01 Август 2021неделя19:25 ч.

Младежи

Мислите ли изобщо?

Въпроси към окупиращите студенти

/ брой: 261

visibility 1658

Адриан Скримов


- Защо протестирате? - Искаме оставка.
- А защо искате оставка? - Как защо, вие не виждате ли? 
- Аз питам за вашия мотив? - Ами много грешки направи тоя кабинет!
- Какви грешки? - Ами много грешки, и вече не можем да търпим!
- Посочете пет? - Ами Делян Пеевски...
- Нещо за образованието? - ............
- Знаете ли, че сега кабинетът отпуска по-големи бюджети на вузовете, и то още преди да започнат протестите, не като следствие от натиск? 
И един незададен, риторичен въпрос - Вие въобще мислите ли?


Това е един теорeтичен разговор със студент, взет на база интервютат,а тиражирани по повечето телевизии. Какво разбираме от него - хората протестират, погълнати от вълната на демонстрации против кабинета "Орешарски", но нямат представа защо го правят. Те искат само едно - "Оставка". Окупират университети, кръстовища, магистрали и какво ли още не. Излиза, че ако днес аз поискам да окупирам някоя магистрала, за да протестирам срещу кабинета, мога да го направя, без да имам каквито и да било проблеми. Ако обаче изляза заедно със свои приятели и съмишленици да защитя правителството, тогава вече става интересно. Срещу нас ще се изсипят хули, ще бъдем наречени "мръсни комунисти", "червена сган", "рубладжии", от опит вече знам, че може да се чуе и някоя звучна "АНАТЕМА". Ако някой отрази така наречените контрапротести, веднага бива обявяван за манипулатор на общественото мнение и човек, който трябва да бъде низвергнат от демократичното общество. Написах демократично, та се сетих да попитам протестиращите:
- Уважаеми, къде ви е демократичният дух, след като окупирате светинята на българското образование и по този начин възпрепятствате много хора да упражнят законното си право на образование, за което, между другото, са платили? Къде отива този дух, когато обявявате себе си за легитимни, а другите законно избрани представители на студентите за "нелегинимни"? Къде отива така нареченият демократичен дух, когато слагате КПП на всички входове на Софийския удиверситет?
Но стига с анализите и въпросите. Нека кажа защо аз подкрепям кабинета, пък после ме наричайте както искате.
Най-важни за мен са няколко неща, парите за образование и наука, мерките за повишаване грамотността на населението, които са заложени в проектобюджета, социалните мерки и парите за повишаване на заплати, пенсии и социални плащания.
Е, всичко това го има предвидено за идната 2014 година.
Правителството залага реализирането на публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" в размер на 500 млн. лева. Тя представлява нов механизъм за финансиране на публични инвестиционни проекти и програми на конкурентен принцип, чрез който разходите ще се обвържат по-тясно с поетите в управленската програма ангажименти.
Политиките в областта на образованието и ученето през целия живот са изведени като основен приоритет за 2014 година. С основен акцент върху стабилния и устойчив икономически растеж се явява реформирането на професионалното образование. Тук основният фокус е разширен не само към придобиването на специфични умения и способности у учениците, но и върху развитието на педагогическите кадри и внедряването на електронно обучение, което ще подобри едновременно качеството, достъпа и привлекателността на професионалното обучение.
Важен момент е интегрирането на учебния процес с професионалния и практически опит чрез обвързването на професионалните училища с бизнеса. Предвиденият нов механизъм за допълнително финансиране в размер на 100 млн. лв. в системата на образованието ще повиши квалификацията на работната сила в дългосрочен план с положителен ефект върху нарастването на производителността на труда. Осигурени са и допълнителни средства за подкрепа на малки училища и детски градини, за превенция на отпадането на учениците и за стимулиране и задържане на педагогическите кадри в професията.
Сред социалните мерки са включени увеличаване на месечната добавка за деца с увреждания на 240 лв., увеличаване на обезщетенията за отглеждане на малко дете на 340 лв., разширява се кръгът на лицата, които имат право да получават целеви енергийни помощи.
Ще бъдат предоставени допълнително и 2 млн. лв. по бюджета на МТСП за услугата "Обществени трапезарии". Предвидените средства за социални дейности през 2014 г. са общо 11,262 млрд. лв., което е увеличение от 354,9 млн. лв. в сравнение с предходната година.
В Бюджет 2014 се възстановява осъвременяването на пенсиите по "швейцарското правило". Това ще доведе до увеличение на пенсиите от 1 юли 2014 г. с 3%, за което са предвидени допълнителни 120 млн. лева. В законопроекта е предвидено и увеличаване на тавана на пенсиите от 1 юли 2014 г. от 770 лв. на 840 лева. В областта на пенсионната политика се запазва възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране по чл. 68 от КСО на достигнатите през 2013 г. нива.

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 0

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 16

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 45

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 47

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 809

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 940

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 931

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 868

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1271

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 1595

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 690

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 1349

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ