05 Август 2021четвъртък08:29 ч.

Монополите, или ни разбиха от монополи?

/ брой: 293

автор:Алеко Бичевски

visibility 1295

На последното правителствено заседание се провежда знаменит диалог между Б.Б. и швейкоподобния му земеделски министър, достоен за перото на най-големите хумористи. Мирослав Найденов докладва въодушевено на шефа си, че според Евростат имаме най-ниски цени на храните. "Това е, защото разбихме монополите!", отсича Бойко Борисов. "Точно така", натяга се още повече Найденов. И смешно, и жалко.
Просто е станала малка стилистична грешка. По-точният израз е, че през последните години ни разбиха от монополи.
Разбиха ни със "Софийска вода", която колкото повече увеличава цената на водата, толкова повече сваля качеството на услугата, та май ще се наложи вече референдум.
Разбиха ни с топлофикациите, чиито безумни цени отказаха половината българи от парното. А другата половина стана редовен клиент на частните бирници, наречени съдии-изпълнители.
Разбиха ни с ЕРП-тата, чийто заробващ монопол се задълбочи с фотоволтаиците.
Разбиха строителния пазар с 3-4 фаворизирани строителни фирми, които печелят всички големи обществени поръчки в инфраструктурата.
Разбиха ни с монопола на медиите и рекламата. От 2 години пък отлежава в КЗК преписка, отнасяща се за монопола в разпространението на вестниците.
Разбиха ни с фармацевтичния монопол, който ни донесе най-скъпите цени на лекарствата в най-бедната държава в Европа. Парадокс, граничещ с геноцид.
А при бензиностанциите конкуренцията стана толкова голяма, че разликите в цените на горивата винаги се побират в рамките на 1-2 ст.
Въобще, където пипнеш, изскача монопол. Вместо да прекратят концесията на концесионера на ски съоръженията на Витоша, те тръгнаха да му подаряват планината със закон...
В крайна сметка в годишния доклад на Световния икономически форум лъсна истината. В раздела "конкурентоспособност" за критерий "сила на монополите" през 2008 г. сме на 65-о място, докато през 2012 г. - на 106-о! Пълно разбиване на монополите! Крайният резултатът от този процес са близо 300 000 закрити фирми и нови 400 000 безработни в България.
Що се отнася до хранителната индустрия, там монополи няма и никога не е имало. Трагедията е, че властта допусна да се разраснат монополите и картелите при големите хранителни вериги, които се превърнаха в гробокопачите на българските производители. Затова сега сме свидетели на небивалия просперитет на големите европейски вериги на българска земя, които ни хранят със субсидирани от ЕС храни и контролират напълно вътрешното ни потребление на стоки и услуги (около 60% от пазара). Те диктуват изкупни цени, търговски отстъпки, търговски бонуси и пр. Трябва ли тогава да се чудим, че в момента внасяме близо 95% от зеленчуците и близо 80% от месото! "Разбитите монополи" смачкаха родните производители и доставчици и сега купуваме предимно китайски, виетнамски, турски, бангладешки, арабски и всевъзможни други ментета. За пръв път в българската история това лято, в разгара на сезона, зеленчуците започнаха да поскъпват!?
Тези факти водят до категоричния извод, че никакви хранителни монополи не са разбили, а разбиха българското селско стопанство. Хумористът Мирослав Найденов с това и ще остане в историята. Защото наистина трябва да си абсолютен клоун или изключителен циник, за да се хвалиш, че храните са примерно с 5 на сто по-евтини от европейските, при положение, че българските заплати са 15-20 пъти по-ниски от европейските. Какво те топли, че купуваш един хляб за 50 евроцента със заплата от 150 евро, а германецът го купува за 1 евро, но при 2000-3000 евро заплата? При това, според нашия Национален статистически институт, повече от половината от тези мизерни доходи отиват именно за храна. Освен това публична тайна е, че храните с най-ниските цени имат и най-ниското качество. Това също влиза в уравнението.
Според експертите на съюз "Произведено в България" ще станем свидетели на пълната ликвидация на българското производство още преди края на 2020 г. Освен ако преди това успеем да разбием най-страшния монопол. Този на властта на алчността, глупостта и бездарието.

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 365

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 221

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ