18 Ноември 2019понеделник16:14 ч.

Актуално

Министърът с пушката и неговата мизерия

Защо не е никаква изненада, че Божидар Лукарски е стрелял по плакат на Румен Радев в пристъп на политическо безсилие

/ брой: 2

автор:Александър Симов

visibility 4052

На 12 ноември, събота, ден преди балотажа на президентски избори, министърът на икономиката (тогава още не в оставка) Божидар Лукарски тръгва на лов. Представете си само в какво настроение е бил, след като само няколко дни преди това неговият официален кандидат Трайчко Трайков е получил мизерните 6 процента, а кандидатът за когото е гласувал (хайде, хайде, всички знаем, че е пуснал бюлетина за Цецка Цачева), въпреки всички социологически шаманства, е останала втора. И заради това вероятно министърът решава да се разнообрази - вместо по дивеч стреля по плакат на ген. Румен Радев, който само ден по-късно размаза ГЕРБ с над 20-процента разлика и стана президент на страната.
Информацията за това сюрреалистично поведение на Лукарски стана явна едва миналата седмица, буквално дни преди началото на новата година. Столичен седмичник разпространи информацията и обяви, че има много свидетели на тази злощастна случка, които могат да потвърдят безумието. Това е метафорично злодейство, отчайваща наглост на един самозабравен човек, която отива отвъд границите на здравия разум. Да стреляш по снимка на своя политически противник е израз на върховно безсилие, но говори и за брутална тъмнина на душата.
Преди да влезем в политическо обобщение обаче, трябва да споделим, че действията на Лукарски всъщност са укорими от много други гледни точки. Например, ако е стрелял по плакат на ген. Радев в рамките на населено място, това е очебийно нарушение на обществения ред и най-малкото е противозаконно деяние. Ако пък е накарал служителите на ловното стопанство да му сложат портрет на Радев вместо мишена, е пълна злоупотреба с власт, властническо самозабравяне, което се нуждае от политическа санкция.
През образа на стрелящия Лукарски можем да конструираме истинския портрет на тези, които са ни управлявали. Комплексари с власт. Амбициозни пуяци, които в мига, в който започват да получават шамарите, се разпадат напълно и откриват най-първичните си инстинкти. Изненадата от загубата не е оправдание за такова поведение. Защото политиката или се упражнява с достойнство и ценности, или човек самоубива собствения си образ, като стреля по образа на противника си. Лукарски трябва да стане нарицателно. Политикът с пушката, но без мозък. Истинският човек си личи в кризисните мигове, а министърът на икономиката в оставка напълно се проваля в този върховен тест.
Опитите да се открие някаква смислена следа от Божидар Лукарски в българската история удариха на камък. Лидерът на СДС за сметка на това придоби скандална известност с една научна иновация. През лятото на 2014 г., когато летните протести вече се влачеха по корем на земята, Лукарски гръмовно обяви, че е присъствал на честване на Александър Стамболийски, който бил "зверски убит от комунистите". Само за няколко часа анонимният лидер на СДС стана медийна скункс звезда за ужас на пиарките на партията. В рамките на час те се опитаха три пъти да редактират текста на своя лидер, за да получи той все пак някакво ниво на достоверност, но три пъти панически успяваха само да го изложат допълнително.
Архивите и учебниците по история пазят съвсем различна версия за убийството на Стамболийски. Там ясно е казано, че неговата смърт след преврата на 9 юни става с мълчаливото одобрение на царя и на Александър Цанков, наричан Кръволока, и е извършен от хора на ВМРО, които садистично му режат главата. Но Лукарски е от новото поколение разглезени градски десни. На тия винаги и всякога комунистите са им виновни. Моралното падение в гафа на седесаря обаче беше не грешката, защото никой не е застрахован от бъркане, а абсолютното нежелание да се извини и да признае, че не е бил прав. Тоест към невежеството трябва да прибавим арогантната самоувереност и тази формула е равна на Лукарски.
Ето защо аз лично не очаквам той да се извини за чудовищното си деяние. В психиката на новия десен не съществува такова нещо като покаянието. Покаянието означава възможност да мислиш, а при Лукарски имаме точно обратния процес. Ето такъв човек е в състояние да вдигне заредена пушка и да стреля срещу снимка на противника си. Той едва ли вижда нещо лошо в този циничен хумор. Все пак говорим за Лукарски, човека, който се възприемаше за толкова универсален управленец, че последователно го спрягаха за министър на правосъдието, след това на спорта, за да го паркират най-накрая като министър на икономиката. Самият Лукарски обяви, че е напълно готов за високите отговорности. Дори даде стопроцентово доказателство за това - бившата му тъща работела навремето в министерството и той често минавал покрай нея, за да я види. Напълно готов за министър, няма начин да не е така.
Битуването му в самото министерство ще се запомни само с едно. Че той уреди целия остатъчен състав на СДС на държавна работа - кой в борд, кой във фирма, кой чиновник. Всички сини политически паразити се впиха в тялото на държавата - върховна ирония впрочем, защото нали уж божкем десните все срещу държавата говореха - тя не била необходима, само пречела. Очевидно не е толкова вредна, когато им дава тлъсти заплати и плаващо работно време.
След такава мащабна биография как да не хванеш пушка и да не гръмнеш по плакат на бъдещия президент, а? Тъжното е, че в годините на прехода България се нагледа на всякакви безумия и сега дори и това може да отмине безнаказано. Разбира се, СДС ще изчезне в канализацията на историята, самият Лукарски само след някоя и други година ще бъде просто махмурлийски спомен за безумно време, но лукарщината, опасявам се, ще продължи. Защото тя трябва да получи истински отпор. Не със стрелба, а с морално презрение. Само то може да я изстиска като гнойна пъпка.
 

БСП ще подкрепи протестите срещу решението за болничните

автор:Дума

visibility 0

В две секции в Дупница ще има повторно преброяване

автор:Дума

visibility 62

И синдикатът на МВР против идеята за болничните

автор:Дума

visibility 76

Гешев: Мога да изкарам 120 роднини и приятели в моя подкрепа

автор:Дума

visibility 137

"Топлофикация София" с нов директор

автор:Дума

visibility 46

2472 лева е издръжката на живот за 4-членно домакинство

автор:Дума

visibility 65

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 294

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 187

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 284

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 320

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 521

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 293

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ