01 Април 2023събота11:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°. Днес от запад облачността временно ще се разкъса и намалее, но преди обяд над източната половина от страната ще е значителна и на места все още ще превалява дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - и временно силен вятър от запад-северозапад. Затоплянето ще продължи и преобладаващите максимални температури ще бъдат между 17° и 22°, в София - около 18°.

Колонката на Димитър Денков

Много за нищо

/ брой: 21

автор:Димитър Денков

visibility 3318

Димитър Денков


Над всички пламенни противопоставяния в бързо угасналото Народно събрание като най-смислени изпъкват измененията в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от БСП и приети с немислимо единодушие от 190 гласа. За учебната 2024-2025 г. безвъзмездно се осигуряват от I до XII клас учебници и погала, както и електронните им версии. Към тези изменения се прибавя задължението всеки педагогически съвет да изготвя не 4, а 5 годишен план-стратегия. Тази стъпка към заздравяване на съсипаната от тридесетгодишни реформи система трудно ще бъде последвана от следващата, заявявана най-вече от БСП с носталгия към по-добри времена: един учебник за един предмет. Направи ли се тоя опит, отпорът ще е лют и позоваванията на здравия разум ще се изправят срещу упреци в тоталитаризъм и несъобразяване с индивидуалните различия на учениците и желанията на учителите. Тук крещят интереси, чието задоволяване с безплатни учебници няма да доведе до трайно решение на съдбовния не само за образователната система, но и за обществото проблем: подчиняването на всякакви дейности под диктата на частни ползи, забулвани с идеологически мантри за всеобщ успех. 

Да се разбере това, е достатъчно да се прегледат списъците с познавателни книжки, учебници и учебни комплекти, които може да се използват в системата на предучилищното и училищното образование за учебната 2023 - 2024 година, достъпни с издателства, автори и рецензенти в https://web.mon.bg/bg/100528. 

Нещата започват с 8 буквара, учебни тетрадки и читанки, 8 учебника и сборници по математика, 5 по родинознание, 7 по музика, 6 по изобразително изкуство, 4 по технологии и предприемачество!, от първи клас!!! 

По-нататък в класовете множеството се запазва при всички изучавани предмети, като блести доминацията на учебници и тетрадки по чужди език, най-вече английски със 7-8 варианта. Той са съревновава в гимназиалния етап с множеството одобрени учебници по български език и литература - средно 7-8 за клас, толкова по информационни технологии и информатика, 5-6 по физика и химия. Също или малко по-малко са по биология, история и цивилизация, география и икономика, философия, гражданско образование и всички останали предмети. И така до общо 680 одобрени учебници и пособия, като най-много са в 7-ми клас - 82. Множеството не гарантира многообразие, а преди всичко доходи на издателствата, водещи къде явна, къде скрита битка, привличайки широк кръг от експерти по предметни области и специалисти по електронни издания. 

В тая битка се намесват колективи с дълготрайни договорни отношения, но и със собствени фирми и издания, за да увеличат все по-намаляващите печалби и хонорари. Те са следствие от намаляването на учениците в по-горни класове и от практиката учебникът да се сканира и ползва от всички ученици с доста по-скъпи от всички учебници, но пък бързи телефони с апликации, надхвърлящи доходите и способностите на застаряващото учителство. 

Затова, а не само заради евентуално спестяване на средства и усилия, безплатните учебници ще се окажат плаха стъпка към образователна нормализация, не се ли направи по-решителната към ограничаване на броя им ако не до един, поне до три. Наред с друго, това ще е израз на присъщия за образованието стремеж към най-доброто, което включва и възможността да се одобряват и финансират създавани от учителите учебни пособия за техните ученици. 

Заменят руската система за управление в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 63

Българският мед залежава заради внос от Украйна

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 63

Производствените цени нарастват по-бавно

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 63

Полша ограничава вноса на украинско зърно

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 63

Българин е задържан в Белгия за тероризъм

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 63

И чехите не искат пенсионна реформа

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 63

Вашингтон отряза Киев за изтребители Ф-16

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 63

Номер Едно

автор:Боян Бойчев

visibility 383

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ