02 Октомври 2023понеделник14:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Моля за експертна помощ

/ брой: 163

автор:Юрий Борисов

visibility 1829

Опитът ми да осмисля пълноценно и непротиворечиво резултатите от преговорите за цената на газа, доставян от Русия, се проваля. Не ми се иска да се чувствам глупав точно в началото на своята отпуска. Затова моля да ми се помогне.
Заглавието на в. "Труд" вчера, посветено на проблема, е абсолютно ясно: "Със 7% по-евтин газ веднага". Още в първото изречение на информацията обаче пише, че руският газ ще поевтинее с 3 до 7 на сто. Защо вестникът е сложил в заглавието горната граница на прогнозата?
След като разбираме в цифри какво са се договорили, научаваме още, че "Преговорите по новите договори тепърва продължават, но по тях поне имаме ангажиращи срокове за това кой, кога, т.е., че руската страна трябва да представи проект до 10 август" (министър Трайков в предаването "Неделя 150" на БНР). Значи проектът на руснаците ще бъде представен след месец, но ние вече знаем с колко процента цената на газа е паднала "веднага". По действащите договори ли? Ала според министър Трайчо Трайков "исканите от нас цени са по-ниски, но постигането им е процес, който продължава". Значи не са постигнати?
Премиерът Борисов ни информира, че руската страна изчислява цените върху финансово-икономическа основа. Днес на каква друга основа могат да се изчисляват цените? "Но така приложени, формулите означават да фалираме топлофикациите и хората да преминат на електричество". След като толкова дълго време цените са били високи (преди да бъдат намалени сега), как така топлофикациите вече не са фалирали и хората не са преминали на електричество? И може ли разлика от 3 до 7% да е границата между фалираща и приемлива цена? Борисов още каза (Vesti.bg), че газът при сегашните цени е "непродаваем на българския пазар". Ами как го продаваха тогава?
Другата голяма новина е, че ще бъдат премахнати посредниците. Логично е да помислим, че намаляването на цената ще бъде резултат точно от отстраняването на посредниците. Да, ама посредниците ще бъдат отстранени в началото на 2013 г. Следователно намаляването на цената "веднага" няма отношение към посредниците. Друго обаче е по- впечатляващо. Преди десет дни стана ясно, че руснаците ни продават газ за 339 щ.д. за 1000 куб. м, а битовите потребители плащат повече от 576 щ.д. (виж в. "Дума" от 07.07). Тогава взеха да ни обясняват, че първата цена е без ДДС, а втората - с ДДС. Да сложим върху първата цена 20% ДДС. Получава се 407 щ.д. Разликата пак остава голяма - 169 щ.д. Това е надценка от 30%. Как така посредниците ще се махнат, а намалението ще бъде от 3 до 7%? Какво се случва с останалите, да кажем 23%? Да речем, че малките проценти се случват "веднага". Никой нищо не каза обаче за евентуалното голямо намаление на цената за крайния потребител, след като се махнат посредниците. Изобщо връзката "посредници-цени" е крайно неясна. В материал на Vesti.bg от 17.07. е подчертано следното изречение: "Отпадането на посредниците не води директно до намаляване на цените на газа." А как води - косвено? По-надолу в материала председателят на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев пояснява, че ползата от премахването на посредниците всъщност е във възможността при кризисни ситуации България да преговаря директно с "Газпром". Остава натрапчивият въпрос как така изчислихме, че посредниците взимат най-малко 30%, а тяхното премахване всъщност не води до намаляването на цената? Възможно ли е друго обяснение освен това, че доставната руска цена ще се увеличи, и то много над загадъчните 7%, за която пишат родните медии? Има и още по-шокиращи неща. В същия материал Vesti.bg пише следното: "Овергаз" ще отпадне като посредник след две години. Компанията обаче ще продължи да продава руски газ на български крайни потребители, става ясно още от интервюто (на Медведев - б.а.)". Как така "Овергаз" ще отпадне като посредник, а ще продължава да продава руски газ? Нали да продаваш руски газ в България означава да си посредник? Когато продаваш, освен производител и посредник има ли нещо трето?
Така или иначе, намаляването на цената няма откъде да дойде сега, освен от намаляването на руската продажна цена.
Нека се пренесем в интервюто на вицепрезидента на "Газпром" Александър Медведев пред БНТ от 17.07. "България вече ползва отстъпки за цената на газа в рамките на действащите договори за доставки", каза той. Как така - отстъпки в рамките на действащите договори? Нали тези отстъпки бяха постигнати след трудни преговори в събота сутрин? Преговорите дори до 3 ч. през нощта в петък срещу събота не бяха довели до нищо. Ново намаление на цената ли е постигната? А отстъпката за цената по действащите договори каква е? И кой я е постигнал? "При подготовката на новите договори за доставки на природен газ за България ще бъде изготвена и нова формула за цената на природния газ." Как, не са ли се договорили за новата формула? И ако не са, кой и как изчисли намалението от 3 до 7%? Това конкретно намаление без формула ли е изчислявано? Или е изчислявано въз основа на старата формула? Ако е така, новата формула няма ли да промени цифрите? Ако не ги промени, в какъв смисъл е нова? Ако ги промени, в какъв смисъл обявените конкретни проценти са новина? Говори се също за "преференциален период". Самото понятие казва, че по-ниски цени ще са валидни за някакъв период. Кога започва той и кога свършва? И след като изтече, какво се случва с цените?
Г-н Медведев говори за "конфиденциалност" на договореностите. Ако има такава конфиденциалност, кой и как изчисли конкретните проценти?
Освен всичко друго, руснаците говорят за взаимна изгода. Как така намаляват цената, а изгодата е взаимна? Може би българската страна е направила отстъпки по другите теми? Какви са тези отстъпки?
Нека накратко обобщя добитите впечатления. След много трудни преговори в съботната сутрин е договорено намаляване на цената на газа. Преговорите обаче продължават и Русия ще представи своя проект на 10 август. В момента поради високата си цена газът е непродаваем. Въпреки това той се продава. Конкретни цифри не се споменават, защото партньорите са се договорили за конфиденциалност, но намалението е от 3 до 7%. Те и сега - през първото полугодие на 2010 г., цените са по-ниски от второто полугодие на 2009 г., но това не го обсъждаме. Намаляването на цената е изгодно и на Русия, и на България. Посредниците се премахват, но всъщност това няма отношение към цената. Въпреки че простите изчисления показват, че посредниците взимат не по-малко от 30%. Посредниците се махат през 2013 г., но намалението на цената става сега. "Овъргаз" престава да бъде посредник, но продължава да продава газ на българския пазар.
Тури му пепел!

Не влязохме в безпринципни сглобки

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 189

Недоволните миньори и енергетици отказаха среща с премиера Денков

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 189

40 000 е-извинителни бележки са издадени за 15 дни

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 189

Аптеки искат доплащане за лекарства за множествена склероза

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 189

За осем месеца банките са спечелили рекордните 2,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 189

НАП публикува новите си сметки

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 189

ЕК дава още пари за терминала в Александруполис

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 189

"Булгаргаз" предлага газът през октомври да е с 4,6 % по-евтин

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 189

Словашките социалисти начело след вота

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 189

Взрив в центъра на Анкара

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 189

Няма българизация, а сърбизация в РСМ

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 189

Китай празнува за пръв път след КОВИД-19

автор:Таня Глухчева

visibility 131

/ брой: 189

Под игото на ЕС

автор:Нора Стоичкова

visibility 172

/ брой: 189

Есесовците на властта

автор:Александър Симов

visibility 182

/ брой: 189

Путин спечели в Словакия

автор:Таня Глухчева

visibility 154

/ брой: 189

Време е за промяна на порочния модел на управление!

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ