговорът е кратък и ясен: Ние сме тези, които можем да слушаме и да чуваме гласа на народа. Направихме го миналата година, през август, когато предложихме за президент, човек извън статуквото, който да поведе България в правилната посока и да отстоява националните интереси на държавата ни. Ще го покажем и сега, стига на 26 март българският народ да избере да бъде наш работодател и да ни се довери, за да върнем достойнството на хората.
 

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 110

Юбилей на Върховния административен съд

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 232

Отчетите на партиите ще са отделно за всеки вид избори

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 137

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 145

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ