22 Септември 2021сряда21:44 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Ленко Петканин:

Младите трябва да получат повече гласност

Не мога да се примиря с убийствените диспропорции в страната, заявява вторият в листата на БСП в 24 МИР в София

/ брой: 127

автор:Деси Велева

visibility 903

Ленко Петканин е поредното младо лице на социалистите, което дава сериозна заявка за активна бъдеща дейност в следващото Народно събрание. 35-годишният икономист, завършил УНСС, започва да работи от 16-годишен, по-късно става счетоводител и одитор, за да стигне до експерт в организационния отдел на БСП и кандидат-депутат от партията, втори в листата на 24 МИР в София. 

Ленко е член на БСП от 2005 г. и помни добре датата, на която получава партийна книжка заедно с група приятели. В дома му политиката винаги е била актуална тема, тъй като баща му е бил политически офицер навремето. "Вълнувал съм се, интересувал съм се от политика и когато те запалят вкъщи от малък, не ти е безразлично какви са процесите в държавата", разказва кандидатът за народен представител. За него не е имало дилема по кой път да поеме, за да влезе в политиката. "Гледайки какво се случва в тази сфера, в държавата, за мен не е имало нищо по-естествено от това да избера партията, която олицетворява социалната политика", коментира той. Първите сериозни стъпки са още през 2009 г., когато става председател на Младежкото обединение в район "Сердика", впоследствие е на различни длъжности в младежката организация, председател е на РС на БСП в "Сердика", а вече е член на НС на партията и вижда като следваща естествена стъпка депутатството. Ленко има амбицията да даде повече гласност на младите хора в Народното събрание. Според него има твърде много техни проблеми, на които не се обръща внимание. Кандидат-депутатът е един от инициаторите за промени в Закона за кредитиране на студентите. Той е против банките да дават кредити на младежи с висока лихва от 7 на сто, като в същото време тези заеми са държавно гарантирани и банките не поемат никакъв риск. 

Другите му интереси са в областта на екологията и не може да приеме факта, че на влизане в София вижда над града си черна гъба от мръсен въздух. Една от предстоящите му инициативи е да поиска провеждане на референдум срещу изграждането на инсталация за изгаряне на РДФ гориво в центъра на София. "Имам сантимент към вътрешен ред и сигурност", признава още Ленко Петканин. 

Покрай партийната си дейност е обиколил цялата страна и не може да се примири с убийствените диспропорции. "Роден съм и израснал в София, а когато отидох в село Бориславци, община Маджарово, например, разликата ме зашемети. Бил съм в населени места, в които все още личи, че е имало живот, но сега няма никой. От 600 души са останали четирима. А там има всичко - природа, чист въздух, животни. Няма само хора", разказва с горчивина младият човек.

Партийната и допълнителната работа не му дават време за много странични дейности и хобита. Ленко се опитва да е бизнес активен извън политиката, защото винаги се е стремял да е финансово независим от партийната дейност. "Хубаво е да имаш независимост, защото иначе си ограничен, рискуваш да започнеш да правиш компромиси с принципите си", убеден е Ленко. Той смята, че партията и държавата дават много хоризонти за развитие и е въпрос на доказване, важно е да успееш да спечелиш доверието на хората, за да си полезен.

Кандидатът за депутат се определя като принципен човек, малко консервативен в някои отношения. Като син на военен и на учителка е  възпитан да уважава семейните ценности. Освен това обича екипната игра и работа. "Всеки сам по себе си е слаб, когато сме в група, е по-лесно", обобщава той.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ