11 Август 2020вторник12:35 ч.

Мнозинството се изприщи от комари при дебата за бюджета

За първи път гербаджия призна, че правителството има проблем с приходите

/ брой: 155

автор:Ира Тодорова

visibility 1374

Основен акцент за управляващите при вчерашното обсъждане на актуализацията на бюджета се оказаха дунавските комари. След като точно в девет започна обсъждането на корекцията на финансовата рамка, депутите по групи представиха предложенията си. За да ги изслушат, бяха дошли финансистът Дянков, Вежди Рашидов, Анна-Мария Борисова, Мирослав Найденов, Трайчо Трайков и Цветан Цветанов. Бойко Борисов не удостои с внимание поредното рязане на пари за държавата.
Комарите може да ви изглеждат битов проблем, но това не е така, обърна се към мнозинството Румен Петков. Той попита защо след няколко питания от Михаил Миков не са взети мерки за пръскането срещу комари в дунавските общини. Това предизвика гнева на атакиста Павел Шопов, който заподозря саботаж срещу правителството и обвини БСП, че нарочно не се пръскало срещу насекомите в Русе.
Думите на атакиста потресоха дори парламентарната шефка Цецка Цачева, която не успя да спре бурния си смях няколко минути. "Комарите и без вас, г-н Шопов, се размножават", разясни  Димчо Михалевски от КБ. "Въртите, сучете, пак върнахте нещата до комарите. За вас от комарите идва този апокалипсис. Не знам комари ли, конски мухи ли ви ядат, но затова чертаете тези черни сценарии", не успя да върне душевното си равновесие Шопов. "Разчитате комарите да хапят хората, за да дойдете вие на власт. Вие да ги спасите", развихри се той.
Темата за комарите се въртя в залата близо четири часа. В крайна сметка Антон Кутев обясни на мнозинството, че наистина от проблема страдат 600 000 души, а сумата, необходима за пръскане, е близо 1,50 лв. на човек, или около 1 млн. лв. Румен Петков предупреди, че Румъния ще пръска и "цялата напаст ще дойде към България". Мнозинството упорито отхвърли предложението на левицата.
Покрай комарите се промъкна и темата за приходите и разходите в бюджета. За първи път гербаджията Красимир Велчев призна, че правителството има проблем със събирането на средства от ДДС и акцизи. Той бе провокиран от Михаил Миков, който попита как след като непрекъснато се пускат сигнали, че икономиката върви нагоре, приходната част в бюджета спада. Миков направи предложение за увеличаване на приходите от ДДС с 200 млн. лв. и от акцизи с 250 милиона. Той препоръча да не се предвижда намаляване на приходите с 1,6 млн. лв., а с 1,2 милиона.

Сергей Станишев

Кабинетът си прави скрит резерв

Правителството неправилно е оценило приходната част за тази година, заяви лидерът на КБ Сергей Станишев. Той бе категоричен, че парламентът трябва да постави по-високи изисквания към събираемостта. Ако няма приходи, няма как да се реализират политиките, продължи Станишев. Той припомни на Дянков, че е гарантирал събирането на 2 млрд. лв. повече. Станишев допълни, че управляващите искат да узаконят харченето на фискалния резерв.
Прави се скрит резерв на правителството за необосновани плащания, заяви Станишев. Той обърна внимание, че контрабандата се бори първо с икономически мерки, и припомни, че КБ неведнъж предлага да се намали акцизът на цигарите. Контрабандата не се бори с показни акции срещу дребни разпространители, заяви той. Станишев упрекна правителството, че е намален броят на служителите в митниците и попита с какъв ресурс ще се бори правителството с контрабандата.Приходи и разходи

Приходите в актуализирания бюджет са с 1 909 790 000 лева по-малко, а разходите са увеличени с 436 324 400 лева в сравнение с приетия в края на миналата година. Приходите в бюджета са били 17 142 083 400 лева, а сега депутатите приеха те да бъдат 15 232 293 400 лева. Намалението е при данъчните приходи, които от 15 377 602 300 лева стават 13 467 812 300 лева. Най-голям дял от тях се пада на ДДС с 940 млн. лева, на акцизите - с 680 201 000 лева. Намалението при митата е 46 милиона, при корпоративния данък е 271 967 300 лева. Увеличена е събираемостта от данъка върху доходите на физическите лица с 40 млн. лв. Средствата за разходите, трансферите и вноската в общия бюджет на ЕС са увеличени с 257 795 400 лева. Повишени са разходите с 436 324 400 лева, а трансферите са намалени с 178 529 000 лева. Вноската в общия бюджет на ЕС се запазва. Дефицитът е 3 684 194 600 лева.


Уроци по четене

В началото на дебата вчера бе проведен урок по четене на цифри. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова започна да чете цифрите стриктно, както са записани в проектозакона (приходи - 15 232 293,4 хиляди лева). Цецка Цачева обаче й направи забележка, че това са над 15 млрд. лева (15 232 293 400 лв.). Менда Стоянова се оправда, че изчита посочените в проектозакона суми така, както са записани от вносителя едно към едно. Парламентарната шефка обаче отново я поправи. След това Веселин Методиев от ДСБ обясни, че е прието в нашия език думата да е милиарди, но от години се изписват с хиляди накрая за улеснение на финансистите.

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 152

Евакуираха Доналд Тръмп след стрелба край Белия дом

автор:Дума

visibility 149

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 349

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 404

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 605

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ