21 Януари 2021четвъртък04:35 ч.

Снимка Михаела Катеринска

Министрите се оправдаха с времето и с кметовете за наводненията

автор:Дума

visibility 251

 Четирима министри дойдоха днес в парламента, за да докладват за обстановката в страната след обилните валежи и наводненията. И четиримата се опитаха да оправдаят бедствията с лошото време и с ненавременните действията на местната власт. В същото време централната власт допринесла да няма жертви при наводненията.

Пред депутатите говориха вътрешният министър Христо Терзийски, екоминистърът Емил Димитров, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и този на икономиката Лъчезар Борисов.

И четиримата не намериха за нужно да понесат отговорността за скъсаните диги, прелелите язовири и тоновете отпадъци, които задръстиха речните корита.

Опорната теза е, че заради бързата реакция на властта не е имало жертви при наводненията. Управляващите отричат обвиненията на хората, че домовете им са наводнени заради изпускането на язовирите в последния момент. 

"Няма язовири в страната, които чрез контролирано изпускане да застрашават хората или тяхното имущество. Отменено е частичното бедствено положение в Доспат и Мадан",  вътрешният министър Христо Терзийски. Изводът му от свършеното от МВР е, че въпреки интензивното развитие на обстановката и получените множество сигнали, заради бързата реакция и съвместни действия на изпълнителната власт, не се е стигнало до тежки инциденти, свързани със загинали и пострадали граждани.

Частично бедствено положение в момента е в сила в няколко населени места. Това са село Равадиново в община Созопол, град Белово, в общините Драгоман, Констинброд и Своге, в общините Симитли, Струмяни, Якоруда и Гоце Делчев.

В частично бедствено положение са все още общините Нови Искър, Надежда и Овча Купел в област София, както и врачанските села Бистрец, Бели Извор и Горно Пещене. 

Министърът на енергетиката Теменукжа Петкова повтори тезата, че всички язовири и съоръжения, стопанисвани от НЕК, работят в пълна изправност. Тя представи информация за четирите големи каскади, които бяха засегнати от интензивните валежи.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяви, че контролираното изпускане на язовирите ще продължи, докато не се достигне буфер. При необходимост ще се използват преливници, изпускатели и водоземни кули, за да се овладее положението.

Той прехвърли отговорността за затлачените реки с боклуци на местната власт. Каза, че има редица общини, чиито кметове не само не чистят деретата и коритата на реките, но дори хвърлят отпадъците край водоемите. "Половината кметове не си чистят", каза екоминистърът. За пример той  даде община Невестино, през която минава река Струма и при настоящите дъждове беше залят пътя при Яменското ханче.

 Министърът на икономиката Лъчезар Борисов пък отчете,  че за близо две години вече са ремонтирани изцяло 5 от общо 416 опасни язовира, за които правителството отпусна 500 млн. лв. Не посочи кои са ремонтираните язовири и не каза колко от милионите вече са усвоени. Отговорността на бавната работа прехвърли на кметовете, които отказвали да прехвърлят водоемите на държавата.

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ