12 Август 2020сряда13:04 ч.

Мнозинството в НС не пожела да улесни донорството

/ брой: 21

автор:Юлия Кулинска

visibility 398

Мнозинството в НС отхвърли на първо четене промените в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, внесени от ПГ "БСП за България". Идеята беше да се създаде правна възможност лицата да изразяват приживе съгласие да станат донори. Социалистите предлагат, ако приживе човек не е изразил несъгласие след смъртта си да бъде донор на органи тъкан или клетки, съгласие за това да имат право да дават и роднини по съребрена линия до втора степен, ако евентуалният донор няма съпруг/а, деца или брат/сестра. Целта на законопроекта според вносителите бе да се улесни редът за уведомяване на близките на потенциален дарител и се прецизира редът, по който следва да се иска тяхното съгласие.

С измененията се предвиждаше чрез бюджета на МЗ ежегодно да се осигуряват средства за обезпечаване на всички разходи, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, включително разходи, свързани с донора и реципиента в предтрансплантационния и следтрансплантационния период.

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 153

За първи път от 11 години Великобритания е в ресеция

автор:Дума

visibility 85

Доналд Тръмп забрани приложението TikTok

автор:Дума

visibility 101

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ