13 Юли 2020понеделник00:58 ч.

Националният исторически музей на Киргизстан в гр. Чоп-атлона, на брега на езерото Исък Кул.

Пътешествия

ВРЕМЕ ЗА ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ

Моят разказ за Киргизстан

/ брой: 7

visibility 3379

Лазарина Бонева

Озовах се за първи път в Киргизия една неделна юнска сутрин. Полетът от Истанбул, с който пристигнах, бе пълен с австрийски и канадски туристи, които идваха в страната, за да катерят дивите й планини. На гишетата за паспортен контрол в пълно безредие и невъобразима глъчка от непознати за ухото ми езици, чакаше представителна извадка на населението на бившия Съветски съюз и на бившата Османска империя плюс бонус от пакистанци, индийци, монголи и китайци. Летището "Манас" ми се стори твърде малко, да поеме потока на тоя пъстър народ, който го атакува. По-късно, при връщането си, установих, че на това летище има уникалната професия "викач" в залата за заминаващи и трябва да го следваш. Посрещачите ме закараха в сградата на немското посолство в Бишкек, където бе сборният пункт за всички европейци, участващи в проекта за обмен на опит между неправителствени организации от Европа и Киргизстан.

Домакините от посолството ни нахраниха и ни оставиха да дремнем на пода в заседателната им зала за няколко часа. Около обяд ни разбудиха и ни подложиха на инструктаж за сигурност. Връчиха ни срещу подпис лист с телефони за спешни случаи и по една киргизка сим карта за всеки. Последва кратка презентация за страната. От нея запомних няколко неща: 

1. Киргизстан има общо три имена - официалното: Киргизска република, османско: Киргизстан, и съветско: Киргизия, което буквално означава "Земя на четиридесетте племена". 

2. Киргизстан е планинска страна, а там, където няма планини, е степта.

3. Една от планинските вериги разделя страната на северна и южна част. Единствената връзка между двете части е през проход или чрез самолет. През севера минава Пътят на коприната и това е обусловило по-доброто икономическо развитие на севера за сметка на юга. 

4. Киргизстан граничи с Казахстан, Китай, Узбекистан и Таджикистан. 

5. Официалният език в страната е киргизкият (тюрскси език, който има доста общи думи с турския). Руският език е признат за държавен език и като такъв е равностоен на киргизкия. 

6. Населението на страната е около 5,5 милиона души, от които 70% са киргизи, останалите са узбеки, таджики, дунгани (мюсюлмани китайци от Алтай), руснаци, роми, украинци и немци. 

7. Повечето киргизи са мюсюлмани, които до 13 в. са били тангристи и в източната част на страната до китайската граница се намира връх Кан Тенгри.

В ранния следобед ни натовариха на две бусчета, в които звучеше "Любе" и потеглихме към брега на езерото Исък Кул, за да прекараме 6 дни в опознавателна среща с нашите киргизки домакини. Разстоянието между столицата Бишкек и езерото е около 322 км и маршрутът ни съвпадаше с Пътя на коприната до китайската граница. Движихме се по магистрала през планините и на ръба на границата с Казахстан.  

Край пътя виждахме юрти и стада от коне, а по склоновете на планините с камъни бяха изписани различни имена и фрази на руски. Пътувахме почти четири часа, за да стигнем до крайбрежието на езерото, а гледката към него беше като към море - необятна синя шир, вълни и бриз, солена вода, естествен пясъчен бряг, безброй малки заливи и снежни планини в далечината. Крайбрежните градчета, през които минахме, бяха оживени, имаше магазини и ресторантчета, а къщичките бяха кокетни с шарени ламаринени покриви. Настаниха ни в курорт на северния бряг на езерото "Роял Бийч", в който по думите на киргизите, могат да си позволят да почиват само чужденци и много богати киргизи. Простосмъртните киргизи почиват от южната страна, която не е така развита инфраструктурно. 

"Роял Бийч" е затворен комплекс с охрана, собствен плаж, хотелче, малки луксозни вилички, струващи по 100 долара на нощ (месечната учителска заплата), дискотека, супермаркет и ресторант. В ресторанта на комплекса за първи път опитах киргизка храна и я определям като "странна" смесица между руска и китайска кухня - тежки салати с майонеза и пържени картофи, краставици и марули, полети с карамелени сосове и сусам, жилаво конско месо, невъзможни разновидности на боршове, кумуз (конско мляко), компот (сок от ошав) и курут (киргизки снакс от сушена извара). При всяко хранене сервират чай и придружаващите го кифли, бухти и сладки.

Исък Кул е планинско езеро с морски климат. Според мен температура на водата е под 20 градуса и под 25 градуса на въздуха през юни и е подходящо само за моржове и тюлени. Но в комплекса си имаше доста плажуващи, основно жени, които условно се бяха разделили на две групи - рускини по монокини в единия край на плажа и киргизки с бурки в другия край. Модерните киргизки от нашата група обособиха трета част като се къпеха и пекоха на слънце с плажни рокли и бански отдолу.

Сега мисля, че е време да разкажа за Олга Лавринович от "Обществото на Корнелиус" - нашият партньор от Киргизия, чиято мисия е да помага на жени, пострадали от насилие. Опознах я на живо в Исък Кул. Тя ми даваше допълнителна информация и друга гледна точка за всяка история и проблем, разказа ми откровено за живота в Киргизия през 90-те, за вакуума останал след отдръпването на руснаците, за кървавата революция през 2010 г., за реалното икономическо положение, за корупцията, за бушуващия национализъм и крамолите между различните етнически общности, за пълзящото проникване на Турция чрез религията, за феномена кражба на булки и т.н. 

Олга е израснала без баща, с работеща майка, отгледана е от дядо си и баба си. Тя е дете на Съветския съюз, има снежно бяла кожа и сини очи като на рускиня, но очите й са дръпнати като на китайка, а косите й са естествено червени като на жените от Алтай. Родила се като плод на любов - между рускиня и дунган, християнка и мюсюлманин. Образована жена на ръководна длъжност и обикновен работник. По нейни думи родителите й просто са се разминали, но тяхната любов не е била необичайна в годините на Съветския съюз. В днешно време обаче такава любов и такива деца със смесен произход и от различна класова прослойка трудно биха могли да се случат, защото сега етносът, религията и парите имат огромно значение.   

Олга е завършила Университета в столицата Бишкек със специалност управление на общини и кметства. Повечето й роднини отдавна са се пресели в Русия, привлечени от програмите на руското правителство за заселване на руснаци от бившите съветски република в региони като Сибир, Чечня, Дагестан и Крим. Но Олга никога не е кандидатствала по тези програми и не желае да напуска Киргизстан, защото упорито вярва, че страната я чака едно по-добро бъдеще.

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 546

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 245

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 267

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ