01 Декември 2021сряда21:27 ч.

Избори

Весела Лечева:

Младите трябва да знаят, че това е тяхната държава

Време е да променим този модел, който задушава българския бизнес - една партия - една фирма - един човек, казва водачката на листата на "БСП за България" в 4 МИР-Велико Търново

/ брой: 58

автор:Мария Нинова

visibility 1661


Весела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършила е Националната спортна академия. Дългогодишна състезателка по стрелба. Многократен световен и европейски шампион, 4 пъти носител на световната купа и номинирана за стрелец на ХХ век. Депутат в 39-то и 40-то Народно събрание. Член на Националния съвет и Изпълнителното бюро на БСП. Водач на листата на "БСП за България" във Велико Търново.


- Г-жо Лечева, водач сте на листата на "БСП за България" във Велико Търново. В дебат с опонента ви Цветан Цветанов говорихте за ниски доходи и проблемите на малкия бизнес. Какви са стъпките, които новото управление трябва да направи, за да съживи малките предприятия?
- Като променим сгрешените модели. Много малки и средни фирми са на ръба на оцеляването. Българските производители и бизнес са поставени в позицията на подизпълнител - да чакат трохи от огромните средства, разпределяни на няколко големи фирми. А българският малък и среден бизнес трябва да създаде трайни работни места и по-високи доходи.
В дъното сме на всякаква статистика - по доходи, по раждаемост, но сме първи по корупция. Основните проблеми пред България са бедността и корупцията. За да се справим с тях, имаме нужда от три неща: икономика, икономика, икономика. Това означава силен малък и среден бизнес, стимули и подкрепа за българското производство, достъп до финансиране и облекчения за младите, които искат активно да се заемат със собствен бизнес. Време е да променим този модел, който задушава българския бизнес - една партия - една фирма - един човек. Във Велико Търново всеки знае и името на този човек.
- При обиколките ви из областта кое ви направи най-голямо впечатление? Какви очаквания имат хората?
- Хората знаят категорично какво не искат - те не искат да живеят с ниски доходи и без перспектива, не искат децата им да бягат в чужбина, не искат корумпирани политици и опоскана държава. Имат надежди, имат мечти, но все по-трудно вярват, че те са възможни. Хората са готови да работят, те знаят, че нищо няма да се промени с магическа пръчка. Те поставят реални проблеми и казват - това трябва незабавно да стане, а другото - да се намери доброто решение и тогава да се прави. Българите са мъдри, търпеливи и упорити хора. Толкова години експерименти и те не се отчайват, търсят промяната.
От всички срещи най-впечатляващото е колко много млади хора искат да имат реализация и да отгледат и възпитат децата си тук. И те са активни, на тях трябва да разчитаме. С тяхната енергия и сила ще успеем да постигнем промяната.
- Какви са основните проблеми в област Велико Търново?
- Велико Търново е заобиколено от всички големи инфраструктурни и икономически проекти. Магистрала "Хемус" уж е приоритет и сега пак това обещава г-н Цветанов, а няма дори проектиране. Борисов през 2015 г. "нареди" на Лиляна Павлова високоскоростният път Русе - Свиленград да е готов през 2017-а, а дори копка няма. Инвестициите в жп структура, например, пак са съсредоточени в Южна България, а за Горна Оряховица, която е най-големият жп възел, няма нито лев. Третокласната пътна мрежа е в окаяно състояние. Има мостове, които всеки момент ще се срутят, а те свързват големи населени места, на хората им трябват над 40 минути да стигнат до областния център при този сравнително лек терен.
Проблем, освен липсата на всякаква грижа от страна на правителството, е липсата на ясна цел - как ще се развива областта ГЕРБ не казват. Само подхвърлят грандиозни обещания. От бюджета на ВТУ са взети над милион и половина - сега им обещават, че ще им дадат толкова и го представят като грижа за образованието.
Три са важните проекти, които си поставяме за цел във Велико Търново. Първото е технологичен парк с логистика за високотехнологични, опазващи природата производства. Наред с това Велико Търново трябва да стане академичен център, като обвържем образованието с науката. Имаме потенциал, има три висши училища в областта, тук е и най-големият регионален център на БАН. И не на последно място, Велико Търново трябва да стане българският център за културно-исторически туризъм. Ние можем да сме европейски пример и стандарт в единство на градска среда - историческо наследство и природа.
- Като спортен човек, според вас какви мерки трябва да се предприемат, за да може спортът да стане достъпен за всички хора?
- Още като председател на ДАМС изготвихме и въведохме стандарт за спортна инфраструктура в училищата. Нищо не се поддържа. Г-н Цветанов приказва нереалистични неща за спортните салони в училищата. Спортът за учениците и студентите в огромната част от времето е навън и в рамките на един мандат може да се постигне това всички деца да има къде да спортуват с необходимите съоръжения и инфраструктура. Второ, трябва да се изработи стандарт за спортна площ за всяка община - плувни басейни, спортни площадки, спортни зали. Чрез него трябва да гарантираме възможност всеки българин да има минимум гарантирана възможност за спорт на достъпна цена.
Какво правим сега? Строим без всякакъв анализ от необходимостта и за рентабилността, поддръжката и функционирането им, спортни зали и стадиони, само за да режем лентички и да се хвалим. Големите спортни зали са необходими за големите спортни състезания. И затова трябва да си направим анализа и да преценим точно колко, точно къде и точно за какво строим. Спортът, ако искаме да работи за здравето и активния живот на хората, не може да е само политическа фасада. Необходимо е да създадем условия за спорт още от ранна детска възраст, ако искаме да превърнем спорта в начин на живот на българите.
- Голяма част от успелите ни спортисти тренират в чужбина, но при техен успех правителствата си го приписват на себе си. Възможно ли е да се създадат условия за подготовка на бъдещи европейски, световни и олимпийски шампиони?
- Така е по-лесно. Но големият проблем днес е, че вече дори няма какво да си приписват. Представянето ни на последната олимпиада беше неприлично слабо. Говоря за олимпийския спорт, защото неговото развитие създава големите постижения. Тук са важни две неща. Първо, трябва да разписваме олимпийската си програма не както е сега за един олимпийски цикъл, а поне за два. Това ще гарантира повече условия и перспектива както за подготовка, така и за постигане на високи резултати. Нещо повече, така всяка федерация, всеки клуб ще имат сигурност, че ще получават необходимите средства, за да планират подготовката си и за да постигнат поставените цели. Трябва да се въведе реален контрол на държавата чрез професионално ръководство на тази подготовка, а не както е сега чиновници от министерството, вместо утвърдени специалисти и професионалисти, да казват кой как да тренира и за какво да се изразходват средствата. Този хаос трябва да се прекрати, ако искаме високи спортни достижения.
И, второ, България е малка страна и не може да си позволи необходимите средства, за да има шампиони по всичко. Световната практика е показала, че големите успехи и медалите се постигат, ако имаш методика, специалисти и условия за подготовка. Затова трябва да се съсредоточим в тези спортове, където сме показали, че сме най-силни, разполагаме с ефективни методики и с подготвени специалисти.
- Един от основните проблеми на страната е напускането на млади хора заради липсата на перспектива. Кажете конкретни неща, които могат да спрат това?
- За да предпочетат нашите деца България, трябва да им гарантираме перспектива за развитие и реализация. Да им създадем условия тук да раждат и отглеждат децата си. Често говоря за промяната като промяна на сгрешените модели. Например в образованието. Сега 60% от завършилите висше образование не работят по специалността, а 700 000 младежи в трудоспособна възраст нямат средно образование. Промяната в този модел, обвързването на образованието с реализацията, вкарването на науката и производството в него, гарантирането от държавата на доходи и престиж на хората, работещи в тази сфери - всичко това ще даде на българските младежи сигурност и перспектива.
Но най-важното, за което често говоря, е справедливостта. Българските младежи трябва да знаят, че развитието им, доходите им, самочувствието им зависят само и единствено от техните качества и способности. Днес, за да успееш в България, трябва да си част от някаква политическа или икономическа схема. Трябва да целуваш нечия ръка. Затова често ми казват - просто не искам да живея в такава държава; не искам тук да живеят и децата ми. Трябва да променим това. Младите хора на България трябва да знаят, че това е тяхната държава и в нея те са най-ценният капитал.
- Как протече кампанията?
- Когато всеки ден си с хората и всеки ден виждаш огромната разлика между това, което опонентите ни говорят, че съществува, и това, което на практика го има, наистина се убеждавам, че живеем в две паралелни държави. Но съм оптимист, защото ние сме много. Тези, които искаме промяната. Независимо от лъжите, независимо от агресията, независимо от натиска и страха, който ни насаждат. Ние имаме волята и куража да се заемем с промяна, защото не може да оставяме на децата си да оправят проблемите, които ние трябва да решим.
- Това ще бъдат едни от най-оспорваните избори. Защо хората трябва да изберат "БСП за България"?
- Защото е единствената партия - не фирма, не обединение за власт, не разбойническа организация за ограбването на държавата. БСП е партия - с всичките грешки, които сме допускали, ние сме доказали, че когато казваме и искаме промяна, първо започваме от нас самите. Защото имаме най-добрите решения за България - в икономиката, за българското производство, за образованието и културата, за бизнеса и за младите. Защото за мен номер 10 е числото на успеха. Точно в целта - с номер 10 за промяната на България.

 

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 128

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 141

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 130

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ