25 Юни 2024вторник04:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МОН гласи нов изпит в гимназията

Целта е учениците да изкарат по-добри резултати на международното изследване PISA

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 1312

Министерство на образованието и науката ще въведе входно ниво в тХ клас по математика, български език и литература и природни науки. Това на практика ще бъде нов изпит, тъй като и досега всеки клас започва с входно ниво и завършва с изходно. Той ще бъде на национално ниво. Намерението обяви вчера образователният министър Галин Цоков заедно с мерки за промяна на обучението в училищното образование.
Идеята на МОН е свързана с резултатите на българските ученици от глобалното изследване PISA на четивната грамотност на 15-годишните. Идеята на ведомството е тези резултати да бъдат повишени в следващите години, като това ще става чрез новите изпити, на базата на които учителите ще подготвят по-целенасочено учениците.
Последното изследване на PISA трябва да бъде обявено днес и очевидно от МОН предполагат, че резултатите на българчетата са слаби.
Странно е обаче, че МОН е решило да оказва по-голяма подкрепа на училищата, участващи в самото изследване, а не на всички. "Идеята е те да получат по-голяма подкрепа - както с възможност за мотивация на учениците и учителите, така и с методическа помощ за съставяне и решаване на задачи, насочени към практически умения и възможност за трансфер на знания и компетентности", посочи министър Цоков. Според него нововъведените задачи и тестове ще са  насочени към установяване на уменията и възможност за решаване на практически проблеми от страна на учениците.
Друга мярка, която МОН смята да предприеме, е създаване на модул за повишаване на резултатите от PISA в националните програми. Той ще е насочен към учителите и квалификацията им по посока на подготовка на задачи от типа на PISA тестовете, както и към самите ученици - да решават точно такива практически задачи, насочени към умения за живота.
Министър Цоков заяви и, че страната ни ще използва възможностите на ОИСР и нейната програма "PISA училища". По нея 200, 300 или 500 училища ще получат възможността да работят целогодишно за разработване и въвеждане на PISA задачи и решаване на такива тестове от учениците, включително те ще се обучават в различни начин на преподаване, свързани с формиране на компетентности. Ще се правят годишни доклади за напредъка на учениците, като най-важното е те да започнат да бъдат оценявани по нов начин - от гледна точка на уменията им. МОН работи и по създаване на концепция за нови учебни програми, които да са по-рамкови и насочени към компетентностите. След Нова година ще се направят и промени в учебните планове, даващи възможност за интегрирани учебни предмети, по които учителите по различни учебни предмети да преподават съвместно.
Министърът обяви и въвеждане на повече практически и междупредметни задачи на Националното външно оценяване на учениците, които завършват Х клас. От следващата учебна година за първи път подобен формат изпит ще се проведе и за децата от ІV клас. Учениците, които в момента са в V клас, ще бъдат първият випуск, който ще се яви на изцяло нов формат за изпита след VІІ клас през 2025-2026 г.

България изостава все повече от Румъния

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 117

Пускат златна монета "Св. св. Петър и Павел"

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 117

Хусите атакуваха американски самолетоносач

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 117

Политическа безпомощност

автор:Александър Симов

visibility 479

/ брой: 117

Други са първите...

автор:

visibility 457

/ брой: 117

Прайдовете като идеология

автор:Дахер Дахер

visibility 474

/ брой: 117

Един пионер на медодобива в България на 90

автор:Дума

visibility 420

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ