05 Декември 2022понеделник20:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Мотор с кош за отпадъци

/ брой: 103

автор:Алеко Бичевски

visibility 1939

След 50 дни на пост и молитви в неделя Б.Б. триумфално се завърна на любимия телевизионен екран с епохално интервю, което естествено пак ще влезе в учебниците. То отвори очите на електората за много неща. Някои от тях ще си позволим да отбележим в нашата скромна колонка.
Първият силно любопитен факт, който се наби на очи и уши, е отредената нова роля на втория човек в партията Цв. Цв. Сега той бе оприличен на "кошче за душевни отпадъци" на различните партийни другари от ГЕРБ. Доколкото преди същият Цв.Цв. бе оприличен от същия Б.Б. като "моторът на партията", то, ако съчетаем механично двете му роли, излиза, че вторият човек в партията и доскоро в държавата, всъщност е мотор с кош за отпадъци, макар и душевни...Това на плоскостта на хумора и сатирата. А на плоскостта на политическия анализ, още веднъж стана ясно, че в доскоро управляващата партия липсват основните характеристики на нормална демократична партия, като изборност, колективно ръководство, ясна идеология и пр. Всичко това е заменено с безпрекословно подчинение на двама вождове/нещо като Великият вожд и Любимият ръководител/ , които изповядват тотален популизъм с едничка цел - властта.
Относно актуалния въпрос с всенародното подслушване от страна на МВР и повдигнатите обвинения от прокуратурата към втория човек в партията, Б.Б. бе крайно локоничен: "Аз му вярвам, защото го гледам в очичките." Предстои да видим дали този интересен способ за установяване на достатъчно данни за извършено престъпление ще свърши работа на съдебната система.
Фундаменталното предизборно интервю внесе яснота и по други въпроси. Разбра се, например, че е мит това, че Б.Б. не гледа телевизия след протестите, доколкото той коментира конкретни предавания с конкретни водещи и конкретни теми, дискутирани там. Това внесе голямо успокоение в избирателите, разбрали, че бойкотът на лошите електронни медии  е отменен. 
Сериозно развитие бе забелязано и в предизборните трикове на вожда. Преди той нахъсваше електората с Доган. Сега премина към услугите на турския премиер Ердоган. Като че ли не остана световен лидер, който да не е пожелал успех на Б.Б. за предстоящите избори. В оставащите дни можем да очакваме и междугалактически сили да му окажат подкрепа в кампанията. Проблемът ще е само кой ще превежда? Дано не е някой като Веждито, който ако и турския знае, колкото българския, ще е една комуникация, ум да ти зайде.
От икономическата част на интервюто пролича, че бъдещото управление, ако попадне пак в същите здрави ръце, отново ще разчита на поддържане на стабилна бедност и мизерия. Логично - бедният човек е лесно манипулируем, готов е за трохи да гласува за всеки, който му ги осигури.
Всичко това е гарантирано защото "имаме воля". Това, че имат воля е добре. Но дали имат и акъл? Дали имат управленски капацитет, кадрови потенциал? Или пак ще прелитат калинки в държавната администрация, които накрая отвъдокеанският Дянков награждава за некадърността им със 100 млн. лв. бонуси.
В интервюто Б.Б. блесна като изключително набожен човек, прекръствайки се в студиото повече пъти, отколкото патриарха на Великденската литургия. Отделено бе време и на впечетляващата благотворителност - при 24 млн. лв. годишна партийна субсидия бе съобщено, че една хилядна от тази сума, а именно 24 хил. лв., ще бъдат дадени за ремонта на някаква черква.
Вероятно поради изтичане на времето не бяха засегнати и други животрептущи въпроси. Например кой и как разду цените на тока, водата, парното, поради което и правителството на Б.Б. бе свалено от Улицата? Кой си построи собствени централи (и с чие разрешение!), така щото българите да купуват ток на космически цени в следващите няколко петилетки? Кой приватизира МВР? И пр., и пр.
Надяваме се отговорите на тези въпроси да получим в следващото интервю. Вече следизборно.

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 482

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 236

БНБ: Предстоят трудни месеци за икономиката

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 236

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 220

Австрия остава твърдо против България и Румъния в Шенген

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 236

Без "самолетен режим" на телефоните в ЕС

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 236

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 281

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 287

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 325

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 252

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ