18 Ноември 2019понеделник11:51 ч.

Булевард / суета

Митовете за шампанското, или най-разпространените заблуди за пенливите вина

В умерени количества консумацията им е не само е полезна, но дори и необходима за човешкото здраве

/ брой: 300

автор:Альона Нейкова

visibility 4197

Пенливо вино, произведено от определени сортове грозде чрез вторична ферментация, може да се нарече шампанско, само ако е от френската провинция Шампан. Фирменото название Champagne е защитено за Европа още с Мадридския договор от 1891 г. и се отнася за вина, произведени само в тази провинция и съответстващи на традицията и стандарта. Това положение е потвърдено и с Версайския договор след края на Първата световна война. Бил е създаден Международен комитет на шампанските вина и разработен стандарт за производството им в едноименната провинция според точно определена технология. От 2005 г. е забранено дори използването на термина "шампански метод" за вината, произведени в други райони на Франция и света. Отделните страни наричат такива напитки по различен начин. В Испания пенливото вино е познато като Cava, в Италия - Spumante, в ЮАР - Cap Classique, най-разпространеното мускатово в Италия е Asti, в Германия - Sekt. Дори в други провинции на Франция не може да се използва названието "шампанско", поради което то се нарича Cre`mant. На територията на бившия СССР е възприето да се използват прилагателни - Советское шампанское, Украинское шампанское, Игристое шампанское и т.н. В САЩ такова вино е познато с допълнението semi-generic, което дава информация, че е местно. Сред разновидностите на шампанското най-популярни са сладкото и сухото, които имат и варианти с представките полу- и екстра.

Десетилетия наред любителите и ценителите на шампанското се придържат към определени, разпространени по цял свят разбирания за пенливите вина. Някои от тези убеждения обаче са пълни заблуди, които е крайно време да бъдат развенчани. Нека разгледаме най-честите и интересни митове за шампанското и неговата употреба.
Изстрел с тапата
Смята се, че шампанското задължително трябва да се отвори така, че тапата да се изстреля шумно и надалеч, а пяната да бликне като фонтан. Това обаче е абсолютна грешка. Добре е към пенливото вино да се отнасяме с внимание и предпазливост, като бутилката се накланя под 45-градусов ъгъл, а с другата ръка се придържа тапата. Лекият дим и приятното изпукване при отварянето на шампанското са гаранция за високото качество на виното.
Ледена температура
Според някои, преди да се поднесе, шампанското трябва да бъде силно охладено. Всъщност, оптималната температура на това пенливо вино, препоръчвана от специалисти, не трябва да е по-ниска от 9-12 градуса по Целзий. Ако се прекали със заледяването на питието, се губи истинския му вкус и аромат.
Сладко изкушение
Шампанското най-добре върви с шоколад и различни десерти, твърдят повечето ценители. Да, но не съвсем, смятат пък експерти по пенливите вина. Сухото шампанско и неговата разновидност тип брут се подчертават с твърди и сметанови сирена. Към розовите пенливи вина се поднася телешкото, към червените - червени меса. Морските дарове, пилешки гърди и черният хайвер са най-подходящи за белия брут. Десертите и шоколадът допълват вкуса на сладкото и полусладкото шампанско. Именно върху тези разбирания е изграден и главният принцип за съчетаването на пенливите вина с мезетата: едното не бива да пресича или да поглъща другото.
Питието на дамите
Доста често може да се чуят изказвания, че шампанско пият предимно представителките на нежния пол. Това може тривиално да се обясни с факта, че чувствителните женски сетива по-лесно възприемат приятния вкус на пенливото вино. Но и сред мъжете има доста почитатели на шампанското, каквито са били такива изтъкнати личности Айзенхауър, Ян Флеминг, Пьотр I, А.С. Пушкин, Луи ХIV, Н.С. Хрушчов и много други.
Дефект на бутилката
Когато на гърлото на бутилката с шампанско има лека драскотина, се смята, че това е дефект, изпуснат от очите на производителя. Работата обаче е там, че пенливите вина, създадени според класическия метод на шампанизация, се подлагат на дегоржаж. Така се нарича процедурата, при която се отстранява скобата от временната тапа, за да се премахне утайката. Именно тогава е възможно леко да се повреди и гърлото на бутилката, което обаче по-скоро е свидетелство за спазването на традиционния начин за производство на пенливото вино, отколкото е белег на брак.
Празнична напитка
Факт е, че най-често шампанското се пие по празниците - обикновено на Нова година. Но това съвсем не означава, че приятното пенливо вино е неподходящо за консумация през останалото време. Специалистите изтъкват, че шампанското в умерени количества не само е полезно, но дори е необходимо за човешкото здраве. Всички отрицателни качества, с които е набедена тази напитка, обикновено са резултат от прекомерната й употреба. И дори не на самото шампанско, а на комбинирането му с неподходящи мезета и алкохол. Самият Луи Пастьор е смятал, че пенливото вино е най-здравословното от всички напитки.
Розово/=червено+бяло
Лаиците са на мнение, че розовото шампанско се получава, като се смеси червеното и бялото вино. Малцина са обаче наясно, че нежният цвят е резултат от изключително сложен и прецизен процес. Най-просто казано, розовото се постига в резултат на краткотраен контакт на бялото вино с ципата на червените гроздови зърна.
Въртенето на тапата
За да се отвори шампанското, повечето хора въртят тапата. Това обаче е напълно грешно. Трябва да се върти самата бутилка. Тогава хлъзгането на тапата ще е по-плавно и тя с леко "издишване" ще излезе почти сама.
Пие се от... сутринта
"Шампанско сутрин пият или аристократи, или дегенерати" - тези думи, произнесени в известния руски филм "Диамантената ръка", се превърнаха в култова фраза. И също така създадоха леко грешно впечатление у хората. Поне у тези, които не познават някои френски табиети, според които е напълно нормално да пиеш шампанско от... сутринта. Смята се, че няма нищо лошо да се гаврътне чаша пенливо вино на закуска. Ако някой реши все пак да последва светлия пример на французите, добре е да знае, че преди обед се консумира леко шампанско, през деня - сладко или полусладко, а за вечеря с приятели се препоръчва някоя луксозна марка.


Магически ритуали за Нова година

Интересът към магията никога не секва и хората измислят какви ли не начини да се опитат да предскажат съдбата си. И гледат на карти, на кафе, а напоследък е много модерно да го правят и с шампанско.
За целта, първо, трябва да отворите бутилката. Ако тапата се е изстреляла в тавана, годината ще бъде стремглава и изненадваща. Успеете ли да я извадите внимателно, предстои ви да изживеете 12 спокойни месеца. А когато шампанското прелее, това е знак за много емоции, сълзи и, възможно, голяма любов.
Сипвайки пенливото вино в чашите, обърнете внимание на мехурчетата. Ако са в повече, животът ви ще кипи, наситен със страхотни преживявания. Когато видите, че мехурите извират от дъното на чашата на конци, пребройте ги и ще разберете колко пътешествия ви предстоят през Новата година.
Хвърлете малко парченце шоколад в шампанското. Започне ли да се върти, очаква ви живот, изпълнен с ярки събития. Потъне ли на дъното, добре е кротко да чакате щастието си. Ако пък спокойно си плува на повърхността, всичко през годината ще е благополучно.


Вана със 122 бутилки

Необичайна вана ще ви предложат, ако отседнете в лондонския Cadogan Hotel. Ще имате възможност да избирате между 5 вида луксозно шампанско. Най-евтино - само 4000 паунда, ще ви струва да се потопите с половинката си в Louis de Custine Brut 1998. Най-скъпата вана с шампанско може да си поръчате срещу 25 000 британски лири - тя ще бъде напълнена със 122 бутилки Dom Pe`rignon 2002. Има и междинни ценови варианти, които варират от 6000 до 16 000 паунда. Имайте обаче предвид, че няма как да ви сипят във ваната повече от 91,5 литра вино. Но все пак ще го загреят до желаната от вас температура.
И е добре да предвидите бакшиш за човека, който ще следи да не потънете в шампанското, овреме ще ви подаде кърпата и също така ще ви помогне да излезете от ваната, ако случайно не сте в състояние да го направите сами. Освен това ще ви поднесе специален комплимент от хотела - бутилка шампанско и ягоди в шоколад...

Мъгливо, но топло време тази седмица

автор:Дума

visibility 28

Пореден протест срещу Иван Гешев

автор:Дума

visibility 68

Мика Зайкова: Този път българинът няма да мълчи

автор:Дума

visibility 173

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 218

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 221

Разширяват обхвата на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 142

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 197

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 238

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 420

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 219

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ