27 Февруари 2021събота17:44 ч.

Георги Свиленски се възмути, че в доклада на комисията не са констатирани никакви нарушения за съмнителната сделка

Мнозинството замаза скандала със сделката за акциите на ПИБ

Кабинетът подари 50 милиона на приятели, крайно време е да се затвори багажникът на джипката, заяви проф. Румен Гечев

/ брой: 14

автор:Юлия Кулинска

visibility 564

За пореден път БСП настоя прокуратурата да се заеме със сделката, при която държавната Българска банка за развитие (ББР) купи акции за 140 млн. лв. в частната Първа инвестиционна банка (ПИБ). Искането бе отправено от Георги Свиленски и проф. Румен Гечев по време на изслушването на доклада на временната комисия за изясняване на обстоятелствата и ефектите от банковата операция. Настояването на социалистите бе отхвърлено, а становището на мнозинството получи подкрепата на 102 депутати, против бяха 59, един се въздържа. От БСП обаче изразиха надежда, че прокуратурата ще се самосезира по законността на сделката.

Комисията бе създадена, след като през юни м.г. ББР закупи от капитала на частната банка 28 265 500 новоемитирани акции на цена 5,60 лв. Това предизвика скандал във финансовите среди, тъй като чрез сделката държавният трезор придоби 18,3% от капитала на частния. Според доклада на временната парламентарна комисия въпросната операция е "стратегическа инвестиция, свързана с разширяване на потенциала на ББР", а не спекулативна транзакция в търсене на финансов ефект.

Изводите от доклада предизвикаха възмущението на социалистите. "Цената на една акция на фондовата борса е 1,80 лв., а от април 2020 г., когато е одобрен проспектът на ПИБ, цената е паднала над 40%. Правителството подари 50 млн. на свои приятели - крайно време е да се затвори багажникът на джипката и да спре изтичането на парите на народа", призова проф. Румен Гечев. Той обяви, че решението на МС за сделката е взето за по-малко от 3 минути без никаква дискусия и въпроси. Гечев цитира премиера Бойко Борисов, който заявил, че милионите ще бъдат изкупени от ПИБ на цени с лихви и ББР и държавата няма да загубят нищо. Най-същественото несъгласие на икономиста е, че цената, по която държавната банка е придобила акциите на частната, е пазарна. Гечев е категоричен, че закупените акции на ПИБ от ББР и държавата като неин принципал са обречени на загуба от въпросната сделка и Борисов е заблудил обществеността с изказването си, че при договора трябва да се заложи връщането на дадените пари с лихвите и за обратното им изкупуване.

Прави впечатление равнодушието на управляващите за казуса с ПИБ, възмути се Иван Иванов от БСП. Той попита защо са изхарчени тези пари именно в тази банка. Няма лошо да се помага на банката, но това нещо трябва да става по прозрачен начин, коментира той.

Това е стратегическа инвестиция и резултатът от нея е влизането на България в механизма ERM2, обяви гербаджийката Евгения Ангелова, председател на комисията. Солена цена плаща българският данъкоплатец за влизането в чакалнята на еврозоната, контрира Христо Проданов. Той призова да се разследва излъгал ли е премиерът българските граждани или някой е излъгал него.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 273

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 35

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 119

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 131

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 402

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 351

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 485

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 391

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ