12 Април 2021понеделник07:08 ч.

Миражи в стила на реализма

Въпреки че по доход на глава от населението в ЕС сме на последно място, то по размер на средствата за издръжката на депутат окупираме видното второ място

/ брой: 163

visibility 438

Славчо Кънчев*

Преди години една известна демократка-депутатка, размахвайки от екрана тризъбеца на необоримото си красноречие, прикова върху стената на позора всички журналистващи критикари на уж твърде разточителните държавни разходи и за Народното събрание, а и за самите Бащи (и Майки) на Отечеството. Прикова ги заслужено, без право на прошка или амнистия, понеже, както се проясни в напористото интервю на депутатката, съществуват само две истини - грешната и нейната.
Нали Народното събрание е Къщата на държавата, а за да е способна тя - държавата, да обгрижва майчински своя си народ, наложително, дори повече от абсолютно наложително е, първо, самата Къща, второ, режийните разноски на жените и мъжете, произвеждащи върху депутатските банки "социалната държава", и, трето, останалите подробности, да са на ниво шест +. Справедливостта, оплодена със зряло държавническо мислене, го изисква, в тон magister dixit изнравоучителства въпросната персона.
Но тъй като

всяка нова идея е клин

който влиза откъм дебелия си край, то някои лица, чийто пъп е бил вързан с връвта на раздора и още повече неблагодарници за депутатското служене в полза роду, опонираха на госпожата с въпрос, миниращ брода към гарантираното благоденствие на нейните съграждани. Защо, въпреки че по доход на глава от населението в ЕС ние сме заседнали на първото място отзад напред, то по размер на средствата, бликащи регулярно по 240 индивидуални графи "държавна субсидия на депутат", окупираме видното второ място. И после зашиха накръст с конците на конкретиката устата на устатата депутатка.
16 409,33 лв., или 8 389,96 евро, е ежемесечната издръжка (без заплатата) на всеки един от тези, които са събрали у себе си ако не трудолюбието на света, то поне на цялата ни страна. Уви, малка страна, малко трудолюбие. Затова и изостават с доста - но едва ли завинаги, от Италия, където народните избраници се потят върху всички листове на календара да оправдаят любовта на сънародниците си, като изхарчват, и то не проформа, по 12 000 евро на месец. Сизифовски мъки, ала който търси на баницата мекото, а на работата лекото, няма данни да възседне депутатска банка върху Ботуша.
За сравнение, около 7000 евро месечно е държавната субсидия за член на Бундестага в Германия, 6000 евро - на депутат в парламента на Великобритания.
Към лоното на правата вяра, че напредъкът на държавата може и да не зависи от една камара фактори, само че не, не и не! - от дебита на субсидиите за депутатите се опъват да се приобщят например шведските данъкоплатци. Затова и отпускат с капкомера месечно по-малко от 6000 евро на онези, които са избрали да им служат, пардон, да не използваме чуждици, а да минем на нашенска терминология - да ги управляват. И понеже проверката е висш израз на доверието, шведските депутати са длъжни да отчитат публично всеки изхарчен от тях евроцент. Пък и нали прозрачността е не когато може да се погледне през нещо, а само когато е възможно да бъде видяно всичко.
Независимо дали сме се вторачили през сателитна локация или визави на място, когато се отнася до шведския парламент, то там никак, ама никак не е възможно да бъдат съзрени повече от 3 (три) броя служебни коли. Господи,

каква невероятна нищета

на тамошната парламентарна кесия! За разлика от тукашната ситуация, където депутатският каймак на нацията регулярно натоварва местното туземно население в собствената му колония със закупуването на десетки автомобили, бивали нерядко и в клас "лимузини".
Малко счетоводно отклонение: администрацията в Швеция е измежду най-свитите по щат в Европейския съюз, което обстоятелство спестява всяка година стотици милиони евро на данъкоплатците там. Няма лапсус - стотици милиони евро!... На този факт може да се погледне обаче и от новаторска, метеорологична гледна точка. Че климатът по шведските земи е твърде суров и неблагоприятен за избуяването като гъби след дъжд на високоплатените държавни служители. Е, в България - различна географска ширина, друг, мек и благоприятен климат. Където за комарите всички данъкоплатци са донори. Пък и напоследък тук са налице значителни климатични промени, отново благоприятни за размножаването на различни паразити.
Затова и докато преди 1989 г. броят на подписващите се във ведомостите срещу  "тавана" - тройна средна работна заплата, е 50 души, то, по време на т.нар. преход числото набъбва първоначално до 600, после - нов успешен етап от прехода и, хоп! - надскача 850. Дори в тест за първолаци питането дали 850-240 е равно на нула е с понижена трудност. Е, нали държавата ни е парламентарна република и другите власти се вдъхновяват от парламентарния пример. В изпълнителната отделно бликат и петцифрените "бонуси", определени по системата "сам се хваля, сам си плащам". За справка: бившата шефка на НЗОК Нели Нешева си самосложила лавровия венец на първенец, декориран със собственоръчно подписания от нея чек за 12 000 лева като бонус за 2011 г., пак в нейна си полза. И още, и пр.... Ала най за вникване в летописите за бонусите е рекордът на бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията - цели 72 000 лева, пак за 2011 г. За получателката - година в розово, за мнозинството българи - черно...
Подпитаме ли получателите на бонуси за морални подробности, веднага ни просветва, че тази тема е редно, пък и честно, да е табу за журналистващите непатриоти. Не бива да я оскверняват с перата си, понеже не само цялата ситуация е въпиещо несправедлива, но и самата "четвърта власт" още повече. Може някой от нея да оспори, че по "белия свят", съответните заплати са в пъти по-високи?! Да, ама не!
Не от пързалката за наивници стърчат два очевадни препъникамъка. Първо е т.нар. паритетна покупателна способност: колко стоки и услуги би получил тук един български депутат със своите (законни) доходи и какво количество колегата му, например от Капитолия? Има още по-лесно: например колко годишни заплати са необходими на нашенски парламентаристи за закупуването на престижен апартамент в тузарски "затворен комплекс" в София и съответно на американски конгресмен да придобие подобен имот във Вашингтон. Резултатът в никакъв случай не подтиква към просия домораслите ни гаврошовци, по-скоро зад океана "отците на нацията" има за какво да завиждат.
Второ: както се лееше преди години от любимата на лицето С.С. (бивало и премиер) грамофонна плоча:

"държавата се управлява като фирма"

И когато корпоративните приходи потъват, икономическата тежест се разпределя върху социалната група, която, дори и да свие потреблението си, би останала високо над средното ниво у нас. Остане ли бюджетът да сипе все същите щедри дози финансов прашец върху "цвета на нацията", то същата българска нация може и да гушне букета. Поднесен й от "цветята на нацията".
По-важното е, че тези национални постижения не остават единствено за вътрешна консумация, а авторите им да се пъчат самотно пред огледалото. Получават и - както се полага, международни признания. Най-новата ежегодна класация за икономическа свобода на фондация "Херитидж" и "Уолстрийт джърнъл" отбеляза "негативна динамика" с близо десет пункта, или казано с думи прости - влошаване, на показателя "правителствени разходи" в България. Били се повишили, затова... И ако за някои е влошаване, то за останалите е подобрение. От едните джобове излизат, в другите - влизат. Парите. Но в природата няма празно пространство. Всъщност тези, изпразнени джобове, са пълни, даже претъпкани. С... липси: липси на медицински грижи, на прилични пенсии, на достатъчни детски добавки. Липси на..., и пр., и т.н.
Същата графика, както и на броя на ощастливените със заплати "3 в 1", където небето е границата, следват и "безотчетните" финикийски знаци. Върху които, за улеснение на финансовото министерство, не на бенефициентите, не се начисляват нито осигуровки, а, както е и наредено свише, освободени са от данъци. Понастоящем техният размер достига до 1608,55 лв. на месец за всяка депутатска персона, според официална справка, предоставена от Народното събрание на Асоциацията за борба против корупцията в България, на основание на Закона за достъп до обществена информация.
Истината изисква да бъде подчертано с три черти, че

безотчетните пари

в никакъв случай не са на сто процента надзиравани. Не се изискват документи за изразходването им. Че кой би дръзнал да набеди несправедливо българските депутати във финансови машинации?! И да ги принуди като неуморни пчелички да прошнуроват разходните си документи за нашите пари: фактури за обеди, разписки за галавечери, касови бележки за... Маса отчетни доказателства за положените неистови саможертви в пантеона на народополезното служене. Призвание, което оправдава средствата, особено ако тези средства са цел.
За пищни месечни угощения, например 15-годишно уиски по 217 лв. бутилката (Колко скромно - би могло да е 18-годишно!), калмари на скара, сьомга с шафран. Демонстрации на междудепутатска учтивост чрез взаимна размяна на изискани, че и скъпи подаръци: запалки по 800 лв. или часовници не по-долу от по няколко хилядарки. Е, не е ли гореописаното народоугодно служение?
Комуто хрумнат греховни мисли не в правилната посока, към греха на съмнението, значи му се привиждат миражи.

*Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България
 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ