29 Юли 2021четвъртък05:34 ч.

Акценти

Мисия Лондон

В столицата на Великобритания бе учредено писателско дружество

/ брой: 92

автор:Никола Филипов

visibility 1152

Наскоро, общувайки в социалните мрежи, установих, че в Лондон и някои други градове на Великобритания живеят и творят двайсетина български поети и писатели. Не само Алек Попов написа тук своята "Мисия Лондон". Повече от четвърт век тук живее и твори Надя Михайлова,  дългогодишен член на Съюза на българските писатели, публикувала над десет свои книги - романи, разкази, новели, пътеписи... В романа "Луди сенки" (трилогия) тя анализира съдбата на три поколения българи, живели в България и Англия. Изпъкват и други двама творци - съпрузите Кристофър и Ана Бъкстон, които от десетилетия живеят ту в Англия, ту в Бургас. Кристофър е продължител на традициите на Мерсия Макдермот и пише романи на българска историческа тематика. В Бургас той е преподавал английски език на Петя Дубарова. Освен трите си романа Кристофър Бъкстон настойчиво превежда и издава на английски език творбите на български класици - Ботев, Яворов, Славейков, Дебелянов... Последната книга на Ани Бъкстон пък - "Европейските султанки на Османската империя", предоставя нови тълкувания на някои интриги и факти от историята на Османската империя и осветлява непознатия живот и атмосфера в султанския харем.

В Англия твори и Мартин Ралчевски, чиито романи и сборници с разкази красят витрините на повечето български книжарници. Ралчевски ще е гост на Първия фестивал на българската книга, който ще се проведе в Брюксел на 8 и 9 юни. В Лондон Юлиян Попов написа "Островът на мъглите". Тук Ивайло Терзийски, Валентин Шуменов, Ирена Сиракова, Валентин Йорданов, Росица Чакърова и някои други пишат своите стихотворения. Ивайло Терзийски наскоро издаде шеста своя стихосбирка. Негови творби са помествали и най-престижните литературни издания, награждаван е в редица национални конкурси. Пет свои стихосбирки вече е публикувал и Валентин Йорданов. Няколко книги има и Здравка Владова-Момчева, която е учителка в българското училище към посолството ни в Лондон.

Три издания претърпя и моята книга "Що е то Лондон и що прави нашенецът там", която сайтът "4ети.ме" е включил сред най-търсените и четени книги от български автори. В списъка ми има още няколко имена на живеещи в Англия български творци, с които все още не съм осъществил пряка връзка. След като споделих с члена на УС на СБП Георги Николов тази моя издирвателска дейност, у него възникна идеята да се учреди в Лондон Дружество на българските творци към Съюза на българските писатели. И така, в една от залите на Българския културен институт при гостоприемното и благосклонно отношение на директорката му Светла Дионисиева тези дни се събрахме няколко от живеещите в Англия български творци и положихме началото на това дружество. Доайенът Надя Михайлова ни запозна с основните цели и задачи на съюза. Ивайло Терзийски предложи периодично, примерно всяка година в Месеца на българската култура и славянската писменост, да се организират в залите на Българския културен институт рецитали и четения от новите творби на авторите. Предложено бе и издаване на годишен алманах или антология с нови творби на живеещите в Англия български поети и писатели. 

Разбира се, изискванията за членство в този съюз, чийто почетен председател е бил Иван Вазов, са такива, че въпреки издадените свои книги не всички от изброените тук имена ще бъдат приети за членове. Защото днес всеки платежоспособен графоман е в състояние да отпечата не една и две, а десетки свои книги. И не само да ги отпечата, но и да ги популяризира. Отдавна сме свидетели на развитието на чалга в българската литература. Както се изразява един университетски преподавател по литература, авторите днес могат да се класифицират в две неприпокриващи се категории - популярни автори и стойностни автори.

За членство в Съюза на българските писатели се изискват и две препоръки от действителни негови членове. Поради което предоставени от авторите книги ще бъдат проучени от специалисти, които ще се произнесат по въпроса.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ