23 Септември 2021четвъртък11:58 ч.

Морален далтонизъм

/ брой: 194

автор:Веселин Стоянов

visibility 1314

"Английският учен Джон Далтон (1766 - 1844) първи описал вродения недостатък на зрението - далтонизма, при който е нарушено разпознаването на цветовете. Далтон забелязал, че самият той страда от това едва когато се увлякъл от ботаниката. Оказало се, че трудно се оправя в разноцветието на растенията, описано в учебниците. Когато в текста ставало дума за бели и жълти цветя, той не изпитвал затруднения, но ако цветовете били пурпурни, розови или тъмночервени, Далтон съвсем не можел да ги отличи от сините. Ученият решил, че в очите му има някакъв син филтър за цветовете. И завещал на своя лаборант след смъртта му да вземе неговите очи и да провери не е ли окрасено в син цвят т.нар. стъкловидно тяло. Неговият помощник изпълнил завещанието, но не намерил нищо особено. Очите на Далтон се съхранявали в банка със спирт в Манчестърското литературно-философско общество. Едва през 1995 г. генетиците отделили и изследвали ДНК от тях и открили гена на далтонизма."
Това го пише в изключително полезния интернет. Иначе как щяхме да се сетим, че ако имаш политически далтонизъм, трудно ще отличиш сините цветове от тъмночервените, пурпурните или розовите. Но има още нещо - в България все повече се шири и моралният далтонизъм, който сякаш надмина по разпространение всичко познато досега. Депутатка от ГЕРБ катастрофира със съпруга си, който очевидно е виновен за катастрофата. Пази, Боже! - на всеки може да се случи. Но вместо да процедират както при пътно произшествие, от пътна полиция мълчат и едва след 6 дни става ясно, че е замесено депутатско семейство. Защо е тази секретност? Депутати и министри се изживяват като някогашното Политбюро и всички приятни или неприятни инциденти, в които те (или техни близки) участват, се покриват в мъглата на мълчанието. Инстинкт на щрауса!
Ще споделя едно мое подозрение. Фабрикуването на изкуствен ореол, на важност, на секретност създава у държавните мъже и жени усещането за изключителност. Те ходят по друг начин, хранят се по друг начин, дишат по друг начин. А всъщност страдат от морален далтонизъм. И то - нелечимо. Щом подушат въздуха на парите, тези хора стават други. Никой от тях няма мъжеството на Джон Далтон да изследва промените, настъпили в собствения му морал. По тази причина са измислени оставките, мандатноста и още редица граждански хирургически инструменти за пряка намеса в интерес на обществото.
Такива работи...

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ