04 Юли 2020събота14:31 ч.

Моралът vs. провокациите

/ брой: 22

автор:Альона Нейкова

visibility 942

Над 75 хиляди писма, в които се протестира срещу сериала "Великолепният век", са получени във Върховния съвет за радио и телевизия в Турция, твърди каналът CNN Turk. След излъчването на първия епизод от историческата сага за Сюлейман I, известен като Великолепни и Законотворец, стотина души се събрали пред сградата на канала Show TV. Участниците в протеста скандирали "Аллах акбар" (Бог (Аллах) е по-велик от всичко), късали плакати и замеряли с яйца билбордовете на сериала.
Тази "мила" случка, разиграла се в югоизточната ни съседка, изобщо не изглежда като оригинален пиар трик от страна на продуцентите на сериала. Станалото показва как турците са готови да защитят честта на легендарна личност от историята на страната. Но и демонстрира как някои просто не са готови да приемат художествения прочит на създателите на филма, представящи Сюлейман I като развратник и пияница. Но откога притежаването на голям харем от мюсюлмански владетели се смята за грях? Не е ли това част от тяхната самобитност и култура дори? А и бива ли да се укоряват авторите на "Великолепният век", че не са спестили на зрителите детайли от предполагаеми тогавашни оргии и безмерно надигане на чашката? Явно обаче подобен прочит на историята дълбоко обижда някои по-чувствителни съвременници. И призивът на турски актьор сериалът да не се гледа от подобни индивиди надали може да вразуми несъгласните.
В скандала бяха принудени да се намесят и представители на върховната власт в Турция.  Вицепремиерът Бюлент Арънч дори се закани правителството да предприеме "необходимите мерки" срещу сериала, който го "натъжил и притеснил". Най-малкото излъчването на сагата би могло да бъде спряно от управляващите. Но подобен акт вероятно би предизвикал обратния ефект - не само да събуди интереса към филма от много чужди медии, но и да представи съседите ни като тесногръди и лишени от въображение граждани.
Българска телевизия обаче отказва да купи сериала, без да има ясен аргумент за това. Може би отговорните лица в медията са "наплашени" от протестите срещу сагата в Турция? Или, загрижени за морала на родните зрители, също се страхуват от сцени на пиянство и разврат! Отговорът на този въпрос остава отворен.
Междувременно зам.-председателят на парламентарната група на управляващата партия в Турция Суат Кълъч рече, че "600 години османска история не са се създавали в харема". Надали авторите на филма са искали да внушат именно това. Свободата да представяш гледната си точка за исторически събития и личности е дадена на Седмото изкуство не от вчера. А и нима се е родил някой, бил той и турският СЕМ, който да успее да я отнеме, забранявайки излъчването на филм?
Времената на подобни действия би трябвало отдавна да са отминали. Но не би. (И съвременни американски ленти провокираха с творчески интерпретации на библейски канони, но това доведе само до по-засилен рекламен ефект.) Провокацията на създателите на турския сериал се свежда до нещо привидно незначимо. Авторите на сагата "карат" хората да смятат, че е нормално дори велик държавник като Сюлейман I да пие алкохол и да прави секс. Но за някои явно и само мисълта за това е недопустима. Защото спрямо съвременните политици са допустими критики, граничещи с осмиване и подигравки, но когато става дума за държавници - национални герои, "оскверняването" на историческия образ е забранено. Поне според някои.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 147

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 219

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 548

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 572

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1156

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ