23 Март 2023четвъртък00:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

Миньори търсят 50 млн. лв. кредит

Американската ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" от три месеца е спряла плащанията си за въглища

/ брой: 189

автор:Христо Христов

visibility 2230

50 млн. лв. кредит търсят от държавното "Мини Марица изток" ЕАД - Раднево, за да бъдат разплатени задълженията към държавата и поне част от сумите, дължими към фирмите - доставчици. На 364 млн. лв. възлизат неполучените средства от основните контрагенти на мините, 344 млн. лв. са отдавна просрочени.
Най-голям е дългът на американската ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" - 190 млн. лв. Точно тази централа вече от три месеца не е превела и стотинка, дължимата сума е равна на 10 млн. т въглища, т.е. близо една-трета от годишното производство на трите открити рудника. 78 млн. лв. дължи дружеството към своите доставчици, от които 71 млн. лв. са в просрочие.
Една от фирмите вече е блокирала част от банковите сметки заради 2 млн. лв. борч. В последния момент е било стопирано съдебно дело за обявяване в несъстоятелност, за целта на охранителна фирма, чийто договор бил предсрочно прекратен, са изплатени 1,6 млн. лв.
Ситуацията е изключително тежка, призна вчера председателят на съвета на директорите, бившият народен представител от ГЕРБ Диан Червенкондев. Очакванията, че най-после ще се отпуши финансирането от ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" и "Ей И Ес" - Гълъбово, засега не се потвърждават. На практика 7300-те работници и служители получават заплатите си от преводи, които правят ТЕЦ "Марица изток 2" и "Брикел" - Гълъбово.
Заради прединфарктната ситуация едва една десета част от инвестиционната програма е реализирана, под 50 процента е и изпълнението на ремонтните работи.
От 1 септември дружеството възнамерява да предоговори договорите с основните си контрагенти: двете американски централи, държавната "ТЕЦ Марица изток 2" и частното "Брикел", които ще трябва да заплащат авансово необходимите им въглища.
Комплексът "Марица изток" е натоварен до краен предел, включени са 2700 мегавата мощности, непрекъснато се завишават заявките за топливо, но плащания са "на час по лъжичка", признават мениджърите. На "хартия" за първото полугодие дружеството е на счетоводна печалба от 29 млн. лв., но на практика няма средства за елементарни харчове. Изключително тежка е ситуацията с дължимата към 4 общини концесионна вноска, сумата надхвърля 38 млн. лв. и това "връзва ръцете" на местната власт в Гълъбово, Раднево, Нова Загора и Тополовград.
Очакваме да надхвърлим предварително заложения за 2015 г. добив от 28,4 млн. т въглища, но сериозно изостава разкриването на пластовете, където сме на 70 на сто от плановите задания, призна инж. Андонов. Въпреки проблемите засега нямало социално напрежение, редовно се плащали заплати и аванс, не се предвиждали съкращения, дори въвели назначение на необходимите специалисти.

Пламен Димитров:
Под заплаха е обезпечаването с въглища през зимата


По-рано вчера лидерът на КНСБ Пламен Димитров също коментира пред БНР, че закъснява ремонтната програма на "Мини Марица изток". Това, според него, поставя под заплаха обезпечаването с въглища през зимния сезон. Той призова американските ТЕЦ-ве в Маришкия басейн да изплатят дължимите суми, за да бъдат осигурени необходимите средства.


На "хартия" за първото полугодие дружеството е на счетоводна печалба от 29 млн. лв., но на практика няма средства за елементарни харчове
снимка Авторът

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 844

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 598

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 741

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ