01 Декември 2021сряда21:24 ч.

Прочетете тази книга

Много истини в малко страници

Ключ към разбиране и ориентиране в протичащите в съвременния свят сложни процеси и явления

/ брой: 244

автор:Дума

visibility 1722

Вълкан Дапчев, генерал-майор

Книгата е озаглавена "Общество и капитализъм", с автор Любен Аладжов. Тя е малка по обем - само 122 страници, но голяма по съдържание. С научни аргументи, като се опира на марксистко-ленинската теория, но по един достъпен начин, авторът обяснява сложните явления на строежа и функционирането на човешкото общество. Главната цел на анализа е сравнителното съпоставяне на двата алтернативни модела за устройство на настоящото общество - капиталистическия и социалистическия.Успехът на автора е несъмнен

и главното, а може да се каже дори и новото в този анализ е, че освен на икономическите закономерности, той се опира и на особеностите на личностната психика и на морално-нравствените качества на човека, разглеждан като основен градивен компонент на обществото. В това отношение, мисля, че книгата определено има и приносен характер. Според мен тя притежава още един нов момент - авторът убедително доказва, че капиталистическата експлоатация се осъществява не само в процеса на производство на добавената стойност, но и в търговията, т.е. в спекулативната размяна при покупко-продажбата на вече създадени стойности.
Освен познаване на Марксовото учение, на характерните особености на социализма, в чието изграждане сам е участвал, авторът се опира и на широките си познания на капитализма, получени при престоя му в най-развитата европейска капиталистическа държава - ФРГ, в преломния период от 1980 до 1992 година.
По забележителен начин той

разкрива криминалния генезис на капитала

и обяснява механизма на експлоатацията на многобройната класа на трудовите хора на обществото от малобройната класа на капитала, на бедните държави от богатите. В немногобройни страници, с пестелив, дори лаконичен, но пределно ясен език, авторът показва как икономическата мощ на съвременните богати капиталистически държави е изградена на основата на нечовешката колониална експлоатация на народите на бедните африкански, азиатски и латиноамерикански страни, как в нея са вградени плътта, кръвта и костите на милиони индуси, китайци, негри, индианци и други народности, показан е и коварният начин на съвременното неоколониализиране чрез подборното изкупуване с финансови средства на най-доброто от богатствата на света от заможните западноевропейски държави и САЩ.
Интересни са и страниците за новия световен икономически ред, чиято цел и същност е неоколониалното ограбване на бедните държави, които биват залъгвани с непостижимата илюзия за догонващо икономическо развитие, т.е. - за достигане на нивото на своите грабители. Прехвалената капиталистическа глобализация се оказва на практика глобализиране на експлоатацията до нивото на държави от държави.
Поантата на книгата е сравнението на двете системи за обществено устройство, капиталистическата и социалистичческата, като убедително се доказват предимствата на държавно-плановата икономика на социализма пред макроиконическия анархизъм, характерен за

разпокъсаната частнособственическа икономика

и индивидуални интереси на капитализма. Най-очевидната проява на този негов неизлечим недъг са финасово-икономическите кризи, в които той периодически изпада. Тази болест изключително тежко се проявява в протичащата настояща световна криза, която заплашва с фалит цели държави и която доведе цялото човечество до невиждана мизерия и нищета. Развоят на събитията съвсем естествено подсказва извода, че капитализмът не познава последна криза и че за тази негова болест, както и за останалите му недъзи няма лек. Изходът от пагубната ситуация е смяната на системата със социализъм, чиято икономика се ръководи не от частните интереси за печалба на всяка цена, а от нуждите на обществото. Това всъщност представлява обяснението защо социализмът, въпреки допуснатите грешки, деформации и дори извращения, въпреки ниското стартово ниво и убийствената конфронтация на студената война, постигна исторически завоевания в подобряване живота на хората и остави неизличими следи в тяхното съзнание заради присъщия си хуманизъм и социална справедливост.
С пестеливи цифри и факти авторът убедително успява да покаже забележителните завоевания на българския социализъм от миналия век. Това

обяснява засилващата се носталгия

по неговите социални ценности в хората, живели през този период, съхранили добрия спомен за него, които сега са обект на ежедневна атака от могъщата машина за обработка на общественото съзнание от 1989 г. до днес. Защото колкото повече време изминава оттогава, толкова повече самият капитализъм доказва, че е не само негодна, но вредна и дори опасна система. Опасна, защото в необуздания си стремеж към печалба и богатства капитализмът и неговият хегемон, Съединените щати, не се спират пред употребата и на военна сила. Само след края на Втората световна война досега те са водили над 40 непредизвикани войни, а това в епохата на ядреното оръжие представлява смъртна опасност за човечеството.                                                        
Колкото и да се старая, в тези редове не мога да дам дори и бледа представа за богатството от идеи, за дълбокия анализ, за важните изводи и блестящия начин, по който в толкова малко страници авторът е изказал толкова много истини. Скромната цел, която си поставям, е да събудя интерес към тази книга, заслужаваща да бъде прочетена, най-вече от младежта, която не знае какво представлява социализмът и лесно става

жертва на манипулативна обработка

на съзнанието от средствата за масова информация, от пренаписаните учебници по история, от враждебно настроените към социалистическата идея преподаватели, учители, политици. А защо книгата да не бъде прочетена и от по-възрастното поколение, чиито знания и спомени за социализма под въздействието на пропагандата все повече избледняват и се променят, а и защото не всеки е в състояние сам да се добере до изводите и истините, които авторът ни поднася в нея.
Предлаганата книга е ключ към разбиране и ориентиране в протичащите в съвременния свят сложни процеси и явления и е ценно помагало за формирането на марксически мироглед в младите социалисти. И не само в тях.

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 232

Няма магистрала "Струма", а обикновен път

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 124

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 139

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 127

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ