01 Март 2021понеделник19:24 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

снимка Емилия Костадинова

Интервю

Момчил Неков: Общината е погребала грижата си за съкровищата на Силистра

С малки, но реалистични стъпки и с конкретен план, ще подобрим бъдещето на града, категоричен е кандидатът за кмет от "БСП за България"

/ брой: 188

автор:Павлета Давидова

visibility 2288

Момчил НЕКОВ е на 33 години, роден е в Силистра. Магистър по "Политически мениджмънт" в СУ "Св. Климент Охридски" и по "Международни икономически отношения" в УНСС, тази година защити докторска степен по "Политология". От май 2018 г. е секретар "Европейски политики" на Младежкото обединение в БСП. Евродепутат от левицата в предходния мандат на ЕП. Кандидат е за кмет на Силистра, издигнат от Местна коалиция "БСП за България". 

- Г-н Неков, влизате в една малко по-различна кампания, този път сте кандидат за кмет. Какво от опита си в Брюксел смятате да приложите в тази кампания?

- Ще работя по формулата на "трите П-та" - правила, прозрачност и последователност. Прозрачност, защото това съм видял като работа в Брюксел, правила - така съм възпитан, и последователност, благодарение на която са факт всички инициативи, които започнах в ЕП и, слава Богу, успях да завърша в рамките на мандата. Резултатите са ви известни - битката срещу двойния стандарт при храните, въвеждането на понятието планински продукт, географските означения и др.

- Кои са правилата, от които няма да отстъпите?

- Трябва да има ред, който да бъде спазван от всички, включително от кмета и кандидатите за поста. Правилата важат за всички. Искам кампанията ми да бъде позитивна. В Силистра всички знаят какви са проблемите, не е нужно отново само да ги изброяваме. Необходими са точни и ясни решения. Затова съм разделил и предизборната си платформа според времето, в което смятам да реализирам някои от мерките за преодоляване на нерешените проблеми. Имам ясен план какво и как може да се реши в краткосрочен план, какво в средносрочен план и в дългосрочен... Знам какво трябва да бъде направено за Силистра, за да може да имаме град, който предлага адекватна грижа за децата, за родителите и за икономиката.

- Откъде трябва да се започне?

- Има три конкретни проблема, с които трябва бъде поставено началото. Преминаването на ТИР-овете през града трябва да спре, основният проблем е, че няма генерален план за движение по пътищата на община Силистра. От 2001 г. има наредба, на която трябва да стъпи този план, но това така и не се е случило. Има държавен ферибот между Айдемир и Силистра, целият товарен трафик може да бъде пренасочван към Айдемир и въобще да не влиза в нашия град. Това моментално ще облекчи трафика в Силистра, няма да има километрични колони и няма да е предпоставка за ПТП.

Второто нещо, на което трябва да се обърне внимание, е снегопочистването. На трето място бих поставил борбата с комари, гризачи и други вредители. Смятам, че всяка година в бюджета трябва да бъдат залагани по 100 хил. лв., за да не се чудят хората постоянно дали ще се пръска навреме, ако изобщо се прави. 

- Концепцията на БСП е общините да залагат повече на общински фирми. Смятате ли да засилите дейността на общинските фирми в Силистра?

- И сега фирмата за почистване и за озеленяване в Силистра е общинска. Уви, не е достатъчно ефикасна. Това може да бъде преодоляно и тя може да е в полза на гражданите. 

- Откъде ще намерите финансиране за плановете си?

- Не е важно само какво искаш да направиш, а и откъде ще осигуриш приходи, за да го осъществиш. Подготвен съм. 

Единият от средносрочните проблеми в общината е високата цена на водата. ВиК в Силистра трябва да стане общинско дружество, но за това е необходима и помощ от държавата, ще ни трябва и решение на национално равнище. Втората мярка е създаването на собствен енергоизточник, ВЕЦ, защото сега сме донори към "Енергопро", с отделянето ни разходите по това перо ще бъдат съкратени. 

Силистра се нуждае от общинско звено за асфалтиране на общинската пътна инфраструктура. Ще имаме собствена техника, разходите за ремонт ще паднат чувствително. Подобен подход е възможен. 

С проверка на фирмите длъжници към общината също очаквам приходи за милиони левове.

Най-общо това са плановете ми за приходите, оттам нататък трябва да видим как може да се развива градът. За съжаление негативните тенденции за България се случват два пъти по-бързо в Силистра, отколкото в други населени места - и като обезлюдяване, и като застаряване, и като пропадане на икономиката. Затова трябва да развиваме и местния бизнес. Преимущество е местоположението ни на река Дунав и възможностите за трансгранично сътрудничество с Румъния. 

Изключително важно за Силистра е развитието на речния транспорт. На Дунав може да има товаро-разтоварно пристанище с логистични бази, където да пристига стока, която да бъде преработвана или препакетирана в Силистра и след това с кораби да стига до Австрия и до Унгария. Ще използвам международните си познанства и опита си, за регулярни срещи с бизнес представители, за да привлечем инвестиции и в Силистра. Предвиждам и Общински гаранционен фонд на стойност 1 милион лева, който да подпомага местния начинаещ и малък бизнес.

- Кауза, на която често сте акцентирали като евродепутат, е връзката на образованието с бизнеса като възможност за развитие на региона, ще продължите ли да работите по въпроса?

- Направих специализирано проучване м.г. за връзката между работодатели, директори на училища и служители. Целта ми бе да разбера каква е перспективата пред завършващите и какво очакват от тях бъдещите им работодатели. Не можеш да разглеждаш план за развитието на община Силистра фрагментирано, необходимо е да имаш поглед за цялата свързаност и това важи за всички сфери. 

Както вече казах, в Силистра има възможност за възстановяване на четирите вида транспорт: карго летище, товаро-разтоварно пристанище и жп линия, която съществува, но работи на минимум, плюс шосейните връзки. С професионалните гимназии може да създаваме кадри, които да са нужни за такъв вид дейности и бизнес. Ще се търсят хора за логистичния център, за преработващата промишленост във всички насоки - хранително-вкусова, изработване на машини... Ще са нужни специалисти в определени области, да не забравяме и грижата за традиционни за района ни отрасли - риболов и селско стопанство.

- Предвиждате ли някакви по-специални мерки, насочени към туризма и културната сфера?

- Силистра има богата и древна култура, географското й място и особености допълват картината. Целта ни е да предлагаме интегриран туристически продукт. Искаме в града ни да се провеждат специализирани международни фестивали. Радвам се, че вече е възстановен Международният детски танцов фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство", като малък съм участвал в първите му издания. Силистра може да е домакин на Фестивал на дунавската цивилизация. Не искаме да имаме културна програма само за Силистра и региона, а да сме толкова добри в това, че да сме еталон за цялата страна и в Европа. 

Културната дейност е добре развита, но сградният фонд има крещяща нужда от инвестиции и модернизация. Общината буквално е погребала грижата си за това културно съкровище, занемарявайки сградите. Ще ви дам само един пример - от години местната власт обещава да ремонтира Драматичния театър, но не е свършила нищо. Средства могат да се намерят по различни еврофондове и мисля, че е крайно време това да се случи.

- Защо хората трябва да предпочетат вас и листата на БСП на предстоящите избори?

- Излизам с конкретни решения на проблемите и искам заедно да разработим визия, която е комплексна в дългосрочен план. За 8 години съгражданите ми са видели възможностите на настоящия кмет. Аз ще работя, поставяйки се и от другата страна, като гражданин. Мисля, че точно това искат гражданите. 

- Кметовете често забравят срещите с хората...

- Поради тази причина отсега предприех една инициатива - среща с домоуправители. Проведох няколко такива срещи, които са много полезни. Излизат конкретни проблеми и то от правомощията на местната власт. Хората са пределно конкретни в исканията си: да има настилка на пясъчника, осветление на площадката, където играят децата. Има проблем с бездомните кучета, необходими са няколко пейки, защото съществуващите вече са унищожени... Ангажирах се в междублоковото пространство между "Детелина" 3 и 4 още в рамките на първата половина от мандата да имат настилка на пясъчника, осветление и пейки. Може да ви изглеждат като дребни стъпки, но са реалистични. Основната цел е хората да знаят, че кметът е на тяхна страна и винаги могат да почукат на неговата врата, за да си кажат проблемите. Кметът от своя страна трябва да се постарае да е полезен и да помага.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ