05 Октомври 2022сряда21:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Моля за експертна помощ

/ брой: 163

автор:Юрий Борисов

visibility 1824

Опитът ми да осмисля пълноценно и непротиворечиво резултатите от преговорите за цената на газа, доставян от Русия, се проваля. Не ми се иска да се чувствам глупав точно в началото на своята отпуска. Затова моля да ми се помогне.
Заглавието на в. "Труд" вчера, посветено на проблема, е абсолютно ясно: "Със 7% по-евтин газ веднага". Още в първото изречение на информацията обаче пише, че руският газ ще поевтинее с 3 до 7 на сто. Защо вестникът е сложил в заглавието горната граница на прогнозата?
След като разбираме в цифри какво са се договорили, научаваме още, че "Преговорите по новите договори тепърва продължават, но по тях поне имаме ангажиращи срокове за това кой, кога, т.е., че руската страна трябва да представи проект до 10 август" (министър Трайков в предаването "Неделя 150" на БНР). Значи проектът на руснаците ще бъде представен след месец, но ние вече знаем с колко процента цената на газа е паднала "веднага". По действащите договори ли? Ала според министър Трайчо Трайков "исканите от нас цени са по-ниски, но постигането им е процес, който продължава". Значи не са постигнати?
Премиерът Борисов ни информира, че руската страна изчислява цените върху финансово-икономическа основа. Днес на каква друга основа могат да се изчисляват цените? "Но така приложени, формулите означават да фалираме топлофикациите и хората да преминат на електричество". След като толкова дълго време цените са били високи (преди да бъдат намалени сега), как така топлофикациите вече не са фалирали и хората не са преминали на електричество? И може ли разлика от 3 до 7% да е границата между фалираща и приемлива цена? Борисов още каза (Vesti.bg), че газът при сегашните цени е "непродаваем на българския пазар". Ами как го продаваха тогава?
Другата голяма новина е, че ще бъдат премахнати посредниците. Логично е да помислим, че намаляването на цената ще бъде резултат точно от отстраняването на посредниците. Да, ама посредниците ще бъдат отстранени в началото на 2013 г. Следователно намаляването на цената "веднага" няма отношение към посредниците. Друго обаче е по- впечатляващо. Преди десет дни стана ясно, че руснаците ни продават газ за 339 щ.д. за 1000 куб. м, а битовите потребители плащат повече от 576 щ.д. (виж в. "Дума" от 07.07). Тогава взеха да ни обясняват, че първата цена е без ДДС, а втората - с ДДС. Да сложим върху първата цена 20% ДДС. Получава се 407 щ.д. Разликата пак остава голяма - 169 щ.д. Това е надценка от 30%. Как така посредниците ще се махнат, а намалението ще бъде от 3 до 7%? Какво се случва с останалите, да кажем 23%? Да речем, че малките проценти се случват "веднага". Никой нищо не каза обаче за евентуалното голямо намаление на цената за крайния потребител, след като се махнат посредниците. Изобщо връзката "посредници-цени" е крайно неясна. В материал на Vesti.bg от 17.07. е подчертано следното изречение: "Отпадането на посредниците не води директно до намаляване на цените на газа." А как води - косвено? По-надолу в материала председателят на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев пояснява, че ползата от премахването на посредниците всъщност е във възможността при кризисни ситуации България да преговаря директно с "Газпром". Остава натрапчивият въпрос как така изчислихме, че посредниците взимат най-малко 30%, а тяхното премахване всъщност не води до намаляването на цената? Възможно ли е друго обяснение освен това, че доставната руска цена ще се увеличи, и то много над загадъчните 7%, за която пишат родните медии? Има и още по-шокиращи неща. В същия материал Vesti.bg пише следното: "Овергаз" ще отпадне като посредник след две години. Компанията обаче ще продължи да продава руски газ на български крайни потребители, става ясно още от интервюто (на Медведев - б.а.)". Как така "Овергаз" ще отпадне като посредник, а ще продължава да продава руски газ? Нали да продаваш руски газ в България означава да си посредник? Когато продаваш, освен производител и посредник има ли нещо трето?
Така или иначе, намаляването на цената няма откъде да дойде сега, освен от намаляването на руската продажна цена.
Нека се пренесем в интервюто на вицепрезидента на "Газпром" Александър Медведев пред БНТ от 17.07. "България вече ползва отстъпки за цената на газа в рамките на действащите договори за доставки", каза той. Как така - отстъпки в рамките на действащите договори? Нали тези отстъпки бяха постигнати след трудни преговори в събота сутрин? Преговорите дори до 3 ч. през нощта в петък срещу събота не бяха довели до нищо. Ново намаление на цената ли е постигната? А отстъпката за цената по действащите договори каква е? И кой я е постигнал? "При подготовката на новите договори за доставки на природен газ за България ще бъде изготвена и нова формула за цената на природния газ." Как, не са ли се договорили за новата формула? И ако не са, кой и как изчисли намалението от 3 до 7%? Това конкретно намаление без формула ли е изчислявано? Или е изчислявано въз основа на старата формула? Ако е така, новата формула няма ли да промени цифрите? Ако не ги промени, в какъв смисъл е нова? Ако ги промени, в какъв смисъл обявените конкретни проценти са новина? Говори се също за "преференциален период". Самото понятие казва, че по-ниски цени ще са валидни за някакъв период. Кога започва той и кога свършва? И след като изтече, какво се случва с цените?
Г-н Медведев говори за "конфиденциалност" на договореностите. Ако има такава конфиденциалност, кой и как изчисли конкретните проценти?
Освен всичко друго, руснаците говорят за взаимна изгода. Как така намаляват цената, а изгодата е взаимна? Може би българската страна е направила отстъпки по другите теми? Какви са тези отстъпки?
Нека накратко обобщя добитите впечатления. След много трудни преговори в съботната сутрин е договорено намаляване на цената на газа. Преговорите обаче продължават и Русия ще представи своя проект на 10 август. В момента поради високата си цена газът е непродаваем. Въпреки това той се продава. Конкретни цифри не се споменават, защото партньорите са се договорили за конфиденциалност, но намалението е от 3 до 7%. Те и сега - през първото полугодие на 2010 г., цените са по-ниски от второто полугодие на 2009 г., но това не го обсъждаме. Намаляването на цената е изгодно и на Русия, и на България. Посредниците се премахват, но всъщност това няма отношение към цената. Въпреки че простите изчисления показват, че посредниците взимат не по-малко от 30%. Посредниците се махат през 2013 г., но намалението на цената става сега. "Овъргаз" престава да бъде посредник, но продължава да продава газ на българския пазар.
Тури му пепел!

Според доклад: Европа е изправена пред риск от недостиг на газ

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 192

България осма в ЕС по поскъпване на хляба

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 192

Традиционните изложения за храни ще са от 5 до 8 октомври

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 192

Грешна логика

автор:Евгени Гаврилов

visibility 299

/ брой: 192

Нови посредници, нови проблеми

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 192

Проф. Димитър Денков: Вече няма единен български народ

автор:Нора Стоичкова

visibility 355

/ брой: 192

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ