17 Юни 2021четвъртък20:20 ч.

Многостранен и неподражаем

Проф. Любомир Халачев на 70 години

/ брой: 32

автор:Иван Гранитски

visibility 1766

През последните няколко десетилетия на литературната и художествената сцена на Отечеството се появиха ярки и многопосочни като жанрова изява таланти. Един от творците, който вълнува с многостранния си талант и разнообразните си творчески превъплъщения, е Любомир Халачев - добре известен на интелигентната българска публика, режисьор, дългогодишен преподавател, професор, ректор на НАТФИЗ (2011-2015), автор на документални филми и книги с разкази, есета и романи, активен публицист.

Любомир Халачев създаде мащабния проект "Духът и битът на българина (1850-1950)" - книга-албум, издание на "Захарий Стоянов" и "Кадиак филм", на български и английски език, богато илюстрирана с кадри от епохата, която описва. В нея се съдържат много ценни наблюдения, подчинени на главната тема - трансформациите в българското национално съзнание през това драматично столетие. Книгата е синтез от художествена документалистика и документално кино, представени в полиграфически отлично изработен албум. Той предлага на DVD четири документални филма за историята на България: "Копнеж по нови неща", "Как Европата влезе в България", "Френската жена на българския подофицер" и "Биографията на една снимка". Това е сериал на "Кадиак филм", който разказва за бита и душевността на българина в периода 1850-1950 г. Във филмите има много исторически факти и малко известна информация, възстановки на бита и всекидневието на българина от времето. Разказани са интересни случки, пълни с интригуващи факти и облагородени с чувство за хумор. Това са филми, които не дават оценки - те само разказват истории. Сценаристи са Влади Киров, Владислав Икономов и Любомир Халачев, оператори - Константин Занков и Емил Пенев, а режисьор е Любомир Халачев.

Междувременно издателство "Захарий Стоянов" издаде две книги с белетристика на Любомир Халачев. Първата - "Любов по време на студената война", съдържа една новела и няколко разказа, издържани в стила на психологическата проза, която разчита на сложни реминисценции, асоциации на героите, странстващи из Отечеството и Европа в преломното и бурно време през втората половина на XX век. Година след тази книга Любомир Халачев поднесе на читателите сборника "Спомен за лисицата". В него представя прелестна панорама от ловни разкази - увлекателни истории, които разкриват и най-тънките нюанси от поведението на дивите животни. Тези творби го доближават до проверени и класически образци в жанра, сътворени от белетристи като Емилиян Станев, Йордан Радичков и Дончо Цончев.

Най-новата си книга "Сънувам кино" Любомир Халачев сполучливо е определил като почти документален роман, защото повествованието разгръща увлекателната фабула, проследяваща живота и учението на героя - млад студент в Москва. Време на бурни социални промени, в което живеят ярки творци и учени. Четивото впечатлява не само с преживяното от автора, но и с непрестанното търсене къде е скрит магнитът на киното, когото в края на книгата авторът сравнява с нестихващото катерене по Хималаите.

Всичко, до което се докосне многостранният и неподражаем талант на проф. Любомир Халачев - в киното като режисьор и сценарист, в изследванията за българина чрез синтез на художествената документалистика и документалното кино, в белетристиката, есеистиката и публицистиката му, които се отличават с искреност, човечност и непринуденост - дава благодатни плодове и радва читатели и зрители. И, надявам се, че ще продължи да ги радва.

Премиерата на книгата "Сънувам кино" е днес, 17 февруари, от 18 ч. в Аулата на НАТФИЗ, ул. "Стефан Караджа" 20.

Концесията на летище Пловдив пак се провали

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 114

Тол системата скоро няма да се изплати

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 114

Само 1 млн. лв. от приватизация са влезли в Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 114

Путин и Байдън преговаряха в Женева

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 114

Децата подложени на по-голяма експлоатация

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 114

Защо парите секват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 356

/ брой: 114

Откъде изпълзя чудовището на 22 юни 1941 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 934

/ брой: 114

Парковете на София - скандали и неуредици

автор:Деси Велева

visibility 246

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ