24 Януари 2019четвъртък08:17 ч.

Момчил Неков: Най-разумно е да отпадне смяната на времето през 2020 г.

Нужно е ново национално обществено проучване във връзка със смяната на часовото време. Зад това мнение се обединиха участниците в откритата обществена дискусия за смяната на часовото време и законодателството на ЕС

автор:Дума

visibility 680

София, 10 дeкември 2018 г. – „Като съ-докладчик по становището на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент относно директивата за смяната на времето, смятам, че е необходимо широко обществено обсъждане по темата.“, заяви Момчил Неков при откриване на обществена дискусия за смяната на часовото време и законодателството на ЕС.

 

„Правим тази среща, защото това засяга всеки едни гражданин от ЕС, а и да се посочат ефектите от преминаването към зимно или лятно часово. Държавите членки ще трябва да изберат към кое часово време желаят да приемат, а страната ни е добре да има единна позиция.“, допълни Неков.

 

"Моето виждане е, че стандартното време, тоест зимното, е по-подходящо", обясни Неков. Той се обоснова с факта, че 70% от търговията на България е в рамките на ЕС, а половината от нея е с централно европейско време. Това означава, че ако разликата между централните европейски държави и България стане два часа, страната ни ще загуби конкурентоспособност.

 

"Ще има два часа разминаване, което влияе на конкурентоспособността", подчерта евродепутатът.

 

Според него смяната на стрелките есента и пролетта има отражение върху човешкото здраве и продуктивността, от което също губи бизнесът.

 

В дискусията взеха участие представители на бизнеса, БСК, БТПП, работодателски организации, представители на земеделски браншови асоциации и лекари.

 

Предложението на ЕК е промяната при часовото време да влезе в сила през 2019 година, а Съвета предлага това да се случи през 2021 година.

 

Евродепутатът Момчил Неков смята за разумно решение прекратяването на практиката за смяна на времето да влезе в сила през 2020 година.

 

Участниците в срещата бяха категорични, че трябва да се спре със смяната на времето и това да стане през 2020 г., тъй като 2019 г. е твърде рано, а 2021 г. е късно.

 

Общо беше и мнението, че е необходимо да се направи ново национално проучване за смяната на часовото времето, като е нужна и широка обществено-информационна кампания за ефектите от преминаване към зимно или лятно часово време.

 

Д-р Петър Чипев, член на УС на Българското дружество по сомнология, заяви че смяната на времето влияе върху недоспиването, а то от своя страна е фактор за повишаване на депресиите, ПТП-тата и инфарктите.

 

Представителите на бизнес организациите и асоциации от земеделието бяха разнопосочни в мненията си кое време е по-подходящо стандартното /зимно/ или лятното, но всички бяха единодушни, че е необходимо да се направят секторни анализи, за да се види каква е добавената стойност и за хората и за бизнеса при избор на едното или другото време.

 

За Момчил Неков:

Член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „Земеделие и развитие на селските региони“;

Член на Комисията по „Култура и образование“;

Член на делегациите на ЕП за връзки с Китай и с държавите от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развитие, за климатичните промени, за развитие на туризма, културното наследство и европейските културни маршрути, за спорта.

 

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 118

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 88

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 55

/ брой: 16