03 Октомври 2022понеделник01:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Министерството на здравеопазването пуска безплатни антигеннни тестове

Разпределят екипите на Бърза помощ в още 4 точки - „Люлин“, „Овча купел“, в Пета градска клинична болница, в болница „Св. Анна“ и централната

автор:Дума

visibility 214

От днес Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един голям ресурс от безплатни антигеннни тестове, хората да могат свободно да се тестват. Това каза в предаването "Лице в лице" по Би ти ви служебният здравен министър Асен Меджидиев. "От утре даваме възможност на хората масово, където пожелаят, да се ваксинират. Досега беше възможно само при общопрактикуващите лекари. От понеделник се пуска електронно направление на общопрактикуващите лекари за безплатни тестове и те ще могат спокойно да насочват хората", заяви министърът.

Той допълни, че също така във всички РЗИ-та хората ще могат безплатно да си правят безплатни тестове без направление. От утре стартират мобилни групи от областните и общинските болници в 7 области на страната. Екипи от лекар и лаборант или лекар и медицинска сестра ще посещават труднодостъпните региони да тестват желаещите и да ваксинират всеки, който желае да бъде ваксиниран, тъй като не всички хора имат възможност да се пътуват, каза още здравният министър. В днешната заповед премахваме маските в обществени сгради, закрити помещения. Това е корекцията, която нанасяме от предишната заповед.

Корекциите в заповедите за COVID мерките ще се нанасят ежеседмично, тъй като експертите ще се събират всяка седмица и ще разглеждат ситуацията, съобщи Меджидиев. „Досега имаше национален план, в който се спазваха етапи и се влизаше автоматично от един режим в друг по области. Реших да предприема по-различен подход и да коригираме някои неща от този план. Реших да събирам екипа от специалисти лично в моя кабинет. Имаме три такива сбирки за 6 дни. Епидемиолози, инфекционисти, РЗИ, Бърза помощ, включително хора от бизнеса, и да разглеждаме мерките така, както е правилно да се налагат", каза министърът. Той изрази надежда, че през другата седмица ще разхлабят мерките още повече и хората ще живеят нормално. „Имаме мутация на вируса, при всяка вълна има различна заболеваемост и тежест на заболеваемостта и трябва да бъдем флексибилни“, добави Асен Меджидиев. По думите му в момента сме в плато и леко влизаме в нисходяща част. „Основният критерий, по който ние реагираме, е натовареността на болничната система. В момента имаме до 9% заети неинтензивни легла и около до 5,2% от интензивни легла, което предоставя възможност ние да реагираме“, допълни министърът. Той допълни, че в няколко европейски държави карантината е премахната, но там ваксинационният процент на населението е много голям. „Австрия е с над 80% ваксинирани хора, в България този процент е много нисък затова не можем да си позволим тотално премахване на карантината. Това ни беше дълга тема днес, на този експертен съвет, която обсъждахме. Надявам се от другата седмица, ако това плато тръгне силно нисходящо, да свалим дните на карантината, особено за ваксинираните хора. За тях да бъде 5 или 7 дни, след което да ги освобождаваме тотално от изолация или от карантина. За неваксинираниште мислим да я намалим на 7 дни, като се правят два последователни антигенни теста и ако тестът покаже, че са отрицателни, могат да бъдат освободени от изолация и карантина. Тъй като при наличие на отрицателен антигенен тест този човек не разпространява инфекцията", заяви министърът.  По думите му дори човекът да има положителен PCR, ако има отрицателен антигенен тест – той не разпространява инфекцията

По отношение на призивите за възстановяване на допълнителните възнаграждения на лекарите на първа линия, той заяви, че първото, което възстановяват са парите, които са се изплащали за ваксинация. Той допълни, че обсъждат, ако се наложи тези пари да стимул за работа в интензивни отделения, при COVID вълна, това е „когато се наложи тежка COVID вълна и когато този процент, който ви го споменах, се увеличи в съответните сектори и има натовареност на системата, отбеляза здравният министър. „Тогава мислим дали ще е удачно да дадем тези пари. Има и други механизми на стимулация. Може да се коментира увеличение на клиничните пътеки, които са за лечение на болни с COVID, при което по същия начин се стимулира персоналът да подсигурява тези хора и да им оказва адекватно и качествено лечение“. Относно промените в Бърза помощ, Асен Меджидиев съобщи, че те ще се случат от днес.

Още от тази вечер в София разпределяме екипите на Бърза помощ в още 4 точки, освен централната. Ще има екипи в „Люлин“, „Овча купел“, в Пета градска клинична болница, в болница „Св. Анна“ и централната. Идеята на това нещо е да намалим времето на пристигане на екипа, този екип да е по-близо до там, където се налага посещение", обясни министърът. На въпроса има ли ресурс, той отбеляза, че това е болна тема, но имаме лекари, които работят със сърце и всичко е било организирано за 4 дни.

Относно темата за смяна на директори на болници, министърът каза, че със сигурност няма намерение да сменя директори на болници, които си изпълняват задълженията качествено. Целта е синхронизация и добра работа с тях, допълни той. По думите му всички инициативи, започнати от предишното правителство, ще бъдат завършени, особено по Плана за възстановяване. До 30 август – 15 септември ще успеем да завършим повечето проекти, така че да се получи субсидия за тях, категоричен беше служебният здравен министър. 

„Основната насоченост в момента е справянето с COVID вълната и подготвяне на здравната система за евентуални по-сериозни такива. Денонощно работим за подготовка на лечебните заведения, осигуряваме интензивни легла и прием на болни, ако се наложи такъв, така че населението да бъде максимално разтоварено и да не мислят хората за този проблем“, каза той.

Меджидиев заяви, че не е съгласен с информацията, че има отказ на болници да приемат пациенти. „Първата ни мярка беше телефон за връзка директно с мен, ако има такъв случай. Денонощно следим ситуацията, получавам рипорт от Бърза помощ всяка сутрин в 9 ч. дали има върнат пациент от болница. Пациентите трябва да бъдат сигурни, че ако се наложи, те ще бъдат поети", отбеляза здравният министър.

Здравното министерство въвежда временни противоепидемични мерки на територията на България, считано от 11 до 18 август. Защитна маска за лице ще трябва да бъде носена, само когато гражданите се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст.

С издаването на заповедта се цели уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната, с оглед етапа на разпространение на COVID-19 към момента. Заповедта ще бъде в сила до 18 август, включително.

В нея е посочено още, че работодателите и органите по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, в т.ч. редовно проветряване и дезинфекция; недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести до работните помещения и инструктаж за правилна хигиена. При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма или при работно време с променливи граници.

В детските ясли и детските градини трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал със симптоми на COVID-19.

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 397

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ