09 Декември 2019понеделник10:59 ч.

Министър Красимир Вълчев и заместничката му Таня Михайлова разказаха за новостите в тазгодишната кампания

МОН увеличава приема в професионалните гимназии

Местата в училища след 7 клас са повече от завършващите ученици

/ брой: 107

автор:Деси Велева

visibility 516

Министерството на образованието продължава политиката си да увеличава броя на местата за прием в професионалните гимназии след 7 клас. Затова и тази година паралелките в тях ще бъдат увеличени и стават общо 1446. Близо половината от тях са с дуална форма на обучение. В същото време в останалите профилирани гимназии класовете ще са 1053, или 43% от всички. В 17 общини ще има обучение в нови професии. 162 паралелки ще приемат в защитени професии като селско стопанско, транспорт, електротехника и електроника. Два пъти повече е бройката на класовете в професии, в които се очаква дефицит на кадри в бъдеще - например в машиностроенето, хранителната и текстилната промишленост. "Наясно сме, че няма достатъчно желаещи за професионални паралелки, но ние сме длъжни да отговорим на колективната потребност. Децата трябва да се развиват в областта на математиката, техниката и природните науки", коментира министър Вълчев.

Той допълни, че тази година местата в гимназиите са с 2400 повече от броя на завършващите. Очаква се седмокласниците да са 62 200, а план-приемът е 64 600. 

Учениците ще се явят на националното външно оценяване в 1696 училища в страната и ще бъдат пазени от 1600 квестори. Изпитът по български език и литература е на 17 юни, а по математика - на 19 юни, като и двата дни са обявени за неучебни. Препитванията вече ще започват от 9 часа. Учениците трябва да носят бележник или ученическа лична карта, както и служебна бележка с входящ номер. Те нямат право да ползват калкулатори, справочници и мобилни телефони. Първият модул от изпита продължава 60 минути, а вторият - 90 минути. За кандидастване в гимназиите се взема обща оценка и от двата, като максималният бал е 400. 300 точки се формират на базата на външното оценяване, а останалите 100 - от балообразуващите оценки. Резултатите ще излязат до 27 юни. От 3 до 5 юли се кандидатства за желаното училище. 

Кандидатстването ще е само онлайн

Кандидатстването за прием тази година ще е само през електронна система. Досега документи се подаваха и на място, а след това данните се въвеждаха в системата. Ако родителите нямат достъп до интернет, те могат да отидат в училищата гнезда и данните ще бъдат нанесени от служителите. Новост тази година е и въвеждането на баркодове на всеки лист с отговори, който ще попълва ученикът. Освен това децата вече ще пишат с черен химикал, тъй като писмените им работи ще се сканират. 

Верижна катастрофа затвори Кресненското дефиле

автор:Дума

visibility 0

Сбогуваме се със Стоянка Мутафова

автор:Дума

visibility 42

Радев свиква среща за промени в изборния закон

автор:Дума

visibility 36

Опасно мръсен въздух отново над София

автор:Дума

visibility 37

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 236

По-високи такси за обслужване на гише

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 236

Данъчните си търсят 15 млн. лв. от заведения в София

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 236

От АПИ напомнят: Валидността на над 1 млн. винетки изтича

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 236

Нобелови лауреати с общ призив за климата

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 236

Атина и Анкара се скараха за газа

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 236

Пхенян няма да преговаря за денуклеаризация

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 236

Публикуваха мотивите срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 236

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 179

/ брой: 236

СДС се хвали с разрухата

автор:Юри Михалков

visibility 218

/ брой: 236

Датата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ