26 Юли 2021понеделник18:48 ч.

Димитър Димитров:

Младите могат да променят към по-добро

Лесно е да се реализираш, стига да знаеш какво искаш и как да го постигнеш, категоричен е настоящият президент на BEST - София

/ брой: 291

автор:Павлета Давидова

visibility 2699

Димитър Димитров е студент трети курс в Техническия университет в София. Учи телекомуникации и в момента е президент на студентската организация BEST (Board of European Students of Technology) в София. Целта на организацията е да подпомага студентите да разширят както академичните си знания, така и да научат повече за колегите си в цяла Европа. Членовете на BEST се стараят да улеснят симбиозата "студент - компания - университет".

"Не искам да се отказвам от мечтата си да подобря нещо в България"

- Защо избра Техническия университет в София?
- Университетът е доста реномиран. Предпочетох го пред останалите технически университети в страната, защото тук образованието е по-квалифицирано. Избрах технически университет, защото е готино да си инженер.
- Какво те привлече към инженерството?
- Самата идея да решаваш разнообразни проблеми от различно естество. Да се изправиш пред нови предизвикателства, които те карат да мислиш по различен начин.
- Кое е най-голямото предизвикателство, което си срещнал до момента в университета?
- Професорът ми по теоретична електротехника (смее се). Важното е, че си взех изпита при него - с петица.
- Каква е специалността ти?
- В момента уча телекомуникации, трети курс съм.
- Какво смяташ да правиш след това?
- Ще продължа с магистратура. Имам няколко идеи, но предпочитам да изчакам още малко, докато реша със сигурност.
- Къде очакваш да се реализираш?
- Най-вероятно по специалността си, поне така се надявам. В момента телекомуникациите са една от най-бързо развиващите се сфери в инженерните специалности.
- Къде очакваш да си след 10 години?
- Ще придобия практически опит в компания, след което целта ми е да започна свой собствен бизнес.
- Лесно ли е човек да се реализира в България?
- Лесно е да се реализираш, както в България, така и извън нея, стига да търсиш възможности и да знаеш какво искаш. Има много хора, които знаят, че искат нещо, но нямат ясно изградена цел и план как да го постигнат.
- Мислил ли си да се реализираш в чужбина?
- Да, но си падам патриот. Ако пътуваш из чужбина като мен, виждаш как останалите страни се развиват. Милея за родината си и искам и тук нещата да потръгнат. Смятам, че ние, младите, сме хората, които ще направят промяната. Определено не искам да се отказвам от мечтата си да подобря нещо тук, в България.
- Бил си в доста страни, коя от тях ти направи най-голямо впечатление и с какво?
- Америка е един съвсем различен континент, има различна култура. В Македония ми направи впечатление, че семействата са много сплотени. Хората държат много на родното - всичката им храна е изцяло домашна, природата е запазена.
- Защо толкова много млади хора искат да напуснат България завинаги?
- Според мен единствената причина е, че смятат това за по-лесен вариант.
- По-лесно ли е зад граница?
- По-лесно е, защото бягаш от проблема.
- Какъв е проблемът на България?
- Няма само един проблем. Не съм аз човекът, който може да даде точна оценка. Хората най-често се оплакват от ниските заплати, а като цяло в чужбина трудът е по-добре оценен.
- Мислиш ли, че тази разлика ще се изравни?
- Това отново зависи от нас, младите студенти, които тепърва можем да направим някаква промяна.
- Оглавяваш студентска организация. Какво точно представлява BEST?
- BEST е интернационална неправителствена и неполитическа организация, състояща се от 96 локални групи в 33 държави, които формират нарастваща, добре организирана, силна, млада и иновативна студентска мрежа.
Мисията ни е да помагаме на европейските студенти да бъдат по-широко скроени, чрез по-добро разбиране на различните европейски култури и възможностите им за работа на международно ниво. Затова създаваме тези възможности за студенти да се срещат и учат един от друг чрез нашите академични и неакадемични събития и обучителни симпозиуми.
Наш приоритет е да предлагаме висококачествени услуги за студенти от цяла Европа. По този начин успяваме да сближим партньорите от триъгълника "студент - компания - университет".
- Какво ви различава от организации като AIESEC и други неправителствени сдружения?
- Нашата обща цел е да помогнем на студентите. В BEST сме основно студенти от технически университети и се занимаваме главно с техническите специалности.
- Какво ви сближава?
- Общата цел - да помагаме на студентите да се развиват и да се изграждат като личности.
- Сам призна, че работите основно със студенти от ТУ, може ли човек извън инженерните специалности да участва във вашите инициативи?
- Имаме много случаи, когато в организацията ни са членували студенти от СУ, УНСС и други университети. Принадлежността към даден университет не пречи на участието в нашите инициативи.
- Повечето от вашите членове учат в София. Мислили ли сте да създадете локални групи-филиали и в други градове?
- Има административни и финансови пречки за осъществяването на подобна идея. В Пловдив сме имали активни и пълноправни членове, дори пробвахме да основем локална група. За съжаление процесът е труден и дълъг, изисква и големи финансови ресурси. За в бъдеще сме си поставили за цел да има групи в градове като Пловдив, Варна и Русе, за да може съответно да си помагаме и да увеличим "българската мафия" в групата на BEST.
- Срещате ли подкрепа от университета, от фирмите, които търсят служителите си сред вас?
- Университетите са много важна част от съществуването на нашата организация и доста често срещаме тяхната подкрепа в начинанията си. Разчитаме и на подкрепа от различни спонсори, като вече две години подред "Аурубис" са главен спонсор на BEST София, за което сме им много благодарни.
- Какво се случи в BEST София тази година?
- Тази година се проведе културен обмен между София, Любляна и Мадрид, на който студенти от другите две държави имаха възможността да се докоснат до българската култура. През септември проведохме и академичен курс, който бе озаглавен "Once upon a time in a wild, wild CODE!" В него взеха участие 20 студенти от цяла Европа. Целта на обучението бе разработката на JAVA апликация. В края на курса участниците бяха подложени и на изходящ тест, за да се провери как са усвоили материала. Проведе се и третото ни поред издание на "BEW" - "BEST Инженерна Седмица", последвана от националния й кръг. Имахме честта да бъдем домакини и на регионалния кръг на инженерната седмица, озаглавен EBEC Balkan 2013. Останалите събития бяха "вътрешни" за организацията ни.
- Какво планирате до края на мандата си?
- Имаме много събития. Дори наскоро ни одобриха да сме домакин на среща, на която ще се обсъждат въпроси на международно ниво, свързани с организацията. Ще се проведе през януари. Гостите ни ще са от различни страни в Европа, ще присъстват и членове на международния борд на BEST.
През март ще се състои четвъртото издание на нашата BEST инженерна седмица, която жъне огромен успех до момента. Изключително популярна е не само сред компаниите, но и сред студентите. Много колеги вече започнаха да ме подпитват кога ще се проведе тази инициатива, за да могат да участват. Това е най-голямото ни кариерно събитие. Миналата година седмицата пожъна голям успех. В нея участваха повече от 160 студенти, а 12 компании ни бяха партньори.
Ще организираме и поредния ни академичен курс, който ще се проведе през есента на 2014. Темата ще бъде известна след няколко месеца.
- Каква точно е целта на инженерната седмица?
- Нашата цел е студентите да намерят реализация в различни компании. През тази седмица те имат възможността да практикуват уменията, които са научили в университета, и да ги покажат пред потенциалния си работодател. Преминават през различни инженерни задачи, които са им зададени от компаниите, проявили интерес. Участниците се състезават в три отбора по четирима души за всеки казус.
- Какви бяха резултатите от последната седмица?
- 30 от участниците бяха поканени на интервю за работа или стаж, а около 10 бяха наети. Представители от компаниите наблюдават как всеки участник мисли, как изпълнява задачите, които са поставени. Фирмите имат поглед над самия казус и върху протичането на състезанието. Получават се и интересни обрати на събитията. Моят съквартирант, който беше финансов мениджър на последния борд, участва в казус на една от компаниите. Отборът му не се класира на първо място. Въпреки това той бе поканен от фирмата на стаж, а вече официално е и техен пълноправен служител. Не само победителите могат да си намерят работа, важно е студентите да се представят добре с поставените задачи.
 

Кацаров иска анекс към Националния рамков договор

автор:Дума

visibility 0

7 жертви в катастрофи у нас за 24 часа

автор:Дума

visibility 94

РЗИ-Благоевград с план за новата ковид вълна

автор:Дума

visibility 105

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 111

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 356

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ