07 Октомври 2022петък15:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 18° и 23°, в София - около 19°. Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 18° и 23°, в София - около 19°.

Позиция

"Мисисипи" е по-демократично от "Волга"

Не стихват майтапите на българите с родния ни език

/ брой: 108

автор:Денчо Владимиров

visibility 2102

Някога бяхме един от най-грамотните народи по света. Според световната статистика преди 30 години сме били водещи по отношение на грамотността. Англичаните например и днес допускат в писмеността си повече грешки и от някогашните тройкаджии по български език в българските училища от времето, преди да настъпят злощастните реформи в образованието ни.

Ама минало бешело време.

Сега тръгнеш ли по улиците и магазините ще прочетеш надписи "Йодеколонът е шветски", в гостилниците ти предлагат "шкенбе в гювече", "Прас с уриз", "Пражени картофи", "Лемонада" , "Толстолопс", "Охтопод", автобусните спирки в градовете ни се облепени със саморъчно произведени - на ръка и на компютър, обявления и реклами: "Зглобявам мебели", "Продавам прожинено легло", "Организирам абитюрентски балове"...

Навред из учрежденията на републиката попадаме на какви ли не бисери на неграмотността. Синдикалист съобщава на колегите си с оставена белeжка: "Налага се спешно да замина на конфлик в синдикалната организация на..."; политически оратори по симпозиуми, радиа и телевизии заявяват, че еди-кой си въпрос е поставен "акутно", а всеки ден слушаме, че в страната ни гостува на пилотно посещение еди-кой си началник от ЕС или Щатите. Събеседници в ефира, с титли на професори и доценти, вместо познатата от векове българска дума "макар", произнасят изкилифещено "макър". 

 А и във вестниците - цял водопад от езикови бисери! В медийните сайтове - също. От новинарските  емисии на говорещи бързо и задъхано, като че смок ги гони, хвърчат думи с преглътнати звуци и срички. А  ударенията върху иначе познати от векове български  и чужди географски имена са на принципа, на който се съобщават спирките в Пловдив от автоматизираната система, изготвена от софиянци - така някогашната спирка на някогашната сладкарница на името на руското езеро "Байкал" се съобщава като "Бай Кал" и пътниците се  дивят дали да слизат...

 А за 30 години в Пловдив стана такава смяна на  имена на улици, че таксистите вече направо изпадат в транс, докато намерят улицата, на която искат да се озоват клиентите им. Направо се превръщат в криминалисти и разузнавачи. Ще дойде време да имат нужда и от кучета следотърсачи. Засега все още има улица с название "Волга", ама никак не е сигурно дали и тя няма да бъде прекръстена заради новата  геополитическа преориентация на българите с името на друга голяма река, звучаща не така тоталитарно и  къде по-демократично - Мисисипи...

 Тогава таксистите ни вече ще заридаят от безпомощност как да се оправят из улиците на града, в който са родени и първо мляко засукали.

Атанас Зафиров: ГЕРБ са наясно, че с тях няма кой да управлява

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 195

Иван Ченчев пред БСТВ: БСП ще я има - напук на душманите

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 195

Номера като за комедийно шоу

автор:Иван Бакалов

visibility 94

/ брой: 195

Как мерките за пестене ошашавиха белгийците

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 195

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ