05 Юни 2020петък21:48 ч.

Палитра

Млад варненски автор обрисува лицето на града през архитектурата

/ брой: 54

автор:Дума

visibility 628

За своята първа самостоятелна изложба младият художник Георги Кенаров е приготвил серии от графични и живописни произведения в жанровете на пейзажа, фигуралната и абстрактната композиция, създадени между 2010 и 2019 г. 

Творбите, изпълнени в графичната техника монотипия, датират от най-ранния творчески период на художника. Те са абстрактни композиции, в които формата е освободена от своята конкретност, от препратки към натурата. Произведенията притежават иконография, налагаща ситуирането им в полето, където не присъства образ от феноменалния свят, казва Доротея Павлова, кураторка. 

Серията градски пейзажи (от Куба и Америка от първите десетилетия на ХХ в. и от съвременна Варна) е в литографска техника. Образът е конструиран чрез прецизна рисунка със средствата на линията и щриха в съчетание с визуални цитати от фотографски изображения. Класическият графичен образ взима прототип от фотографския художествен опит. Градът е топос на човешкото битие, място на история и култура. В пейзажите, изпълнени в акварелната техника - мокро в мокро, композицията се изгражда като преливания на колоритна градация на един цвят и графичен елемент, структуриращ пространството. Топосите са от местности край Варна, където морето среща небето на хоризонта, а следите от човешката намеса са изведени в конструктивни картинни елементи, допълва Павлова.

Творбите са изложени до 11 април в зала ателие "Георги Велчев" на ГХГ във Варна, ул. "Радко Димитриев" 8.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 462

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 827

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ