01 Декември 2022четвъртък09:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

В президентската резиденция Бочаров ручей край Сочи двамата държавници се приветстваха в добро настроение, по същия начин те се разделиха и след преговорите

Москва и Анкара имат общ враг в Сирия

Турският президент се похвали след срещата в Сочи, че с Путин са единни почти по всички въпроси

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 10

Рафаел Фахрутдинов


Едва напускайки Сочи след преговорите с Владимир Путин, турският президент се нахвърли върху Вашингтон. Той не само призова САЩ да освободят сирийската земя от войските си, но и нарече един от ключовите сътрудници на Байдън "режисьор на терористите". По думите му двамата с Путин са били "единни по почти всички въпроси". Какво тласка Турция да се приближи толкова бързо с Русия?

Терористичният режисьор във Вашингтон

Ердоган нарече координатора на Съвета за национална сигурност на САЩ за Близкия изток и Северна Африка Брет Макгърк "терористичния режисьор" на Кюрдската работническа партия (ПКК). Това изявление турският лидер направи на борда на самолета, връщайки се от разговори с президента Владимир Путин в Сочи. "Има човек на име Макгърк в Белия дом, той се прегръща с терористи. Всъщност той е режисьорът на терористите от ПККУ", цитира го Анадолската агенция. Според него Вашингтон "рано или късно ще трябва да напусне Сирия и да остави тези земи на сирийския народ".

Припомняме, че Брет Макгърк е опитен дипломат, който преди това е заемал високи постове в областта на националната сигурност при Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп. От октомври 2014 до януари 2016 г. той водеше тайни преговори с Иран, които доведоха до размяна на пленници и освобождаване на четирима американци от Иран. Байдън го назначи за координатор на Съвета за национална сигурност веднага след встъпването си в длъжност през януари.

На 23 септември Ердоган твърдеше, че сътрудничеството му с американския колега Джо Байдън се обърка. Той също остро критикува администрацията на Байдън за доставката на оръжие на сирийските кюрди.

Що се отнася до самите разговори в Сочи, Ердоган каза за тях следното: "Путин и аз проведохме искрен и ползотворен разговор. Говорихме, че е дошъл моментът за окончателно и трайно решение в Сирия, главно в Идлиб. Ще определим пътна карта. Нашите външни министри и министри на отбраната ще работят над нея", обеща Ердоган.

Турският президент заяви още преди разговорите с Путин, че "нашите съвместни стъпки в Сирия са от голямо значение" и мирът в Близкия изток "зависи от руско-турските отношения". В отговор Путин подчерта, че сътрудничеството между двете страни също допринася за помирението в Карабах.

Президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че Путин и Ердоган подчертаха важността от изпълнението на предишните споразумения за Сирия, предаде РИА Новости. 

"Тук, за съжаление, не мога да навлизам в подробности, нямам пълната информация. Но темата наистина беше обсъдена... Ангажиментът към постигнатите по-рано споразумения беше потвърден отново, необходимостта от тяхното прилагане беше подчертана по отношение на изтласкването на терористични елементи от Идлиб, които все още присъстват там и могат да извършват агресивни офанзивни действия срещу сирийската армия", поясни Песков.

Така той отговори на въпроса дали оттеглянето на турската армия от Идлиб е свързано със споразуменията между Путин и Ердоган.

"Анкара не е лесен партньор, но двустранното ни сътрудничество продължава и, ако постигнем някакви споразумения, те със сигурност се спазват" - казва Станислав Тарасов, експерт по Близкия изток. - Въпреки това критиките към Ердоган в Турция се засилват поради крехкостта на финансовата система на страната. Мнозина осъждат правителството за факта, че Турция се включва в четири войни едновременно: в Сирия, Либия, Ирак и гражданската война в югоизточните й земи. На този фон Ердоган трябва да демонстрира успех във външната политика."

Ето защо срещата в Сочи беше важна преди всичко за турската страна - просто заради факта на самото й провеждане, смята той. Именно с това може да се обясни защо не бяха обявени никакви важни решения, подозира Тарасов. Турският лидер просто трябваше да привлече подкрепата на Москва.

Лавирането на Ердоган

Причината за завоя на Ердоган към Москва, според него, е поведението на шефа на Белия дом Джо Байдън, който практически пренебрегва турския лидер. "Ердоган смята себе си за важен човек в световната политика, но неговият американски колега се е срещал с него само веднъж от идването си на власт и дори тогава това стана в рамките на общия формат на срещата на върха на НАТО през юни. Политиците от Вашингтон практически не участваха в откриването на Турския дом в САЩ, а Анкара бе заложила много на тази церемония. След това Ердоган направи гневни забележки, че се проваля с Байдън, че с Тръмп беше по-добре."

По-рано американската подкрепа даваше на Анкара определени аргументи да засили позициите си в разговорите с Москва, припомни Тарасов. "Когато Ердоган представяше някакви тези, за Москва беше ясно, че американците също стоят зад това. Този път Байдън изостави тази интрига и по този начин остави Ердоган насаме с Путин", обясни анализаторът.

Впрочем, определено бе взето поне едно решение - за Сирия -  макар то да не бе обявено публично, твърди Тарасов. Веднага след срещата Путин-Ердоган турските части започнаха да се оттеглят от Идлиб - това са няколко хиляди военни и много бронирани машини, отбеляза политологът.

Както е известно, през есента на 2019 г. Анкара и Москва приеха меморандум, който по-специално предвиждаше изтеглянето на кюрдските части за самоотбрана от градовете Манбидж и Тел Рифат по сирийско-турската граница. През март 2020 г. Путин и Ердоган подписаха ново споразумение, според което турците се ангажираха да изчистят от ислямските радикали зоната за деескалация под техния контрол в Идлиб. По-късно сирийският президент Башар Асад заплаши, че ако американските и турските военни не напуснат територията на страната му, Дамаск може да използва сила срещу тях.

Върху съвпадението на срещата в Сочи и изтеглянето на турските войски от Идлиб обърна внимание и Евгений Сатановски, президент на Института за Близкия изток, който окачестви това като добър знак.

Съвпадение на интересите

"Путин съумява да поддържа отношения с Турция, вместо да се бори срещу нея в някаква голяма регионална война", добавя ориенталистът. Сатановски посочи и ползите за Русия от присъствието на турски нашественици в Сирия: "Докато Асад има трън в Идлиб във вида на Ердоган, той няма да може да се продаде нито на американците, нито на европейците, както винаги са правили арабските лидери, когато вече нямаха нужда от нас."

Срещата на върха в Сочи за пореден път доказа, че интересите на Русия и Турция съвпадат в повечето области, каза Мехмет Перинчек, активист на турската партия Ватан, доктор на историческите науки в Истанбулския университет. Според него и двете страни сега се изправят срещу агресивното поведение на САЩ в Сирия, така че Москва и Анкара нямат друг избор освен стратегическо партньорство.

В изявленията на Ердоган след разговора му с Путин Перинчек видя намек, че лидерите са договорили за обща стратегия в борба срещу екстремистите в Сирия. "Нашите страни имат основна задача: да се отърват от радикалите, които се стремят да нарушат териториалната цялост на Сирия. Това са две групи терористи - фундаменталисти в Идлиб (уйгури и ИДИЛ) и сепаратисти в Източен Ефрат, тоест Кюрдската работническа партия и други сили, подкрепяни от САЩ", обясни експертът пред вестник "Взгляд".

"Изявленията на Ердоган след срещата в Сочи доказват, че турският лидер осъзнава важността на сътрудничеството с Русия. Нашето партньорство ще се задълбочи с използването на различни схеми в Либия, в Кавказ, в Източното Средиземноморие", прогнозира Перинчек.

Лидерите на двете страни обсъдиха ситуацията в Идлиб и в североизточна Сирия, където се намират кюрдските групировки, договориха се да запазят статуквото и да изпълнят по-рано поетите задължения, смята генералният директор на Съвета по международни отношения Андрей Кортунов. "Въпросът сега е доколко тези задължения ще бъдат изпълнени, преди всичко от Турция, която обеща да изчисти Идлиб от ислямските радикали", каза източникът.

"На тази двустранна среща видяхме, че има единство по почти всички въпроси. Разбира се, това е радостна част от работата - каза още Ердоган пред репортери на борда на самолета си на връщане от Сочи. - Завършвайки нашата среща по този начин, помолих господин Путин колкото се може по-бързо да направи ответна визита. Той (отговорът) също беше положителен. И аз казах: "Нека да проведем заседание на високо равнище на Стратегическия съвет в Турция преди края на тази година". Той също отговори положително".

  

 

 

Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 233

ЕС налага по-строги правила за стоките, продавани онлайн

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 233

23 хил. българи с годишен доход над 120 000 лв.

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 233

Външният дълг гони 44 млрд. евро

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 233

Продължават силните земетресения в Гърция

автор:Дума

visibility 465

Европол: Разбит е кокаинов "суперкартел"

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 233

Заловен е един от нападателите в Брюксел

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 233

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 267

Скъпо "новаторство"

автор:Аида Паникян

visibility 467

/ брой: 233

Г-н Президент, вече нямате право да мълчите!

автор:Валерия Велева

visibility 563

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ