30 Юни 2022четвъртък19:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

Мислете критично

/ брой: 46

автор:Кристиан Вигенин

visibility 91

Кристиан ВИГЕНИН


В условията на пропагандна война е важно да се отнасяте с известно подозрение към всяка информация. Функционират десетки съмнителни сайтове, които се цитират едни други, затова винаги проследявайте първоизточника. Търсете и другата гледна точка - Фейсбук ви лишава от нея, като ви затваря в балон от приятели и линкове, които отговарят на съдържанието, което сте най-склонни да четете. Така в един момент оставате с впечатление, че всички са на вашето мнение, отхвърляте априори другите гледни точки и ви изглежда, че някакви лоши и подкупни медии и политици ви говорят обратното на това, което - според вас - е абсолютна истина. Най-често не е.
Разсъждавайте дали това, което ви внушават в публикациите, реално следва от макар и малкото верни факти, изложени в тях. Мислете критично - хората по принцип са склонни да чуват това, което съвпада с предварително създадено вече мнение, но вие не сте от тях. Комфортно е, но не бива да позволяваме да ни свалят на по-ниско еволюционно равнище - нашият вид е "разумен човек", не стига да сме просто "изправен човек".
Пропагандата има и други методи. Стимулират се (къде с пари, къде с друго) определени говорители - обикновено професори, политически наблюдатели, журналисти, дори политици, на които при нужда се дават готови тези, които да разпространяват по канали, осигурени чрез влияние в определени медии. Повечето си имат и НПО за тежест. Когато видите една група в даден момент да излезе масирано с едни и същи тези, значи им е поставена задача. В някои случаи тази схема на промиване на мозъци е по-мащабна, отколкото си мислим. Когато в България ви цитират какво са казали френски икономист, италианска журналистка, американски (уж) професор и т.н., които говорят почти едно и също и ви ги представят като големи авторитети, проверете в Гугъл и ще установите, че обикновено са хора без особено влияние в държавите си и в професионалните си общности...
И накрая - троловете. Финансират се армии от тролове, които целят да създадат впечатление за масова подкрепа на определена теза чрез споделяне на публикации. Когато не се замисляте особено, вие също споделяте и тогава победата им е двойна - ставате не само жертва, но и участник в пропагандната операция за манипулиране на общественото мнение, при това доброволно и безплатно...
С тези методи и средства не просто се манипулира общественото мнение, но се цели натиск върху политиците да взимат грешни решения, мислейки, че са правилни, или да не взимат правилни решения, мислейки, че са грешни. С други думи, някои пропагандни кампании могат без колебание да влязат в графа "заплаха за националната сигурност". Успешно скрити зад свободата на словото, свободата на изразяване и всички други достижения на съвременната демокрация, тези кампании всъщност ги рушат.
И така - вие системно сте мишена на манипулации. Можете да се примирите и да се носите по течението, по-лесно е. Но можете да започнете да се замисляте и да се противопоставяте. По-трудно е, светът може да се окаже по-сложен, с повече нюанси, отколкото някои от вас са предполагали.

Фейсбук

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 279

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 68

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 47

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ